Dere fjerner nakenhet i løpet av timer, men lar selvmords-innlegg ligge i nesten to år. Det er ikke greit, Instagram

I sesong 5 av «Innafor» møter programleder Vide Bratland Erikstad moren til Andrine.
I sesong 5 av «Innafor» møter programleder Vide Bratland Erikstad moren til Andrine. Foto: © NRK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Instagram sletter nakenhet, men har åpenbart ingen kontroll på innlegg om selvmord og selvskading. Det vitner om ansvarsfraskrivelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag avslørte NRK et lukket nettverk på Instagram hvor unge, norske jenter deler detaljerte bilder og videoer av selvskading og selvmord.

Flere av jentene som var medlem av nettverket har tatt sitt eget liv.

Andrine (17) tok livet sitt på Instagram i mars 2017. Nesten to år senere logget moren hennes seg på Andrines lukkede «mørke konto». Der fant hun innlegg og videoer om selvskading og selvmordsplaner.

Innleggene fra dagen hun døde som omtalte hendelsesforløpet, var ikke fjernet fra den «mørke kontoen» – nesten to år senere.

Problemet er ikke unikt for Norge. Onsdag omtaler ABC Nyheter engelske Molly Russels selvmord. Da familien åpnet Instagram-kontoen etter hennes død i 2017, fant de innlegg om depresjon og selvmord.

– Jeg er ikke i tvil om at Instagram bidro til å drepe datteren min, sa faren til BBC tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er faktisk ikke greit.

NRK skal ha honnør for at de våger å løfte en såpass viktig og vanskelig problematikk. Jeg er imponert over måten de har balansert mellom varsomhet og åpenhet.

Selvmord er et viktig tema. Verken selvmordstanker eller selvmord skal forties.

Men de skal behandles med varsomhet og respekt. Det gjelder spesielt metode. Forskning har vist at selvmord kan smitte når metode beskrives.

Alle publisister, også sosiale medie-plattformer, har et ansvar. Og her har Facebook-eide Instagram sviktet fullstendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Instagram har riktignok retningslinjer. Det er ikke lov å sende spam eller publisere nakenhet. «Publiser bilder og videoer som egner seg for et mangfoldig publikum», heter det i retningslinjene.

Når det gjelder nakenhet er de knallharde. Det slettes kjapt, ofte i løpet av timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De har også nulltoleranse for hatefulle ytringer og trusler. Nylig eksperimenterte Instagram med å skjule antall likes i flere land for å hindre sosialt press. De tar visst mobbing og unge jenters lave selvfølelse på alvor.

Dere fjerner en brystvorte i løpet av timer, men lar selvmords-innlegg ligge ute i nesten to år. Det går faktisk ikke an.

De gjør også et spakt forsøk på å oppfordre til varsomhet rundt selvmord og selvskading.

Ganske langt nede i retningslinjene kommer denne passasjen:

«Bevar det støttende nettsamfunnet vårt: Ikke glorifiser selvskading.

På Instagram bryr folk seg om hverandre, og det er ofte et sted der personer som står overfor vanskelige utfordringer (...) samles for å skape oppmerksomhet om dette eller få støtte. (...) Å oppfordre eller overtale folk til å skade seg selv er uforenlig med dette støttende miljøet, og vi fjerner slikt innhold eller deaktiverer brukerkontoer hvis dette rapporteres til oss.»

Det er ikke nok, Instagram.

Dere fjerner en brystvorte i løpet av timer, men lar selvmords-innlegg ligge ute i nesten to år. Det går faktisk ikke an.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ikke holdbart å merke grafiske innlegg slik:

«Advarsel om innhold».

Liten grå skrift:

«Obs! Disse innleggene kan være støtende. Trykk på les mer for å få informasjon for å få informasjon om og støtte i forbindelse med selvmord eller selvskading.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi som jobber i media vet at slike advarsler har motsatt effekt. Det fører til at flere, ikke færre klikker seg inn. Mange av oss husker kanskje reklamen til Pepsi «don't push the button». Sånn fungerer slike advarsler også.

Jeg har ikke fasiten på hvordan Instagram skal håndtere dette, men to ting er åpenbart:

De kan ikke tillate at en mor finner sin døde datters «mørke konto» så lenge etterpå.

De kan ikke tillate at innlegg om metode publiseres i lukkede nettverk, uten muligheter for at helsevesenet skal få tilgang.

NRKs granskning burde strengt tatt ikke ha vært nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Instagram må ta et større ansvar. Ellers kan det få flere fatale konsekvenser.

Det skal ikke være slik at unge jenter som selv sliter psykisk føler et ansvar for å opptre som livvakter for andre brukere, ringe politiet og varsle om mulige selvmordsforsøk.

Instagram er et internasjonalt Facebook-eid selskap med over 1,8 millioner brukere i Norge og mer enn 111 millioner på verdensbasis. Da er det ikke mindre enn rimelig å forvente at de har moralsk og økonomisk kapasitet til å håndtere dette.