EMA: Norske forskeres konklusjon om AstraZeneca-sammenheng ikke med i grunnlaget som ble vurdert

Overlege og professor Pål Andre Holmes konklusjoner er ikke blitt vurdert av EMA. Foto: Terje Pedersen / NTB
Overlege og professor Pål Andre Holmes konklusjoner er ikke blitt vurdert av EMA. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs legemiddeltilsyn (EMA) sier at rapporten fra forskergruppa på Rikshospitalet om sammenheng mellom AstraZeneca og blodpropp ikke er vurdert av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EMA ga torsdag vaksinen grønt lys etter at den er blitt gransket for mulige sammenhenger med blodpropp. Norske forskere, ledet av Pål André Holme ved Rikshospitalet, konkluderte torsdag med en slik sammenheng.

– Vi har vurdert alt som var tilgjengelig for oss fram til i går, så hvis det har kommet noe mer i dag, er ikke det med i vårt grunnlag. Men vi har vurdert de norske forholdene tidligere. Hvis det er en studie som har kommet i dag, har vi ikke vurdert den ennå. Men den vil være del av vår overvåking av situasjonen. Dette er en midlertidig konklusjon, sier Sabine Strauss, leder av tilsynets sikkerhetskomité.

Overfor VG bekrefter Legemiddelverket at EMA ikke har fått vurdert de norske resultatene fra overlege og professor Pål André Holme ved Rikshospitalet.

– Vi har oversendt disse teoriene fra Holme til våre representanter i PRAC (bivirkningskomiteen i Det europeiske legemiddelsamarbeidet EMA) i dag, sier Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk til avisen torsdag ettermiddag.