Mahad Mahamud: – Jeg er klar for å bli deportert

<p>Mahad Mahamud tapte saken om statsborgerskap. </p>
Mahad Mahamud tapte saken om statsborgerskap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mahad Mahamud mener han lever i en uholdbar situasjon i Norge, og utfordrer norske myndigheter til å uttransportere han til Djibouti umiddelbart.

– Jeg er klar for å bli deportert. I Norge lever jeg som søppel. I fire år har jeg kjempet. Jeg ber Norge om at jeg får reise ut av landet hvis jeg ikke kan jobbe og bo her, sier Mahamud til ABC Nyheter.

Bioingeniøren fikk 7. november Borgarting lagmannsrett fått avslag på sin anke om utvisning fra landet og tilbakekalling av sitt norske statsborgerskap.

– Jeg krever å ikke være en papirløs mann i Oslos gater. Jeg vil gå videre med livet mitt og enten være en del av samfunnet i Norge eller bli deportert til Djibouti. Hvis ikke ber jeg om å få lov til å reise hjem til Somalia. Tilværelsen jeg befinner meg i er svært belastende. La meg være en skattebetaler eller deporter meg til Djibouti, sier Mahamud.

Den somaliske ambassaden i Brüssel har tidligere utstedt et såkalt go home-dokument til Mahad.

Lagmannsretten konkluderte i likhet med Oslo tingrett at det var sannsynlig at Mahamud mot bedre vitende hadde gitt uriktige opplysninger om sin bakgrunn, noe som var avgjørende for at han fikk opphold og senere statsborgerskap.

«Endringer, motsigelser og troverdighetsbrister i forklaringene tilsa at påliteligheten av opplysningene var lav. Utvisningen er ikke uforholdsmessig, særlig i betraktning av at hele oppholdet her i landet var basert på feilaktig faktum», heter det blant annet i dommen.

Dommen er enstemmig.

– Det har vært vanskelig å svelge dommen og vondt å føle mistro fra to rettsinstanser, men nå har jeg samlet kreftene mine, sier han.

Bakgrunn: Mahad Mahamud fikk avslag på anken

– Forstår ingenting

Den siste tiden har han bodd hos ulike venner i Norge.

– Jeg kan ikke være i limbo. Situasjonen i Norge går ikke lenger. Jeg kan verken livnære meg eller jobbe.

– Politiet har fått en bekreftelse at domstolen som mener jeg er fra Djibouti. Så da bør de bare deportere meg ut av Norge nå, men svaret jeg har fått fra politiet var at de ikke vil gjøre det.

– Jeg forstår ingenting. Jeg får verken reise hjem til Somalia eller bli deportert til Djibouti. Alle utlendinger med ulovlig opphold blir jo deportert? spør Mahad.

Han omtaler det selv som en absurd situasjon.

– Jeg er i en absurd situasjon jeg ikke skjønner hvordan jeg skal komme meg ut fra. Nå bor jeg på sofa hos venner og får ikke lov til å jobbe.

– Det bør ikke være så vanskelig å deportere meg? spør han.

Les hele tidligere intervju med Mahad: – Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er utsatt for en heksejakt. Er jeg en judas?

Politiet: – Første gang vi hører om det

Politiet hevder de ikke er kjent med opplysningene.

– Politiet er ikke gjort kjent med at han ønsker å reise tilbake til Djibouti. Første gangen vi hører om det er via ABC Nyheter. På generelt grunnlag skal straffesaker være avgjort før uttransportering finner sted, sier politiadvokat Marianne Aune i Oslo politidistrikt til ABC Nyheter.

Hun sier etterforsker i straffesaken mot Mahamud nå har kontaktet forsvarer Arild Humlen, og oppfordret dem til å forklare seg om dette til politiet.

– Han er siket for å avgitt falsk forklaring om sin identitet. Han har oppgitt til utlendingsmyndighetene at han er fra Somalia, mens politiet mener han kommer fra Djibouti. Han er også siktet for ulovlig opphold og arbeid etter han fikk tilbakekallelse av statsborgerskapet.

Politiet viser til at Mahamud selv har plikt til å forlate Norge.

– Etter utlendingsloven plikter utlendingen selv til å fremmeskaffe reisedokumenter og dokumentere sin identitet. Han plikter også å forlate riket innen fastsatt utreisefrist, sier Aune.

Fakta om Mahamud-saken

* Mahad Abib Mahamud, født 1986. Kom til Norge som 14-åring i august 2000.

* Fikk avslag på asylsøknad, men ble innvilget ett års oppholdstillatelse som ble fornyet i 2002 og 2003.

* Fikk bosetningstillatelse i Norge i 2005. Søkte i 2006 om norsk statsborgerskap, søknaden innvilget i 2008.

* Har de siste årene vært bosatt i Brumunddal med egen familie. Jobbet tidligere som bioingeniør på Ullevål sykehus.

* I 2015 fattet UDI vedtak om tilbakekall av statsborgerskap samt varig utvisning fra Norge.

* Vedtaket ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE) som fattet endelig vedtak i april 2016 om tilbakekalling, samt utvisning med varig innreiseforbud.

* 6. juni samme år vedtok norske myndigheter å opprettholde vedtaket.

* Mahamud gikk til sak mot staten for å få omgjort vedtaket. I februar 2017 tapte han saken i Oslo tingrett.

* Etter dommen i tingretten var 32-åringens plan å reise til Canada, men han strandet på Island, og søkte asyl der i oktober 2017.

* I januar 2018 avslo islandske myndigheter søknaden på bakgrunn av at Mahamud allerede hadde søkt asyl i et annet europeisk land. Han fikk beskjed om å reise tilbake til Norge innen 8. mai.

* I september 2018 kom Mahamud tilbake i Norge etter å ha blitt uttransportert fra Island.

* Dommen ble anket for Borgarting lagmannsrett. Anken ble avslått.

(Kilde: NTB)

– Politiet har ikke besvart min anmodning

Forsvarer Arild Humlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarer Arild Humlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mahamud har tidligere bedt om at politiet uttransporterer han til Djibouti dersom de kan påvise at han er Djiboutisk statsborger, hevder hans advokat Arild Humlen overfor ABC Nyheter.

– Jeg har også orientert politiet om dette og jeg har begjært nye etterforskningsskritt i straffesaken, deriblant å ta kontakt med djiboutiske myndigheter for å kontrollere politiets anførsel om at de mener å vite hvem han er, hvilken djiboutisk familie han tilhører og at hans anførte bror, Abdoulkader, har sagt han vil bistå norske myndigheter ved ethvert tiltak de mener er nødvendig for å få klarlagt realitetene i saken, skriver Humlen i en epost til ABC Nyheter.

– Jeg mener at når politiet mener å ha så sikre opplysninger om hans familiemessige tilknytning bør det være svært enkelt å få dette kontrollert i Djibouti ved hjelp av vårt konsulat der og gjerne med bistand fra han som anføres å være hans bror. Politiet har ikke besvart min anmodning til nå, fortsetter han.

Det «framstår det også svært sannsynlig at Mahamud - i likhet med sin bror - er borger av Djibouti», mener lagmannsretten.

Forsvareren mener politiet nå ikke har noen unnskyldning for å ikke uttransportere Mahamud.

Mahamud mener det politiet sier er tull.

– Jeg har sagt til politiet flere ganger at de skal deportere meg dit de mener jeg er i fra. De må slutte å tulle og deportere meg hvis de mener jeg er fra dette landet. Hvordan kan jeg skaffe meg pass eller ID til et land jeg ikke er fra? spør han.

– Hvis de mener at jeg er fra Djibouti må de hente meg og sende meg ut nå, avslutter han.

Bakgrunn: Mahamud: – Jeg har falt mellom to stoler

Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Fra Djibouti

Ett av de viktigste punktene i saken er om Mahamud er fra Somalia eller Djibouti. En mann som Mahamud hele tiden har hevdet var en forretningsforbindelse i Djibouti, mener retten å kunne fastslå er hans bror.

«Når det kan fastslås med stor sikkerhet at Mahamud lyver om sin bror i Djibouti, innebærer det at hans generelle troverdighet slår helt avgjørende sprekker», heter det i dommen.

Da Mahad Mahamud kom til Norge i 2000, oppga han å være 14 år og somalisk statsborger, men dette mener altså både Utlendingsnemnda, Oslo tingrett og lagmannsretten ikke er tilfelle.

Etter først å ha fått avslag på asylsøknaden, ble han innvilget midlertidig opphold og i 2008 norsk statsborgerskap. Han utdannet seg til bioingeniør og fikk jobb ved Ullevål sykehus, men i 2013 fikk Utlendingsnemnda (UNE) et tips om at han hadde ført norske myndigheter bak lyset.

Mahads advokat reiste selv til Djibouti for å skaffe bevis på at den påståtte broren Abdoulkader Abdi Mohamed ikke var i familie med Mahad, men dokumentene fra folkeregisteret holdt ikke for retten. Heller ikke nye vitner, som Mahads norsksomaliske tante.

Les også: Mahad: – Nå vil jeg ikke være her lenger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh
Siste nytt
22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05PengerFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Penger352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51PengerStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh
Populært