På ti dager har «Folkeopprøret mot klimahysteriet» fått over 60.000 medlemmer

Knut Amundsen fra Askøy håper han har satt i gang en folkebevegelse med sin nye Facebook-gruppe.
Knut Amundsen fra Askøy håper han har satt i gang en folkebevegelse med sin nye Facebook-gruppe. Foto: Privat

– Jeg er ikke den eneste i dette landet som har fått nok av dette for lenge siden, sier stifteren av Facebook-gruppen, som har hatt en eksplosiv vekst den siste uken.

Åtte prosent av nordmenn mener menneskelig aktivitet ikke har noe med klimaendringene å gjøre. I tillegg er det to prosent av nordmenn som mener at klimaet ikke endrer seg i det hele tatt.

Knut Amundsen (68) tilhører den første kategorien.

Fredag 7. februar leste Askøy-mannen i avisen at Norges regjering har forsterket sine klimamål til Paris-avtalen. Norges nye ambisjon er å kutte egne utslipp med 50-55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990-nivå.

– Klimaministeren sier vi skal overgå EUs mål og være først ute med å melde inn mål fordi vi skal være best i verden. Der smeller det for meg. Hvorfor skal den prikken på jorden som heter Norge til enhver tid være best i verden? Jeg tenkte at nå er det nok, sier Amundsen til ABC Nyheter.

Samme dag opprettet han Facebook-gruppen. Han hadde håpet å få med seg 300-400 stykker, men har isteden opplevd en enorm interesse. Mandag ettermiddag har gruppens medlemstall passert 63.000, og ifølge Amundsen er det flere tusen medlemsforespørsler i kø som enda ikke er behandlet.

– Vi har passert Miljøpartiet de grønne i antall følgere på Facebook. Jeg er ikke overrasket når jeg tenker meg om. Jeg er ikke den eneste i dette landet som har fått nok av dette for lenge siden. Jeg sa det til meg selv på lørdag: Du har startet en folkebevegelse. Jeg håper inderlig at det er det dette blir.

Miljøpartiet de grønne har 68.000 følgere på Facebook, og Amundsens Facebook-gruppe vil være jevnstor eller litt større når alle ventende medlemsforespørsler er behandlet.

Oppdatering: Tirsdag morgen har medlemstallet i gruppen passert 70.000.

Artikkelen fortsetter under.

SE VIDEO: Norge lover å kutte klimautslippene med minst 50 prosent:

Vil ha Norge ut av Parisavtalen

Amundsen ønsker å gjøre mer enn å vise sin motstand på Facebook. Han vil registrere Facebook-gruppen som en organisasjon i Brønnøysundregisteret, og ønsker å arrangere demonstrasjoner. Den engasjerte 68-åringen er styremedlem i Demokratene i Askøy, og sto på liste for Pensjonistpartiet i Askøy ved kommunevalget i fjor høst.

– Hva vil dere demonstrere mot?

– Vi ønsker å demonstrere mot klimahysteriet som finnes i store deler av samfunnet. Jeg mener den klimadebatten som foregår i dag, både i pressen og på Stortinget, er hinsides all fornuft.

– Har dere noen konkrete krav?

– Norge bør trekke seg fra Parisavtalen. Det må være det første vi gjør. Alle andre klimaavtaler regjeringen har inngått de siste ti-femten årene bør også skrotes. Så kan de ta klimadebatten i de landene som virkelig forurenser. Vi forurenser ikke i det hele tatt i lille Norge.

Knut Amundsen ser at klimaet forandrer seg. Han er født i 1952, og husker godt hvordan han som barn måtte hjelpe til å fjerne snø fra farens hus i Bergen for at taket ikke skulle gi etter.

– I dag har vi ikke snø i det hele tatt. Alle er klar over at det foregår et klimaskifte på jorden, men Ola Nordmann har ikke skyld i det. Det skyldes naturlige svingninger som har forekommet på jorden i milliarder av år.

– Mange vil nok stemple deg som en klimafornekter. Er det en betegnelse du kjenner deg igjen i.

– Jeg fornekter ikke klimaet. Jeg ser at klimaet forandrer seg. Men det er ikke vår skyld.

Overvåker endringene i havet: – Klimaforskere har ofte lagt seg på den linjen med minst drama

Får ikke promotere politiske partier

Amundsen håper den nye Facebook-gruppen kan bli et godt forum for diskusjon. Gruppen har laget et sett retningslinjer, og tolerer ikke hets og personangrep. Det er heller ikke lov å fremme politiske partier.

– Vi har sagt at det ikke er lov å promotere egne, politiske partier. Vi skal ikke ha debatt om Frp, Høyre, SV og så videre. Vi har én felles sak vi skal jobbe for. De som er uenige kan bare gå ut av gruppen igjen med en gang. De blir slått hardt ned på.

– Må alle være enige i alt?

– De må gjerne diskutere, men de må diskutere saken og ikke politikken.

Amundsen har fått med seg en rekke moderatorer som jobber på spreng for å holde orden i gruppa. De har en stor jobb å gjøre. Den siste uken har det blitt postet 79.000 nye innlegg og kommentarer.

– Jeg rekker ikke lese alt. Jeg har heldigvis gode folk med meg og er ikke alene. Fremover skal jeg bruke den tiden jeg klarer på dette. Det er en sak som har blitt veldig viktig for meg. Jeg er ikke så feig at jeg trekker meg ut bare fordi det har blitt stort.

Åtte prosent tror ikke på menneskapte klimaendringer

Knut Amundsen er en av åtte prosent av nordmenn som mener menneskelig aktivitet ikke har noe med klimaendringene å gjøre. I tillegg er det to prosent av nordmenn som mener at klimaet ikke endrer seg i det hele tatt.

Det viser en internasjonal spørreundersøkelse med 30.000 respondenter fra 28 land som kom i september i fjor. 1012 respondenter fra Norge deltok i undersøkelsen.

Den slår fast at Norge er i verdenstoppen i fornektelse av klimaendringer. Kun USA (15 prosent) og Saudi-Arabia (12 prosent) har en større andel av befolkningen som ikke tror klimaendringene er menneskeskapte eller at klimaendringene ikke finner sted.

Norge har lavest andel som svarer at de menes menneskelig aktiviteter er den viktigste årsaken til at klimaet endrer seg. 35 prosent av respondentene svarer dette, mens 48 prosent mener menneskelige aktiviteter er en av flere årsaker som gjør at klimaet endrer seg.

Artikkelen fortsetter under.

SE VIDEO: Det er stor forskjell på 1,5 og 2 graders oppvarming.

Et stort flertall av verdens klimaforskere er enige

Under intervjuet stiller Knut Amundsen seg svært kritisk til den konsensusen som råder blant verdens klimaforskere om at menneskelig utslipp av drivhusgasser fører til global oppvarming.

– Jeg tror det er helt andre krefter som står bak klimahysteriet enn FN forteller oss. Jeg tror det er mektige krefter i forretningsverdenen som vil ha kontroll over alt energiforbruket vårt, sier han.

Amundsen mener rapportene fra FNs klimapanel er fulle av feil, og at det i virkeligheten kun er 1,6 prosent av forskere som mener menneskeskapte klimaendringer er årsaken til at klimaet endrer seg.

Faktisk.no har tidligere gjennomført en faktasjekk for å finne ut av hvor stor andel av verdens klimaforskere som er enige i at klimaendringene er menneskeskapte.

NTNU-professor Asgeir Tomasgard leder Senter for bærekraftige energistudier. Han sier at FNs klimapanel er den vitenskapelige autoriteten på klimaforskning.

– De går kritisk inn i alt som publiseres. De kjører helt åpne prosesser med kvalitetssikring på et nivå som vi aldri før har sett. Jeg kan ikke forstå, basert på det arbeidet de gjør, at det skal være noe tvil om at klimaendringene er påvirket av menneskelig aktivitet, sier han til Faktisk.no.

Nettstedet konkluderer sin faktasjekk med at det er stor enighet i det vitenskapelige miljøet om at klimaendringene vi opplever på jorda er påvirket av menneskelig aktivitet, og at det store flertallet av verdens klimaforskere er enige om dette.

SE VIDEO: Syv norske forskere deler sine klimabekymringer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:10 Pompeo: Over 50.000 amerikanere hentet hjem23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller
Siste nytt
00:10VerdenPompeo: Over 50.000 amerikanere hentet hjem23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller
Populært