Økning på 40 prosent siden årsskiftet:

Politiet slår alarm om etterslep på over 15.500 utlendingssaker

<p>«HAR KONTROLL»: Etter åtte måneder hadde politiet et etterslep - såkalt restanse – i saksbehandlingen på 15 510 utlendingssaker. Kravet om 6000 uttranporteringer er i det blå, politiet har sendt ut 2800 med ulovlig opphold i Norge. Men regjeringen sier de har kontroll. Her jJustis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP).</p>
«HAR KONTROLL»: Etter åtte måneder hadde politiet et etterslep - såkalt restanse – i saksbehandlingen på 15 510 utlendingssaker. Kravet om 6000 uttranporteringer er i det blå, politiet har sendt ut 2800 med ulovlig opphold i Norge. Men regjeringen sier de har kontroll. Her jJustis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

4000 personer uten lovlig opphold i Norge skulle ha vært uttransportert – bare 2800 er blitt det. – Vi har kontroll, hevder regjeringen.

Mens regjeringen skryter av at de har uttransportert et rekordhøyt antall personer uten lovlig opphold i Norge, viser tørre tall at de i år ligger langt unna fastsatte mål.

Det fremgår av en politirapport ABC Nyheter har fått innsyn i.

Politidirektoratet (POD) har gjentatte ganger varslet Justisdepartementet (JD) om at regjeringens krav er for høyt. De slår fast at «det er lave resultat for uttransporteringer i alle kategorier».

** Mens antallet returer av personer uten lovlig opphold i Norge etter åtte måneder skulle ha vært 4000, er resultatet 2800. Regjeringens krav er 6000 uttransporteringer.

Det betyr at politiet må transportere ut mer enn dobbelt så mange uten lovlig opphold i løpet av årets siste måneder om målet skal nås.

** Etter åtte måneder hadde politiet et etterslep – såkalt restanse – i saksbehandlingen på 15.510 utlendingssaker. Det er en økning på 40 prosent fra 1. januar 2019.

Les også: Dømt for å ansette asylsøkere uten lovlig opphold – anker dommen

«Den negative utviklingen er tydelig formidlet»

«Politiet har ikke redusert antall restanser fra 1. tertial 2019. Restansene har økt fra 13 389 saker per 1.5.2019 til 15 510 saker per 10.09.2019. Årsaken er at politidistriktenes førstelinje i utlendingsforvaltningen har færre årsverk i 2019, enn i 2018», står det i rapporten, der det understrekes:

«Den negative utviklingen er tydelig formidlet og forhåndsvarslet til JD i blant annet høringen til tildelingsbrevet for 2019, og T1-rapportering 2019». (Rapport etter årets fire første måneder, red. anm).

POD påpeker også at i tillegg til færre årsverk, er flere lokaler blitt bygd om for å gjøre klart for de nye passautomatene.

Utrullingen av disse har gjort et dypt innhogg i politidistriktenes budsjetter. Opprinnelig var det satt av 218 millioner til ID- og passprosjektet. Ved utgangen av fjoråret var overskridelsen på 378 millioner kroner – som politidistriktene må ta fra sine ordinære budsjett.

Politidirektoratet har bedt om at det såkalte måltallet for uttransporteringer reduseres med fra 6000 til 5000. Men er foreløpig ikke blitt lyttet til.

Tall: Politiet lar 72 stillinger stå ubesatt

Nedbemanner i Politiets Utlendingsenhet

Knut Smedsrud, direktør i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Knut Smedsrud, direktør i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Politidirektoratet har en god dialog med Justisdepartementet om etatens samlede måloppnåelse gjennom hele året. Om måltallet reduseres eller ikke er foreløpig uavklart, opplyser beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet til ABC Nyheter.

– Denne regjeringen har uttransportert et rekordhøyt antall personer uten lovlig opphold i Norge. Samtidig er antallet asylsøkere som ankommer Norge lavt. Dette er hovedforklaringen på at Politiets Utlendingsenhet den siste tiden har uttransportert færre personer uten lovlig opphold, sier statssekretær Kristoffer Sivertsen (FrP) til ABC Nyheter.

Politiets Utlendingsenhet går nå gjennom en kraftig nedbemanningsprosess.

Les også: Kallmyr inspirert av strenge asylregler i Australia

– Ingen walk in the park

Våren 2019 sluttet 77 personer. Disse fikk enten sluttpakke eller annen stilling i politi- og lensmannsetaten.

Nå skal PU nedbemanne med ytterligere rundt 75 årsverk, fra 630 til 555 stillinger.

– Det er ikke tvil om at det er en forholdsvis ny øvelse i politiet å nedbemanne. Bakgrunnen er færre returer og færre ankomster. Vi har et budsjett som er tilpasset oppgavene, sier sjef Arne Jørgen Olafsen i Politiets Utlendingsenhet.

Olafsen mener det er forsvarlig å nedbemanne:

– Foreløpig, ja. Utfordringen å beholde den rette kompetansen, vi skal fortsatt være ekspertorganet. Det er ingen walk in the park, men vi er i rute.

Arne Jørgen Olafsen er sjef i Politiets Utlendingsenhet. Foto: Politidirektoratet
Arne Jørgen Olafsen er sjef i Politiets Utlendingsenhet. Foto: Politidirektoratet

Han sier den viktigste årsaken til nedbemanningen er at det rett og slett er færre mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge nå, det kommer færre, og det returneres færre.

Les også: Sp mener politiet lar regjeringen skryte

Frp-Kallmyr frykter ny asylkrise

– Dette skyldes en konsekvent asylpolitikk. Den er mer vellykket i Norge enn i Sverige, i den forstand at det kommer ti ganger flere asylsøkere hver dag til Sverige enn hit.

– Men er 5000 uttransporteringer, som POD ber om at tallet reduseres til, et realistisk mål i år?

– Jeg tror det blir justert. Jeg tipper at for 2020 vil tallet ligge på 4200-4300, ut fra det vi vet i dag.

Sist måned sa justisminister Jøran Kallmy (Frp) at han frykter en ny asylkrise.

– Vi ser økte ankomsttall i Hellas allerede. Faktisk opp på nivå med 2015 i enkelte uker, så jeg tror asylkrisen har begynt å starte på nytt igjen, sa Kallmyr til NRK Dagsrevyen.

Under asylkrisen i 2015 søkte over 31.000 personer asyl i Norge.

Kallmyr viste til trusler fra Tyrkias president Tayyip Erdogan, som har sagt at han vurderer å slippe 3,6 millioner flyktninger fra Tyrkia inn i Europa.

Kommentar: Svenske tilstander – drapet som forandret alt

– Migrasjonssituasjonen er skjør

PU-sjef Olafsen sier:

– Vi registrerer det samme, det er en veldig krevende situasjon i Tyrkia og Hellas. Migrasjonssituasjonen er skjør, og det er viktig å ha god beredskap.

Han kommenterer om det da er forsvarlig å kutte i PU slik:

– Jeg er ganske sikker på at hvis bildet skulle endre seg dramatisk, så vil både bemanning og budsjetter bli tilpasset en endret situasjon. Men i motsetning til i 2015, har vi et helt annet etterretningsapparat og prognoseapparat. Vi får varsler mye tidligere nå. Det er den viktigste endring i beredskapen, sammen med andre tiltak i Schengen-samarbeidet mellom landene, som gjør at vi vil få mye bedre tid på å forbedre oss.

Nylig ble det satt av 200 millioner til PUs mottak i Råde i Østfold. Mottaket skal være fullt operativt 1. oktober neste år – men det bor allerede mennesker der.

I POD-rapporten fremgår det at PU ligger nær målet om at 80 prosent av sakene skal sendes UDI innen ni dager. Likevel er det i rapporten merket som et «rødt» område.

Kallmyr om volden i Oslo: – Fattigdom er ingen unnskyldning

POD: – Krevende

Statssekretær Kristoffer Sivertsen forsikrer – trass i alarmene fra POD:

– Vi har kontroll på situasjonen, og må derfor bruke ressursene i politiet litt annerledes. Vi må likevel være forberedt på svingninger, derfor har vi også beredskap for å håndtere en økning i antallet asylsøkere.

Mens beredskapsdirektør Knut Smedsrud i POD erkjenner at det «kan være krevende»:

– Det er Politidirektoratets oppgave å sørge for at etaten rigges så godt som mulig ut fra de budsjettene vi mottar, og det til enhver tid gjeldende utfordringsbildet. Denne balanseringen kan til tider være krevende. Når det gjelder nedbemanningen som foregår i PU, mener POD at dette er en forsvarlig justering etter at flyktningstrømmen avtok. Samtidig er det viktig at vi beholder den strukturen og fleksibiliteten vi trenger for å kunne agere raskt dersom situasjonen skulle endre seg i framtiden, fremholder han.

Aktuelt: Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:00 Nordpolen flytter på seg i rekordfart04:53 To pågrepet etter knivstikking i Oslo sentrum04:44 Lams møte med Xi utløste voldelige protester i Hongkong04:34 Tyv brøt seg inn hos gullsmed i Porsgrunn04:13 Bortetap for Wild i Chicago04:07 Flere vil vrake Sanner som nestleder i Høyre03:57 USA oppfordrer Nord-Korea til nye samtaler03:14 Interpol slettet etterlysning av bedragerietterlyst02:58 Australske leger mener skogbrannrøyk utgjør helsekrise02:08 Politiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42 Brasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:55 To menn skutt i Uppsala i Sverige00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria
Siste nytt
05:00VerdenNordpolen flytter på seg i rekordfart04:53NorgeTo pågrepet etter knivstikking i Oslo sentrum04:44VerdenLams møte med Xi utløste voldelige protester i Hongkong04:34NorgeTyv brøt seg inn hos gullsmed i Porsgrunn04:13SportBortetap for Wild i Chicago04:07NorgeFlere vil vrake Sanner som nestleder i Høyre03:57VerdenUSA oppfordrer Nord-Korea til nye samtaler03:14NorgeInterpol slettet etterlysning av bedragerietterlyst02:58VerdenAustralske leger mener skogbrannrøyk utgjør helsekrise02:08NorgePolitiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42VerdenBrasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:55VerdenTo menn skutt i Uppsala i Sverige00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria
Populært