Meny

Solberg ønsker samarbeid med Italia om Krekar

Statsminister Erna Solberg (H) ønsker å samarbeide med Italia om utsendelse av Krekar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) understreker at samarbeid med allierte land er viktig i kampen mot terror, etter at PST bisto italienske myndigheter med pågripelse av mulla Krekar natt til torsdag.

– Det er jo for det første et leit scenario å se at vi har pågrepet flere personer i en terrorsak mot andre, også må rettsprosessen gå sin vei. Men i utgangspunktet er det ikke noe problem med en utlevering til en straffesak i Italia, sier Solberg til NTB.

Krekar er siktet i Italia for terrorplanlegging. Nå kan han bli utlevert om retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter. Solberg utelukker ikke utsendelse, noe hun karakteriserer som fint.

– Er jo fint

– Jeg kjenner innholdet i avtalen for lite til å gjøre en vurdering av om dette kan være saken som får Krekar ut fra Norge. Det må juridiske myndigheter gjøre. Men om dette betyr at Krekar forlater Norge så er det jo fint, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

– Først og fremst så skal vi samarbeide om arbeid mot terrorangrep uansett hvor det er, men i et land som vi er alliert med er det jo enda viktigere at vi samarbeider godt, sier Solberg til NTB.

Les også: Krekar kom til retten med plakat: «Hvor er mine menneskerettigheter?»

Pågrepet i fengsel

Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel og allerede fredag skal Oslo tingrett ta stilling til utleveringsspørsmålet. Første gang norske utlendingsmyndigheter fattet vedtak om å utvise Krekar var i 2003.

– Jeg synes det er viktig at vi får gjennomført utleveringsvedtaket som er fattet for lenge siden. Men dette er en litt annen sak siden det handler om å utlevere til en straffesak i et annet land, ikke å sende ham tilbake til Irak, presiserer Solberg.

Les også:

Gule: – Ingen bevis for at Krekar er terrorist

Krekar dømt for drapstrusler mot Erna Solberg

Mulla Krekar:

* 59 år gammel kurder fra Nord-Irak. Heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar uttalte Krekar seg i et NRK-intervju om en av kurderne han tidligere var dømt for å true. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.

* 30. oktober ble Krekar dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel for trusler og til å betale 75.000 i erstatning. Krekar har ikke avgjort om han vil anke.

* Natt til 12. november ble Krekar pågrepet i fengsel, siktet i Italia for terrorplanlegging. Italienske myndigheter krever ham utlevert.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus