Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger

Video: Statsbudsjettet vil innebære kutt til politiet, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Nei, sier justisministeren.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsbudsjettet vil innebære kutt i politidistriktene, mener Sp-lederen. Nei, det blir en reell økning på 350 millioner, ifølge justisministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte politireformen og bevilgningene til politiet i det ferske statsbudsjettet for 2020 ble tema i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Med dette budsjettet kommer det til å bli kutt rundt om i politidistriktene i Norge, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Det ville ikke justisminister Jøran Kallmyr (Frp) være med på. Selv om 500 av de 600 ekstra millionene til politiet på 2020-budsjettet går til pris- og lønnsvekst, er det likevel rom for økningen på 350 millioner, fremholdt han.

Han viste til at det lå engangsinvesteringer inne i 2019-budsjettet som gjør at årets budsjett ikke kan sammenlignes direkte med 2020-budsjettet.

– De helikoptrene vi kjøpte for 300 millioner kroner i fjor, har vi ikke lyst til å betale en gang til, sa han.

«Mer penger må til»

Men etter spørretimen fastholder Vedum kritikken overfor NTB. Han viser til at Kallmyrs påstander om regnefeil i så fall må rettes mot Politiets Fellesforbund (PF), som har gjort regnejobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har sjekket dette med PF. Slik de ser det, kommer det til å bli reduksjoner i en del av politidistriktene, sier Vedum.

Hvis lønns- og prisvekst trekkes fra, sitter ikke politiet igjen med nok til å dekke inn nye stillinger, etterforskningsløft, bedre helikopterkapasitet i nord eller drift av nytt beredskapssenter, skriver PF på sine hjemmesider.

– Det må rett og slett mer penger på bordet for at det skal være mulig å gjennomføre dette, sier forbundsleder Sigve Bolstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum viser til at politireformen i seg selv er kjempedyr og legger beslag på store ressurser, noe som dermed rammer det operative.

– Det er derfor tillitsvalgte i elleve av tolv politidistrikter i fjor sa at det var kriselignende tilstander, sier Vedum..

Mer fra samme spørretime: Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal redegjøre

Forliket om politireformen ble inngått i 2015 mellom Ap, KrF, Venstre og regjeringen, men i høst varslet Ap at partiet ikke lenger stiller seg bak reformen.

Krav til responstid, færre politidistrikter og tjenestesteder, nytt IKT-system og nytt beredskapssenter er sentrale elementer i reformen. Målet er et styrket og mer nærværende politi og bedre beredskap.

Negative oppslag, intern uro og påstander om krise i politiet har fått Ap, Sp og SV til å kreve en redegjørelse fra Kallmyr om reformen. Den blir holdt i Stortinget 24. oktober.

– At det ville bli kritikk i gjennomføringen, er ikke overraskende. Det må vi ta på alvor, sa Kallmyr, som også viste til en stortingsmelding om gjennomføringen av politireformen i midten av november.

– Vi skal gjøre de nødvendige justeringene, sa han onsdag.

Tillitsvalgte

Vedum presset Kallmyr på om han deler beskrivelsen av at kritikken av reformen har stilnet. Sp-lederen ville vite om justisministeren ikke tror på politiansatte som slår alarm om anrop som ikke blir besvart, mannskapsmangel og varsler om kutt i politidistriktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det slik at tillitsvalgte i politiet gang på gang tar feil? spurte Vedum.

– Regjeringen har lagt fram et budsjett som reelt sett styrker politiet med 350 millioner, sier Kallmyr, som viste til at det aller meste går til politidistriktene og ansettelser av nyutdannede.

– Hvordan man da kan fastslå at dette kan føre til oppsigelser i Politi-Norge, har jeg vanskelig for å forstå. Det hjelper ikke med bortforklaringer om tall, sa Kallmyr.