Kom til retten med plakat:Mulla Krekar avviste at han truet på nytt

Mulla Krekar med en håndskrevet plakat i Oslo tingrett mandag.
Mulla Krekar med en håndskrevet plakat i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar mener den nye trusseltiltalen mot ham er en hevn fra politiet fordi de ikke fikk tvangssendt han til Kyrksæterøra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar:

  • Kurder fra Nord-Irak som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad.
  • Født 7. juli 1956.
  • Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.
  • Ledet frem til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.
  • I 2003 ble mulla Krekar pågrepet, siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.
  • Ble vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).
  • Norge kunne imidlertid ikke sende han ut av landet av frykt for tortur og henrettelse i Irak.
  • Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen ble senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.
  • Etter endt soning i januar 2015, besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.
  • I februar kom Krekar med uttalelser om en av de tre kurdiske mennene han tidligere er dømt for å true, i et NRK-intervju, som politiet på nytt innebærer trusler og for offentlig å ha oppfordret til en straffbar handling.
  • Rettssaken i denne saken starter 12. oktober i Oslo tingrett. Krekar har sittet i varetekt siden 27. februar.

Med en plakat hevet over hodet med påskriften «Hvor er menneskerettighetene», entret 59 år gamle Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, rettssalen i Oslo tingrett mandag morgen.

«54 ganger har jeg møtt i deres rettssaler, 35 ganger har jeg blitt tiltalt, 13 år uten rettigheter, 1.250 dager i fengsel for trusler. Skammelig (fulgt av et smilefjes) og hvor er mine menneskerettigheter», var budskapet på den håndskrevne og flerfargede plakaten.

Krekar var som i tidligere rettsrunder ikledd en tradisjonell kurdisk drakt.

– Et teater

I sin forklaring utdypet Krekar hvordan han oppfatter de mange rettsprosessene mot ham.

– Hver gang når jeg kommer inn i retten, har politikere og etterretning fabrikkert saker om meg. Vi kommer alle inn her, jeg, advokaten min, aktoratet, men det er bare et teater, en scene for det som ligger bak, uttalte Krekar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har gjentatte ganger uttalt at sakene mot ham er politisk motivert. Han mener denne siste saken ble satt i gang fordi politiet «ønsket balanse» etter å ha tapt saken om å tvangsflytte ham til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag i vinter.

Les også: Lagmannsretten opphever tvangsflyttingen av mulla Krekar

Lovet gave

Krekar er tiltalt etter uttalelser under et NRK-intervju i februar i år, bare en drøy måned etter at han hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg, samt mot tre norsk-kurdere som hadde deltatt i brenning av Koranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I intervjuet kom Krekar med uttalelser mot én av de tre kurderne. Politiet mener uttalelsene må oppfattes som nye trusler og som en oppfordring om å ta livet av kurderen.

Under intervjuet sa Krekar at enhver som kjenner dødsstraffen til kurderen, «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten mener truslene er uttalt under særdeles skjerpende omstendigheter, siden de ble fremsatt på riksdekkende TV foran et stort publikum.

Likende uttalelser om kurderen som Krekar ga til den kurdiske TV-stasjonen NRT et par uker før NRK-intervjuet, er også en sentral del av straffesaken.

Les også: Gule: – Ingen bevis for at Krekar er terrorist

– Må dø

I retten mandag sa Krekar at han ikke forsto at uttalelsene kunne oppfattes som trusler.

– Det var bare som å fortelle en historie. Da jeg nevnte navnet hans til NRK, tenkte jeg det var en gammel sak, at den var over og at jeg ikke sa noe nytt, uttalte Krekar.

Krekars advokat Brynjar Meling gjorde et poeng ut av at Krekar ikke hadde kommet med noen uttalelser eller oppfordringer knyttet til de tre kurderne eller koranbrenning etter at han ble løslatt. Han hadde kun svart på det Meling kalte ledende spørsmål fra journalister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meling sier det blir opp til retten å avgjøre om uttalelsene faktisk kan regnes som trusler.

Krekar understreket i retten at han mener at det kun er politiet og domstolen som har rett til å effektuere en dødsdom fra en fatwa, og at en slik dom derfor ikke kan ramme en person i Norge.

Han kunne samtidig ikke gi noen garantier mot at noen ville handle på bakgrunn av fatwaen.

Det er satt av fem dager til rettssaken. Tirsdag skal kurderen som ble navngitt i NRK-intervjuet, vitne. Han har uttalt til NRK at han lever i konstant frykt etter Krekars uttalelser, og at han må bo på hemmelig adresse.

Les også:

Krekar dømt for drapstrusler mot Erna Solberg

Krekar kaster seg inn i valgkampen