Raymond Johansen om Oslos vannkrise: – Vi har ikke forstått alvoret

Byrådsleder Raymond Johansen tror ikke Oslos innbyggere har innsett alvoret i vannkrisen kommunen nå står i.
Byrådsleder Raymond Johansen tror ikke Oslos innbyggere har innsett alvoret i vannkrisen kommunen nå står i. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det sendt ut tekstmeldinger til hovedstadens rundt 700.000 innbyggere. Vannmangelen i kommunen er prekær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kjære Oslo! Akkurat nå har vi mindre vann enn normalt, og vi trenger din innsats for å spare vann! Dusj kortere, slå av kranen ved tannpuss og unngå vanning av plen. Gjør det for Oslo, så har vi fortsatt vann til de viktigste tingene i vårt liv».

Slik lød meldingen sendt ut til Oslo innbyggere mandag.

Varslet allerede i januar

Allerede 28. januar meldte Oslo kommune i en pressemelding at kommunen oppfordret innbyggerne til å ta kortere dusjer og være nøkterne med vannbruken.

To uker senere innrømmet Vann– og avløpsetaten i Oslo at oppfordringen hadde liten effekt.

– Vi ser ingen endring i vannforbruket før og etter den oppfordringen, sa seksjonsleder Frode Hult til NRK 15. februar.

– Situasjonen ganske alvorlig

Flere knusktørre måneder senere er situasjonen nå så alvorlig for Oslos hovedvannkilde, Maridalsvannet, at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innrømmer at innbyggerne ikke har skjønt alvoret i advarslene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Langt derifra, langt derifra. Deg og meg inkludert. Det er ikke noe vi går og tenker på når vi våkner. Dette er jo ting vi ikke er vant til å gjøre. Men hvis det fortsetter nå med perioder med lite nedbør så er faktisk situasjonen ganske alvorlig, sier Johansen til Avisa Oslo.

Det er planlagt at kommunen skal ha etablert en fullgod reservevannforsyning i 2028, med blant annet ny vanntunnel fra Holsfjorden i Lier og nytt renseanlegg på Huseby i Oslo vest. Dette prosjektet hadde så store budsjettsprekker at byrådet gikk av som følge av et mistillitsforslag mot miljøbyråd Lan Marie Berg i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knusktørr april

Ifølge meteorologisk institutt gikk Østlandet gjennom den niende tørreste aprilmåneden siden målingene startet for 122 år siden. Det er heller ikke meldt noe regn i tiden fremover.

– Vi er vant til å bruke mye vann. Når vi leser om at folk reduserer fra å stå i dusjen fra 30 minutter til 20 minutter, så tror jeg ikke akkurat vi er der vi skal være. Så vi har en jobb å gjøre med å få opp bevisstheten rundt at dette med vann, som vi alltid har kunnet bruke med overflod, nå i en periode er en vare vi må være forsiktig med, sier han til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunen har tatt lærdom fra informasjonsbehovet under coronapandemien, når de nå bruker sterkere lut for å få opplyst innbyggerne.

Johansen vil foreløpig ikke gå inn på hva de direkte konsekvensene av vannmangelen vil bli for kommunens innbyggere, men lover at det vil komme en «ganske kraftig informasjonspakke» fra kommunen i løpet av kort tid.

Oslo kommunes vannsparetips

  • Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.
  • Ikke la krana renne mens du pusser tennene.
  • Bruk øko-program på oppvaskmaskinen.
  • Spar klesvasken til vaskemaskinen blir helt full.
  • Bruk den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.
  • Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.
  • Ikke vann gressplenen. Det gjør ikke noe om gressplenen blir litt gul. Den klarer seg uansett.
  • Bruk kanne når du skal vanne blomster og busker i hagen.
  • Unngå å vaske bilen ofte.

Kan komme vannrestriksjoner

Til NTB sa Frode Hult i Oslo kommune tidligere i april at det kan komme tiltak på sensommeren.

– Alt vann til kommunalt forbruk, som vanning, vannfyllerier og fontener vil da opphøre. Vannføringen i Akerselva, som jo starter der drikkevannskilden Maridalsvannet er, vil reduseres ned til 750 liter per sekund (l/s). Nå ligger vi på 1000 l/s mot normalt 1500 l/s på denne årstiden, sier han.

Hvis effekten av dette heller ikke viser seg vil ytterligere vannrestriksjoner iverksettes, blant annet restriksjoner på hagevanning og bilvask.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avhengig av mye nedbør i mai

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) er bekymret for situasjonen for mer enn bare Oslo. De tørre vårmånedene etterfølger en unormalt nedbørsfattig vinter, skriver Aftenposten.

– Situasjonen er ikke dramatisk i dag, men den kan fort bli alvorlig hvis det ikke kommer mye nedbør i løpet av mai. Vi trenger at det regner mer enn normalt og i mange dager i strekk, sier hydrogeolog og seksjonssjef Hervé Colleuille i NVE.

Han sier det er svært uvanlig at det er tørke allerede mai. Sist gang Norge opplevde tørke, var sommeren 2018.