Legemiddelverket bekrefter: To døde etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen

Audun Hågå fra Legemiddelverket på pressekonferanse om AstraZeneca-vaksinen. Foto: Berit Roald / NTB
Audun Hågå fra Legemiddelverket på pressekonferanse om AstraZeneca-vaksinen. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelverket bekrefter at seks personer fikk alvorlige komplikasjoner etter å ha blitt vaksinert med AstraZeneca, og at to av disse er døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått rapport om seks tilfeller, opplyser direktør Audun Hågå i Legemiddelverket.

Det andre dødsfallet som skjedde etter vaksinering, og som nå blir undersøkt, skjedde på Tynset.

Utelukker ikke sammenheng

Legemiddelverket slår fast at det ikke kan utelukkes sammenheng mellom blodpropp og AstraZeneca-vaksinen, og at den må overvåkes nøye.

– Dette betyr altså at vaksinen kommer til å fortsette å ha en betinget godkjenning. Det betyr imidlertid ikke at den skal eller må brukes i Norge, sier direktør Audun Hågå i Legemiddelverket.

Han sier at Legemiddelverket ennå ikke kan utelukke en sammenheng mellom vaksinen og alvorlige blodpropper. Norske forskere ved Rikshospitalet mener det er en slik sammenheng.

Innlagt

Ytterligere én pasient er innlagt ved Oslo universitetssykehus (OUS) med alvorlige bivirkninger etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, ifølge TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NTB har vært i kontakt med både OUS og Legemiddelverket for å få dette bekreftet, men begge henviser til kveldens varslede pressekonferanse klokken 18.30.

Pasienten skal være innlagt med blodpropp, blødninger og lave nivåer av blodplater – altså det samme sykdomsbildet som hos de tre allerede omtalte tilfellene.

Alle har fått AstraZeneca-vaksinen, men en sammenheng er ennå ikke påvist. Torsdag kunngjorde imidlertid eksperter ved Rikshospitalet at de mener at det er en sammenheng her. EMA ga torsdag ettermiddag grønt lys til bruk av vaksinen.