EU og Norge bommer på miljømål

Røyk stiger opp fra et stålverk i Duisburg i Tyskland. EU ligger ikke an til å nå sine målsettinger for reduksjon av forurensing. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
Røyk stiger opp fra et stålverk i Duisburg i Tyskland. EU ligger ikke an til å nå sine målsettinger for reduksjon av forurensing. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Europa vil bare oppnå en liten andel av sine miljømål for 2020, fastslår EUs miljøbyrå EEA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport gjennomgår EEA statusen for målene satt av EUs medlemsland og andre land som omfattes av byråets arbeid, blant dem Norge.

Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd. I tillegg vil ni mål trolig delvis bli nådd.

– Vi tar fortsatt ikke de nødvendige grepene for å redusere klimagasser, ta vare på naturen og utvikle en økonomi som er innenfor naturens tåleevne. Vi skal gå grundig gjennom rapporten og se hvor Norge gjør det bra og hvor vi må skjerpe tiltakene, sier klima og miljøminister Ola Elvestuen (V) i en uttalelse.

En stor utfordring i Norge er klimautslippene, og det norske utslippsmålet for 2020 blir høyst sannsynlig ikke nådd.

Nye CO2-tall: – Det er vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette

Truede arter

EEA-rapporten gir et øyeblikksbilde av miljøtilstanden i Europa og måler framdriften mot de etablerte miljømålene.

Noen av konklusjonene er at artsmangfoldet synker raskt, at det er overforbruk av naturressurser og at konsekvensene av klimaendringene blir større.

I 2030 ligger det foreløpig an til at enda færre miljømål blir nådd. EEA advarer om at europeiske land ikke er i rute for å nå sine mål for klimautslippene det neste tiåret.

– Det er nedslående å se at det ikke har vært forbedring siden forrige rapport i 2015, så vi er nødt til å få opp tempoet for å reversere de dystre utsiktene mot 2030, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Kartet «lyver»: – I virkeligheten er halve Amazonas allerede ødelagt

Større oppmerksomhet

Målene for 2020 som trolig vil bli nådd, omfatter blant annet beskyttede land- og havområder, effektivisering av ressursbruk og fornybar energi.

På områder som artsmangfold, luftforurensing og samlede klimautslipp er utviklingen mindre oppløftende.

UNICEF: – Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer

I de europeiske mat-, transport- og energisystemene er det behov for store omstillinger, ifølge Miljødirektoratet, som kaller EEA-rapporten den mest omfattende miljøvurderingen noensinne gjennomført i Europa.

EEA-sjef Hans Bruyninckx gleder seg likevel over at klima og miljø får større oppmerksomhet både fra vanlige europeere og EUs ledere.

Bruyninckx sier til nyhetsbyrået DPA at EU-kommisjonenes nye leder Ursula von der Leyen har satt klimaendringene høyere på dagsordenen enn noen gang før.

Regnskogfondet: Over halvparten av de gjenværende regnskogene er ødelagt

Forsker spår Amazonas snarlige kollaps: – Jeg håper hun tar feil, har hun rett er det jordens undergang

Kommentar: Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av

Europa når ikke klimamålene sine for 2020, slås det fast i en ny rapport fra det europeiske miljøbyrået EEA. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Europa når ikke klimamålene sine for 2020, slås det fast i en ny rapport fra det europeiske miljøbyrået EEA. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy