Slottet beklager vanning tross vannmangel i hovedstaden

Slottet beklager at Slottsparken ble vannet i flere timer etter at Oslo kommune sendte melding til alle kommunens innbyggere om å spare på vannet.
Slottet beklager at Slottsparken ble vannet i flere timer etter at Oslo kommune sendte melding til alle kommunens innbyggere om å spare på vannet. Foto: Geir Olsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Oslo kommune trygler om vannsparing sto Slottets vannspredere på for fullt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommune har i månedsvis advart om mulig vannmangel i hovedstaden. Mandag sendte de ut melding til alle byens innbyggere om å være restriktive i vannbruken, inkludert kortere dusjer, fylle vaskemaskinen og ikke vanne gressplenen.

Likevel, samme kveld sto flere vannspredere på i Slottsparken utenfor Slottet i Oslo, ifølge VG.

Slottet beklager vanning

Til samme avis beklager Slottet vanningen, og hevder at vanningen i Slottsparken startet før henstillingen fra kommunen kom.

– Den er nå avsluttet. Vi har vannet plenene i en kort tid for at parken skal tåle de store folkemengdene på 17. mai, skriver Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet i en epost til avisen.

Oppfordringen fra kommunen kom ut klokken 09.28 mandag morgen, likevel var det først ut på natt til tirsdag at Slottet stanset vanningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bare å beklage. Vanningen burde ha vært stanset tidligere, skriver Slottet.

Slottsparken omgir Slottet i Oslo på alle kanter og er et vernet kulturminne, som forvaltes av Slottets gartnere.

En varslet krise

Allerede 28. januar meldte Oslo kommune i en pressemelding at kommunen oppfordret innbyggerne til å ta kortere dusjer og være nøkterne med vannbruken.

To uker senere innrømmet Vann– og avløpsetaten i Oslo at oppfordringen hadde liten effekt.

– Vi ser ingen endring i vannforbruket før og etter den oppfordringen, sa seksjonsleder Frode Hult til NRK 15. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere knusktørre måneder senere er situasjonen nå så alvorlig for Oslos hovedvannkilde, Maridalsvannet, at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innrømmer at innbyggerne ikke har skjønt alvoret i advarslene.

– Langt derifra, langt derifra. Deg og meg inkludert. Det er ikke noe vi går og tenker på når vi våkner. Dette er jo ting vi ikke er vant til å gjøre. Men hvis det fortsetter nå med perioder med lite nedbør så er faktisk situasjonen ganske alvorlig, sier Johansen til Avisa Oslo.

Ifølge meteorologisk institutt gikk Østlandet gjennom den niende tørreste aprilmåneden siden målingene startet for 122 år siden.