Forsker spår Amazonas snarlige kollaps:

– Jeg håper hun tar feil, har hun rett er det jordens undergang

Video: Forsker spår Amazonas snarlige kollaps: – Vil være jordens undergang.

Om allerede to år kan det være for sent å redde regnskogen i Amazonas. Økonom kaller situasjonen «en tikkende CO2-bombe».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens øyne ble for alvor rettet mot «jordens grønne lunger» regnskogen i Amazonas i august, da store og mange skogbranner herjet med urskogen. Brannene pågår fortsatt.

Nå spår økonomen Monica de Bolle et langt dystrere bilde over situasjonen enn tidligere antatt. Regnskogen kan være irreversibelt skadet allerede om to år – i 2021. Hun jobber ved Petersons Institute for International Economics og er leder av latinamerikanske studier ved John Hopkins University i USA.

«En tikkende CO2-bombe»

Denne dystre spådommen kommer i et politisk skriv til Brasils omstridte president Jair Bolsonaro, der hun varsler en katastrofe om presidenten ikke legger om politikken. Hun kaller situasjonen «en tikkende CO2-bombe».

– Om Bolsonaro mener alvor med den planlagte utviklingen av Amazonas uten å bry seg om bærekraften eller å opprettholde regnskogen, så kan vi nå vippepunktet allerede i hans regjeringstid, sier hun.

Hun mener at allerede om to år kan regnskogen nå punktet der den ikke lengre klarer å skape nok regn til å sikre sin selvoppholdelsesdrift.

Grafen viser hvordan de Bolle anslår at avskogingsraten vil øke fremover om man fortsetter på samme rate som i dag. Resultatet er omstridt også blant klimaforskere. Foto: INPE/de Bolle
Grafen viser hvordan de Bolle anslår at avskogingsraten vil øke fremover om man fortsetter på samme rate som i dag. Resultatet er omstridt også blant klimaforskere. Foto: INPE/de Bolle

– Vil være jordens undergang

Flere eksperter stiller seg likevel tvilende ved økonomens beregninger. De er enige i at regnskogen nærmer seg kollaps, men at det fortsatt er minst 15 år igjen.

­ – Amazonas er allerede 17 prosent avskoget, så om vi følger den nåværende avskogingsrate, så vil vi nå 20 til 25 prosent om 15 til 20 år, sier den brasilianske klimaforskeren Carlos Nobre til The Guardian.

– Jeg håper hun tar feil, dersom hun har rett er det jordens undergang, fortsetter han.

Økning på 222 prosent

Brasils rom-institutt INPE, meldte nylig at avskogingen i august i år var 222 prosent høyere enn i august 2018.

– Det er klart vi ser en økning i avskogingen, jeg benekter ikke det, sier Nobre til Guardian.

Satellittbilde fra nord i Brasil der skogbrannene har herjet med større styrke og intensitet enn tidligere. Foto: Maxar Technologies / AP
Satellittbilde fra nord i Brasil der skogbrannene har herjet med større styrke og intensitet enn tidligere. Foto: Maxar Technologies / AP

Når regnskogen passerer det kritiske punktet der den ikke lengre kan produsere nok livgivende regn, erstattes den av en savannelignende tørke, noe som vil øke antallet skogbranner. I tillegg vil all CO2-en som regnskogen har holdt på, bli sluppet ut i atmosfæren.

Bolsonaro har selv avfeid kritikken fra miljøaktivister og utenlandske politikere, og påpekt at Europa selv har kuttet ned sine skoger for å opprettholde sine velferdssystemer.

– Han har rett i det, men det gir oss en forbannet plikt til å sørge for at det ikke skjer igjen, sier den danske klimaforskeren Peter Ditlevsen til Danmarks radio.

– Det er også en forskjell på skog. Hvis vi forsvant fra Europa, ville skogene komme tilbake innen 100 år. Det vil ikke skje med Amazonas, Hvis den forsvinner, kommer den ikke tilbake.

Personvernpolicy