Økning på 40 prosent siden årsskiftet:Politiet slår alarm om etterslep på over 15.500 utlendingssaker

«HAR KONTROLL»: Etter åtte måneder hadde politiet et etterslep - såkalt restanse – i saksbehandlingen på 15 510 utlendingssaker. Kravet om 6000 uttranporteringer er i det blå, politiet har sendt ut 2800 med ulovlig opphold i Norge. Men regjeringen sier de har kontroll. Her jJustis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP).
«HAR KONTROLL»: Etter åtte måneder hadde politiet et etterslep - såkalt restanse – i saksbehandlingen på 15 510 utlendingssaker. Kravet om 6000 uttranporteringer er i det blå, politiet har sendt ut 2800 med ulovlig opphold i Norge. Men regjeringen sier de har kontroll. Her jJustis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

4000 personer uten lovlig opphold i Norge skulle ha vært uttransportert – bare 2800 er blitt det. – Vi har kontroll, hevder regjeringen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens regjeringen skryter av at de har uttransportert et rekordhøyt antall personer uten lovlig opphold i Norge, viser tørre tall at de i år ligger langt unna fastsatte mål.

Det fremgår av en politirapport ABC Nyheter har fått innsyn i.

Politidirektoratet (POD) har gjentatte ganger varslet Justisdepartementet (JD) om at regjeringens krav er for høyt. De slår fast at «det er lave resultat for uttransporteringer i alle kategorier».

** Mens antallet returer av personer uten lovlig opphold i Norge etter åtte måneder skulle ha vært 4000, er resultatet 2800. Regjeringens krav er 6000 uttransporteringer.

Det betyr at politiet må transportere ut mer enn dobbelt så mange uten lovlig opphold i løpet av årets siste måneder om målet skal nås.

** Etter åtte måneder hadde politiet et etterslep – såkalt restanse – i saksbehandlingen på 15.510 utlendingssaker. Det er en økning på 40 prosent fra 1. januar 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dømt for å ansette asylsøkere uten lovlig opphold – anker dommen

«Den negative utviklingen er tydelig formidlet»

«Politiet har ikke redusert antall restanser fra 1. tertial 2019. Restansene har økt fra 13 389 saker per 1.5.2019 til 15 510 saker per 10.09.2019. Årsaken er at politidistriktenes førstelinje i utlendingsforvaltningen har færre årsverk i 2019, enn i 2018», står det i rapporten, der det understrekes:

«Den negative utviklingen er tydelig formidlet og forhåndsvarslet til JD i blant annet høringen til tildelingsbrevet for 2019, og T1-rapportering 2019». (Rapport etter årets fire første måneder, red. anm).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

POD påpeker også at i tillegg til færre årsverk, er flere lokaler blitt bygd om for å gjøre klart for de nye passautomatene.

Utrullingen av disse har gjort et dypt innhogg i politidistriktenes budsjetter. Opprinnelig var det satt av 218 millioner til ID- og passprosjektet. Ved utgangen av fjoråret var overskridelsen på 378 millioner kroner – som politidistriktene må ta fra sine ordinære budsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektoratet har bedt om at det såkalte måltallet for uttransporteringer reduseres med fra 6000 til 5000. Men er foreløpig ikke blitt lyttet til.

Tall: Politiet lar 72 stillinger stå ubesatt

Nedbemanner i Politiets Utlendingsenhet

Knut Smedsrud, direktør i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Knut Smedsrud, direktør i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Politidirektoratet har en god dialog med Justisdepartementet om etatens samlede måloppnåelse gjennom hele året. Om måltallet reduseres eller ikke er foreløpig uavklart, opplyser beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet til ABC Nyheter.

– Denne regjeringen har uttransportert et rekordhøyt antall personer uten lovlig opphold i Norge. Samtidig er antallet asylsøkere som ankommer Norge lavt. Dette er hovedforklaringen på at Politiets Utlendingsenhet den siste tiden har uttransportert færre personer uten lovlig opphold, sier statssekretær Kristoffer Sivertsen (FrP) til ABC Nyheter.

Politiets Utlendingsenhet går nå gjennom en kraftig nedbemanningsprosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kallmyr inspirert av strenge asylregler i Australia

– Ingen walk in the park

Våren 2019 sluttet 77 personer. Disse fikk enten sluttpakke eller annen stilling i politi- og lensmannsetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal PU nedbemanne med ytterligere rundt 75 årsverk, fra 630 til 555 stillinger.

– Det er ikke tvil om at det er en forholdsvis ny øvelse i politiet å nedbemanne. Bakgrunnen er færre returer og færre ankomster. Vi har et budsjett som er tilpasset oppgavene, sier sjef Arne Jørgen Olafsen i Politiets Utlendingsenhet.

Olafsen mener det er forsvarlig å nedbemanne:

– Foreløpig, ja. Utfordringen å beholde den rette kompetansen, vi skal fortsatt være ekspertorganet. Det er ingen walk in the park, men vi er i rute.

Arne Jørgen Olafsen er sjef i Politiets Utlendingsenhet. Foto: Politidirektoratet
Arne Jørgen Olafsen er sjef i Politiets Utlendingsenhet. Foto: Politidirektoratet

Han sier den viktigste årsaken til nedbemanningen er at det rett og slett er færre mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge nå, det kommer færre, og det returneres færre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sp mener politiet lar regjeringen skryte

Frp-Kallmyr frykter ny asylkrise

– Dette skyldes en konsekvent asylpolitikk. Den er mer vellykket i Norge enn i Sverige, i den forstand at det kommer ti ganger flere asylsøkere hver dag til Sverige enn hit.

– Men er 5000 uttransporteringer, som POD ber om at tallet reduseres til, et realistisk mål i år?

– Jeg tror det blir justert. Jeg tipper at for 2020 vil tallet ligge på 4200-4300, ut fra det vi vet i dag.

Sist måned sa justisminister Jøran Kallmy (Frp) at han frykter en ny asylkrise.

– Vi ser økte ankomsttall i Hellas allerede. Faktisk opp på nivå med 2015 i enkelte uker, så jeg tror asylkrisen har begynt å starte på nytt igjen, sa Kallmyr til NRK Dagsrevyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under asylkrisen i 2015 søkte over 31.000 personer asyl i Norge.

Kallmyr viste til trusler fra Tyrkias president Tayyip Erdogan, som har sagt at han vurderer å slippe 3,6 millioner flyktninger fra Tyrkia inn i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: Svenske tilstander – drapet som forandret alt

– Migrasjonssituasjonen er skjør

PU-sjef Olafsen sier:

– Vi registrerer det samme, det er en veldig krevende situasjon i Tyrkia og Hellas. Migrasjonssituasjonen er skjør, og det er viktig å ha god beredskap.

Han kommenterer om det da er forsvarlig å kutte i PU slik:

– Jeg er ganske sikker på at hvis bildet skulle endre seg dramatisk, så vil både bemanning og budsjetter bli tilpasset en endret situasjon. Men i motsetning til i 2015, har vi et helt annet etterretningsapparat og prognoseapparat. Vi får varsler mye tidligere nå. Det er den viktigste endring i beredskapen, sammen med andre tiltak i Schengen-samarbeidet mellom landene, som gjør at vi vil få mye bedre tid på å forbedre oss.

Nylig ble det satt av 200 millioner til PUs mottak i Råde i Østfold. Mottaket skal være fullt operativt 1. oktober neste år – men det bor allerede mennesker der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I POD-rapporten fremgår det at PU ligger nær målet om at 80 prosent av sakene skal sendes UDI innen ni dager. Likevel er det i rapporten merket som et «rødt» område.

Kallmyr om volden i Oslo: – Fattigdom er ingen unnskyldning

POD: – Krevende

Statssekretær Kristoffer Sivertsen forsikrer – trass i alarmene fra POD:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kontroll på situasjonen, og må derfor bruke ressursene i politiet litt annerledes. Vi må likevel være forberedt på svingninger, derfor har vi også beredskap for å håndtere en økning i antallet asylsøkere.

Mens beredskapsdirektør Knut Smedsrud i POD erkjenner at det «kan være krevende»:

– Det er Politidirektoratets oppgave å sørge for at etaten rigges så godt som mulig ut fra de budsjettene vi mottar, og det til enhver tid gjeldende utfordringsbildet. Denne balanseringen kan til tider være krevende. Når det gjelder nedbemanningen som foregår i PU, mener POD at dette er en forsvarlig justering etter at flyktningstrømmen avtok. Samtidig er det viktig at vi beholder den strukturen og fleksibiliteten vi trenger for å kunne agere raskt dersom situasjonen skulle endre seg i framtiden, fremholder han.

Aktuelt: Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger