Mulla Krekar kan bli utlevert til Italia

Mulla Krekar. Arkivbilde
Mulla Krekar. Arkivbilde Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel, siktet for terrorplanlegging i Italia. Nå kan han bli utlevert om retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krekar ble pågrepet i fengselet der han for tiden soner en halvannet år lang dom for trusler.

Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melder TV 2.

Alle tre blir fredag fremstilt for Oslo tingrett, der retten skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

Les også: Mulla Krekar er dømt for trusler

Avtale om utlevering

– Sammen med beredskapstroppen har PST etter rettsanmodning bistått italienske myndigheter i pågripelse av tre personer og ransakinger i forbindelse med pågripelsene, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

TV 2 får også bekreftet at det nå foreligger en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar. Det er retten som avgjør om vilkårene for utlevering er oppfylt.

Mulla Krekar ble 30. oktober dømt til ett år og seks måneders fengsel for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Krekar ble pågrepet i februar og har sittet fengslet siden.

Krekars advokat gjennom mange år, Brynjar Meling, sier til Nettavisen at han nettopp har fått vite om siktelsen og at han ikke kan kommentere saken før han har satt seg inn i den.

Les også: Krekar kom til retten med plakat: «Hvor er mine menneskerettigheter?»

Bistand til italienske myndigheter

– Vi har gitt italienske myndigheter bistand med en pågripelse i natt, sammen med beredskapstroppen. To personer er pågrepet i tillegg til Krekar, men jeg kan ikke si noe om de andre som er pågrepet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Siv Alsén i PST opplyser til VG at italienske myndigheter i løpet av torsdag formiddag vil komme med mer informasjon i saken.

Til NTB sier Bernsen at saken er italienernes ansvar.

– Vi kommer ikke til å holde noen pressekonferanse ettersom dette er opp til italienske myndigheter. Det er deres etterforskning. Jeg kan ikke kommentere saken videre, det vil være galt å gå ut med flere detaljer nå, sier han.

Les også: Gule: – Ingen bevis for at Krekar er terrorist

Gammelt spor

Aftenposten skrev i februar i år at det var møter og samtaler på embetsverksnivå mellom italienske og norske myndigheter om mulla Krekar i 2014.

Krekars advokat sa da til Aftenposten at han aldri har hørt noe om, eller fått informasjon om en mulig Italia-overføring for Krekar. Han opplyste at han heller ikke var kjent med noen etterforskning i Italia der Krekar er involvert.

Men i et rettslig avhør i Oslo tingrett i desember 2003 ble Krekar avhørt av italienske etterforskere og representanter for påtalemyndigheten i Italia.

Etterforskerne hadde den gang mistanke om at gruppen Ansar al-Islam, som Krekar har ledet, og terrororganisasjonen Al-Qaida, samarbeidet om et nettverk for å rekruttere arabiske frivillige til den daværende kampen mot USA i Irak. Den gang opplyste Krekars advokat til VG at Krekar hadde vært i Italia allerede i 1992-93.

Les også: Krekar dømt for drapstrusler mot Erna Solberg

Mulla Krekar:

* 59 år gammel kurder fra Nord-Irak. Heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar uttalte Krekar seg i et NRK-intervju om en av kurderne han tidligere var dømt for å true. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.

* 30. oktober ble Krekar dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel for trusler og til å betale 75.000 i erstatning. Krekar har ikke avgjort om han vil anke.

* Natt til 12. november ble Krekar pågrepet i fengsel, siktet i Italia for terrorplanlegging. Italienske myndigheter krever ham utlevert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus