Varsler nye bevis i Mahad-saken

– Skjønner ikke hvorfor jeg er utsatt for en heksejakt. Er jeg en judas?

<p>Mahad Mahamud er tilbake i Norge for å kjempe for å få tilbake sitt norske statsborgerskap.</p>
Mahad Mahamud er tilbake i Norge for å kjempe for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bioingeniøren Mahad Mahamud (32) er nå tilbake i Norge og skal kjempe for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. I september ble han utvist fra Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har nå tatt ut ny siktelse for falsk forklaring, men Mahad Mahamuds forsvarer Arild Humlen varsler flere nye bevis i saken.

I 2015 fattet UDI vedtak om tilbakekalling av statsborgerskap samt varig utvisning fra Norge. Vedtaket ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE), som fattet endelig vedtak i april 2016.

I mars i fjor fikk både Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet (UDI) fullt medhold i Oslo tingrett i påstanden om at det er sannsynlig at Mahamud er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han selv hevder.

Mandag neste uke starter ankesaken om statsborgerskapet i Borgarting Lagmannsrett.

– Jeg sover nye steder hver natt

Etter dommen i tingretten var 32-åringens plan å reise til Canada, men han strandet på Island, og søkte asyl der i stedet. Islandske myndigheter avslo søknaden på bakgrunn av at Mahamud allerede hadde søkt asyl i et annet europeisk land.

Mahad Mahamud er klar for en ny runde i retten i et forsøk på å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Mahad Mahamud er klar for en ny runde i retten i et forsøk på å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I september kom han tilbake til Norge. Etter ankomsten på Oslo lufthavn har han bodd hos venner.

– Det var tøffe dager. Jeg sliter både psykisk og økonomisk, samtidig som jeg spør om hjelp fra venner. Jeg sover nye steder hver natt. Hele tiden prøver jeg å tilpasse meg og finne noe jeg kan livnære meg med, sier han til ABC Nyheter.

32-åringen legger ikke skjul på at han føler seg statsløs.

– Jeg eksisterer ikke. Norge er jo verdens beste land å bo i, men at jeg føler at jeg tilhører utenforskapet er trist. Det representerer ikke norske verdier, sier han.

Les også: – Jeg har falt mellom to stoler

– Er jeg en «Judas»?

Fakta om Mahamud-saken

* Mahad Abib Mahamud, født 1986. Kom til Norge som 14-åring i august 2000.

* Fikk avslag på asylsøknad, men ble innvilget ett års oppholdstillatelse som ble fornyet i 2002 og 2003.

* Fikk bosetningstillatelse i Norge i 2005. Søkte i 2006 om norsk statsborgerskap, søknaden innvilget i 2008.

* Har de siste årene vært bosatt i Brumunddal med egen familie. Jobbet tidligere som bioingeniør på Ullevål sykehus.

* I 2015 fattet UDI vedtak om tilbakekall av statsborgerskap samt varig utvisning fra Norge.

* Vedtaket ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE) som fattet endelig vedtak i april 2016 om tilbakekalling, samt utvisning med varig innreiseforbud.

* 6. juni samme år vedtok norske myndigheter å opprettholde vedtaket.

* Mahamud gikk til sak mot staten for å få omgjort vedtaket. I februar 2017 tapte han saken i Oslo tingrett.

* Etter dommen i tingretten var 32-åringens plan å reise til Canada, men han strandet på Island, og søkte asyl der i oktober 2017.

* I januar 2018 avslo islandske myndigheter søknaden på bakgrunn av at Mahamud allerede hadde søkt asyl i et annet europeisk land. Han fikk beskjed om å reise tilbake til Norge innen 8. mai.

* I september 2018 kom Mahamud tilbake i Norge etter å ha blitt uttransportert fra Island.

* Mandag 15. oktober starter ankesaken rundt statsborgerskapet til Mahad Mahmud. Saken går i Borgarting lagmannsrett fra 15. til 19. oktober.

(Kilde: NTB)

Mahamud kom til Norge som 14-åring i 2000 og fikk norsk statsborgerskap i 2008. I 2015 ble statsborgerskapet trukket tilbake da norske myndigheter mente at han er fra Djibouti, ikke Somalia, slik han oppga da han kom.

Dette er noen av punktene UNE har ført bevis for at Mahamud ikke er fra Somalia:

  • Staten mener 32-åringen snakket fransk før han kom til Norge. Selv hevdet Mahamud i tingretten at han var analfabet da han kom til landet, men fikk toppkarakterer allerede etter to år.
  • Staten mener det er gitt motstridende informasjon om døde søsken.
  • UNE mener 32-åringen har en bror i Djibouti.
  • Norske myndigheter mener Mahamud har fremlagt falske somaliske dokumenter.

(Saken fortsetter under bildet)

I 2017 tapte Mahad Mahamud saken om statsborgerskap. Mannens forsvarer er Arild Humlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I 2017 tapte Mahad Mahamud saken om statsborgerskap. Mannens forsvarer er Arild Humlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med tilbakekallingen i 2016 måtte han også slutte i jobben som bioingeniør ved Ullevål sykehus.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er utsatt for en heksejakt. Er jeg en judas? Hva har jeg gjort? Har jeg begått blasfemi? Jeg er et menneske og skjønner ikke hvorfor jeg skal være statsløs. Til og med kriminelle beholder sine rettigheter, men ikke jeg, selv om jeg har anket.

– Jeg kunne jobbet, betalt skatt og bidratt til fellesskapet. Jeg fikk ikke noen av mulighetene, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Mahad nektet asyl på Island

Ny siktelse

Nylig skal politiet ha tatt ut siktelse mot 32-åringen for falsk forklaring, forteller 32-åringens advokat Arild Humlen til ABC Nyheter.

– Det har blitt iverksatt en nokså omfattende politietterforskning for å forsøke å innhente dokumentasjon og bevis som skal legges frem i forbindelse med lagmannsrettssaken. Det har vært nok omfattende etterforskningsskritt, uten at det synes å ha ført til at man har kunnet skaffe nye bevis, sier Humlen.

Personer med tilknytning til Mahamud skal ha blitt kontaktet av politiet.

– Det er ingen konkrete bevis som peker i retning av at Mahad har gitt uriktige forklaringer i politietterforskningen.

Les også: Mahad: – Nå vil jeg ikke være her lenger

Nye bevis

Torsdag møtte Mahamud sin advokat i Oslo for å forberede seg til den kommende ankesaken. En rekke nye bevis vil bli lagt frem for retten.

Blant annet er 32-åringens tante, som er norsk statsborger etter å ha flyktet fra Somalia, innkalt som vitne.

– Hun kan bekrefte, som Mahad har opplyst, at faren har tjenestegjort i forsvaret, bodd i Mogadishu (hovedstad i Somalia. red.anm.), og at de flyktet fra krigen, sier advokaten.

Humlen forteller at tanten, helt siden hun kom til Norge, har opplyst om sitt slektskap til norske myndigheter.

Saken starter opp i Borgarting lagmannsrett i neste uke. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Saken starter opp i Borgarting lagmannsrett i neste uke. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Vi har fått fremprovosert opplysninger fra politiet hvor de bekrefter at de siden 2003, da tanten kom til Norge, har vært kjent med at det har vært et slektskap mellom tanten og Mahad. Tanten har fått registrert opprinnelse fra Somalia og de har ikke på noe tidspunkt vært i tvil om at det er en biologisk relasjon, sier advokaten.

Tanten vil ifølge Humlen understøtte hans klients forklaring.

– Det vil være et sentralt bevis, sier han.

Les også: Mahamud: – Jeg har falt mellom to stoler

– Betyr mye for staten å vinne saken

Også en luftvernssjef, som 32-åringens far skal ha tjenestegjort under, vil vitne i saken. Det samme vil et parlamentsmedlem fra Somalia gjøre, sammen med personen norske myndigheter mener er Mahamuds djiboutiske bror.

Den påståtte broren benekter biologisk slektskap til 32-åringen.

– Har det gått prestisje i denne saken?

– Når man iverksetter så enormt med etterforskningsskritt så tett opp til en sak, så er det klart at det betyr mye staten å vinne den. Helt utvilsomt.

– Har gitt uriktige opplysninger

ABC Nyheter har kontaktet aktor Erik Bratterud for en kommentar til saken. Han viser til Utlendingsnemnda:

– Både Politiet, UDI, UNE og tingretten kom til at han har gitt uriktige opplysninger om hvem han er og hvor han kommer fra. Statsborgerskapet ble gitt på feil premisser, og det vil vi igjen få frem nå i lagmannsretten, sier seksjonssjef i UNE, Georg Magne Rønnevig, til ABC Nyheter.

Rønnevig vil ikke gå inn på detaljene i saken, men sier ingenting har endret på konklusjonen.

– Allerede første gang vi behandlet saken hans hadde vi tilstrekkelig informasjon til å slå fast at han har gitt uriktige opplysninger. Det har kommet inn mer informasjon etterpå, men ingenting som endrer på den konklusjonen, fastslår Rønnevig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært