Svenske tilstander – drapet som forandret alt

Jaffar (15) ble skutt og drept ved en pizzeria på Möllevångstorget i Malmö lørdag 9. november.
Jaffar (15) ble skutt og drept ved en pizzeria på Möllevångstorget i Malmö lørdag 9. november. Foto: Krister Hansson / Aftonbladet/NTB scanpix

Hva sier dere nå? Dere som brunbeiset, latterliggjorde og mente at «svenske tilstander» var en konstruksjon.

Kommentar: David Stenerud
Nyhetssjef, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Lørdag 9. november blir 15 år gamle Jaffar skutt i Ystadsgatan i Malmö med flere skudd. Gutten dør senere på sykehus. En annen 15-åring blir hardt skadd. Drapet og drapsforsøket knyttes til gjengvolden i landet. Hendelsen ryster Sverige.

Jaffar kom til Sverige i 2016, som flyktning fra Syria.

– Han kom hit for å leve, men Sverige var ikke trygt nok. Han flyktet fra døden til døden. Hadde han blitt igjen i Syria hadde han kanskje vært i live nå, sa familiens talsperson, 18 år gamle Younes, til Svenska Dagbladet i helgen.

– Hva slags bilde tror dere at våre slektninger i Syria får av Sverige? sa Younes.

Vi kan ane.

For drapet på Jaffar er dråpen. 9. november forandrer alt. Svenskene har fått nok.

Nok av skyting: 45 personer ble skutt og drept i Sverige i fjor. Det er det høyeste tallet noen gang. Tilsvarende tall for Norge er fire.

Nok av bomber : Sprengstoff har blitt brukt 187 ganger av kriminelle det siste året. «Vi er ti millioner mennesker i Sverige, men dette nivået av sprengninger har jeg har ikke sett tilsvarende av i noe annet industrialisert land», uttaler analytiker Ylva Ehrlin i Sveriges nasjonale bombegruppe til SVT.

Nok av narkotikakriminalitet : I fjor ble det anmeldt 107.000 brudd på narkotikalovgivningen i Sverige. Det var ny verstenotering.

Nok av gjenger : Ifølge svensk politi fantes det i fjor rundt 5000 kriminelle aktører og 200 kriminelle gjenger i Sverige.

Nok av forsteder hvor politiet har mistet kontrollen til kriminelle: En politirapport identifiserte i 2016 15 farlige forsteder og bydeler i Sverige, alt overveiende innvandrertette samfunn. De mest kjente er Rinkeby i Stockholm og Rosengård i Malmø.

Drapet på Jaffar er mer enn en dråpe som har fått et beger til å renne over. Det er en foss som har fått en elv til å gå over sine bredder. Hele Sverige renner over.

Denne uka lanserte svensk politi «Operasjon Rimfrost». Drapsbølgen skal stanses. Herjingene av eksplosjoner og hevnangrep skal stanses. Og det blir tilført midler!

Avfeiing blir eneste moralsk riktige utfall når sannhet, åpenhet og debatt står mot politisk korrekthet.

«Det vi ønsker å oppnå er at antall skyteepisoder og eksplosjoner i gjengmiljøene skal merkbart reduseres. Det andre er at antall personer som inngår i kriminelle nettverk, skal reduseres ved hjelp av tvangstiltak», uttaler lederen av «Operasjon Rimfrost», Stefan Hector, ifølge SVT. Dette innebærer blant annet flere pågripelser, flere fengslinger og flere domfellelser.

Også naboen i sør har fått nok. Denne uken innførte Danmark grensekontroll på Øresundbroen, broen som binder Skandinavia sammen. Danskene vil ikke ha den malmøske volden og kriminaliteten til København.

Utviklingen må være merkelig å bivåne med norske forståsegpåer-øyne, spesielt fra noen sentrale Oslo-redaksjoner og fra store deler av hovedstadsintelligentsiaen.

De som har latterliggjort ideen om «svenske tilstander» i årevis, og brunbeiset alle som har turt å hevde at Sverige faktisk har et kriminalitetsproblem, og at det har sammenheng med innvandring.

NRKs Anders Magnus fikk så sveisen klistra seg til ørene etter et besøk i Rinkeby og Husby i Stockholm i 2016. Han hadde dokumentert hvordan han og intervjuobjektet hans hadde blitt oppsøkt på kafé av maskerte ungdommer, og fysisk blitt jaget fra stedet. Stereotypt, han hadde ikke snakket med nok folk, forutinntatt og feil. Han hadde fremprovosert det hele. Filter Nyheters Harald Klungtveit og Dagsavisens Hege Ulstein var blant kritikerne. Anders Magnus hadde greid å dokumentere aggresjonen i Stockholms forsteder, men norske redaktører og kommentatorer nektet å tro på det de så.

Det er den lovlydige befolkningen i de kriminalitetstunge, innvandringstette forstedene og bydelene som lider mest under denne lovløsheten.

Nesten umiddelbart etter at Dagsrevyen hadde sendt Magnus' reportasje, dro Morgenbladets Simen Sætre på ironisk tur til Strømstad – for å vise at det ikke er «svenske tilstander» i Rinkeby. «Den store norske reportasjen om hvor fryktelig ille det er i Sverige» het reportasjen som ble publisert 13. mai 2016. «På torget blir vi vitne til noe som trolig er et voldtektsforsøk. En ung mann med mørkt hår løfter en ung, blond kvinne, mens hun roper «ikke tull! Slipp!» skrev Sætre. Meningsfeller lo så de grein. «En ungdomsgjeng går over gaten. De kan ikke være eldre enn ni-ti år. De har skateboards og skyggeluer, minst to har innvandrerbakgrunn», utledet han. Gøy.

Fornektelsen har vært gjennomgående: «Sverige er ett av verdens beste land å bo i når det gjelder likhet og velferd», skrev Anne Holt i et angrep på begrepet «svenske tilstander» i Dagens Nyheter i 2017. Joda. Men.

«Sverige er i alle statistikker som jeg har funnet, regna som et av verdens ti beste land å bo i», skrev Aslak Sira Myhre i Dagsavisen samme år. Visst. Ja. Men hvor lenge?

Hva sier dere nå? Dere som mente «svenske tilstander» var en konstruksjon. At Sverige var som det alltid hadde vært, Madicken og midsommar. Dere som – gjennom fornektelse og mer eller mindre direkte brunbeising av meningsmotstandere – selv har sørget for å bekrefte den delen av innholdet i begrepet «svenske tilstander» som handler om berøringsangst. Der avfeiing blir eneste moralsk riktige utfall når sannhet, åpenhet og debatt står mot politisk korrekthet.

Bekymring for kriminelle gjenger i svenske byer handler ikke om rasisme. Det handler om integrering. Det handler om å ta tak i problemer underveis! Det handler om åpne debatter og fokus på løsninger. Dessuten. Det er den lovlydige befolkningen i de kriminalitetstunge, innvandringstette forstedene og bydelene som lider mest under denne lovløsheten. Ikke kunstnere og millionærer i Stockholms skjærgård.

Og slett ikke intellektuelle hovedstadsborgere i det fredelige nabolandet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 Rakettangrep nær amerikansk ambassade19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende
Siste nytt
21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenRakettangrep nær amerikansk ambassade19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende
Populært