Mollys far mener Instagram bidro til å drepe henne

– På kvelden pakket Molly skolesekken. Morgenen etter var hun død

Molly Russell (14) tok sitt eget liv i november 2017. Faren Ian har siden jobbet for at sosiale medier må handle for å unngå at barn og unge blir inspirert til selvskading og selvmord.
Molly Russell (14) tok sitt eget liv i november 2017. Faren Ian har siden jobbet for at sosiale medier må handle for å unngå at barn og unge blir inspirert til selvskading og selvmord. Foto: PA Media / NTB scanpix

I 2017 begikk 14 år gamle Molly Russell fra England selvmord. Faren Ian Russel har siden tatt på seg oppgaven med å jobbe for at Instagram og andre sosiale medie-plattformer skal ta ansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er ikke i tvil om at Instagram bidro til å drepe datteren min.

Det sa Ian Russell, faren til den 14 år gamle Molly Russell som begikk selvmord i 2017, til BBC i år.

Da familien så på Instagram-kontoen hennes etter Mollys død, fant de foruroligende innhold om både depresjon og selvmord.

En jente med en fremtid

Russell forteller om en datter som fremsto som en helt alminnelig tenåring. Molly var yngst av tre søstre. Hun var 14 år gammel og fremtidsrettet. Hun var entusiastisk.

– Kvelden det skjedde leverte hun inn leksene sine, pakket sekken og forberedte seg til neste dag på skolen. Men da vi våknet morgenen etterpå var hun død.

Russell forteller at han med en gang visste at livet aldri kom til å bli det samme igjen.

– Alle som kjente Molly gledet seg til å se fremtiden hennes og personen hun skulle bli.

– Hun hadde så mye å tilby, og det er borte nå, forteller Russell med skjelvende stemme.

Prøvde å forklare hvordan hun hadde det

Molly Russell (14) tok sitt eget liv i november 2017. Faren Ian har siden jobbet for at sosiale medier må handle for å unngå at barn og unge blir inspirert til selvskading og selvmord. Foto: Privat / PA Media / NTB scanpix
Molly Russell (14) tok sitt eget liv i november 2017. Faren Ian har siden jobbet for at sosiale medier må handle for å unngå at barn og unge blir inspirert til selvskading og selvmord. Foto: Privat / PA Media / NTB scanpix

Russell blar opp i en rød notatbok. Skrevet i knotete ungdomsskolebokstaver står Mollys siste hilsen til familien.

«Jeg beklager. Jeg gjorde dette på grunn av meg, ikke dere.»

– Det at hun la igjen noen brev gjør oss veldig heldige fordi hun prøvde å forklare hvordan hun følte det.

«Jeg er problemet i alles liv. Jeg elsker dere alle. Vær sterke. Jeg er stolt av dere.»

Russell rister på hodet.

– Velsigne deg, Molly.

Les også: Ett selvmord per 40. sekund – WHO krever tiltak

Instagram ble en verden uten håp

Etter Mollys død har Ian Russell sett gjennom kontoene datteren fulgte på sosiale medier, og blitt sjokkert av hva han fant der.

– Vi har funnet kontoer hvor folk forteller om depresjon, selvskading og selvmordstanker. Og hun fulgte ganske mye av dette. Noe av innholdet virket ganske positivt, kanskje folk som prøvde å hjelpe og støtte hverandre. Mens noe av innholdet er sjokkerende i at det oppfordrer til selvskading, sier han.

Russell blar gjennom bilder i svart-hvitt av jenter med store tårer som renner nedover bleke kinn. Han klikker på ett av dem: En tegning av en jente med bind for øynene som klemmer en teddybjørn. Under står det i blokkbokstaver:

«Verden er så ondskapsfull. Jeg vil ikke se den lenger.»

– Bildene de publiserer er så ofte i svart-hvitt, fatalistiske, uten håp. Liksom, «du er deprimert, jeg er deprimert. Det er mange av oss. Bli med inn i vår virtuelle klubb.»

Fikk stengt #Selfharm

Ian Russell er i dag aktiv i media og oppfordrer sosiale medieplattformer til å ta grep mot deling av potensielt skadelig innhold.

Blant annet har arbeidet hans presset Instagram til å stenge emneknaggen #Selfharm. Dette er trolig en av emneknaggene datteren brukte for å finne selvmordsnettverket på Instagram.

Personvernpolicy