FHI ber kommuner avbestille vaksiner - kan frigjøre tusenvis av doser

FHI-direktør Camilla Stoltenberg ber kommuner med for mange vaksinedoser om å avbestille vaksiner for dose to.
FHI-direktør Camilla Stoltenberg ber kommuner med for mange vaksinedoser om å avbestille vaksiner for dose to. Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI-direktør Camilla Stoltenberg ber kommuner som har for mange vaksinedoser om å ikke bestille flere vaksiner til andre dose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NRK har 13 kommuner allerede takket nei til andre vaksinedose. 12 av dem er kommuner i Viken, kommuner som ble geografisk prioritert i vaksinekøen. En prioritering som avsluttes denne uka, ifølge Stoltenberg.

Vil omdisponere

FHI ønsker nå at de som blir ferdige med å sette første dose, avbestiller dosene de har bestilt til å sette dose to.

– Å korte ned doseintervallet er bare aktuelt dersom en kommune allerede har tatt imot doser og ikke får brukt dem som første dose, og heller ikke kan tilby dem til personer i nabokommuner, sier Stoltenberg til NRK.

FHI ønsker å fristille disse dosene slik at de kan omdisponeres til kommuner som ikke har vært prioritert til nå. Totalt ble 24 kommuner prioritert i vaksinekøen.

– Det som er viktig nå er at alle i hele landet skal få tilbud om første dose, sier hun.

Takk ja til vaksinetimen

Stoltenberg oppfordrer også folk til å takke ja til den vaksinetimen de har fått av kommunen, da også kommuner som opplever at folk ikke møter til vaksinetimene, eller lar være å bestille time, må avbestille vaksiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke om noen av de personene som ikke har tatt imot tilbud om første dose likevel vil ønske å bli vaksinert senere, men det er sannsynlig. Disse vil få et tilbud, men vi kan ikke si ennå når det vil bli aktuelt, sier Stoltenberg til nrk.no. Hun bekrefter at disse må vente.

Kommunene Indre Østfold, Ås, Follo, Arendal og Skien har meldt fra at det er økende problemer med å få folk til å stille til vaksinetimene. Mange kommuner har også meldt fra at de ikke får kontakt med ungdommene, da mange ikke har riktig kontaktinfo.