Varsler nye bevis i Mahad-saken

– Skjønner ikke hvorfor jeg er utsatt for en heksejakt. Er jeg en judas?

<p>Mahad Mahamud er tilbake i Norge for å kjempe for å få tilbake sitt norske statsborgerskap.</p>
Mahad Mahamud er tilbake i Norge for å kjempe for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bioingeniøren Mahad Mahamud (32) er nå tilbake i Norge og skal kjempe for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. I september ble han utvist fra Island.

Politiet har nå tatt ut ny siktelse for falsk forklaring, men Mahad Mahamuds forsvarer Arild Humlen varsler flere nye bevis i saken.

I 2015 fattet UDI vedtak om tilbakekalling av statsborgerskap samt varig utvisning fra Norge. Vedtaket ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE), som fattet endelig vedtak i april 2016.

I mars i fjor fikk både Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet (UDI) fullt medhold i Oslo tingrett i påstanden om at det er sannsynlig at Mahamud er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han selv hevder.

Mandag neste uke starter ankesaken om statsborgerskapet i Borgarting Lagmannsrett.

– Jeg sover nye steder hver natt

Etter dommen i tingretten var 32-åringens plan å reise til Canada, men han strandet på Island, og søkte asyl der i stedet. Islandske myndigheter avslo søknaden på bakgrunn av at Mahamud allerede hadde søkt asyl i et annet europeisk land.

Mahad Mahamud er klar for en ny runde i retten i et forsøk på å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Mahad Mahamud er klar for en ny runde i retten i et forsøk på å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I september kom han tilbake til Norge. Etter ankomsten på Oslo lufthavn har han bodd hos venner.

– Det var tøffe dager. Jeg sliter både psykisk og økonomisk, samtidig som jeg spør om hjelp fra venner. Jeg sover nye steder hver natt. Hele tiden prøver jeg å tilpasse meg og finne noe jeg kan livnære meg med, sier han til ABC Nyheter.

32-åringen legger ikke skjul på at han føler seg statsløs.

– Jeg eksisterer ikke. Norge er jo verdens beste land å bo i, men at jeg føler at jeg tilhører utenforskapet er trist. Det representerer ikke norske verdier, sier han.

Les også: – Jeg har falt mellom to stoler

– Er jeg en «Judas»?

Fakta om Mahamud-saken

* Mahad Abib Mahamud, født 1986. Kom til Norge som 14-åring i august 2000.

* Fikk avslag på asylsøknad, men ble innvilget ett års oppholdstillatelse som ble fornyet i 2002 og 2003.

* Fikk bosetningstillatelse i Norge i 2005. Søkte i 2006 om norsk statsborgerskap, søknaden innvilget i 2008.

* Har de siste årene vært bosatt i Brumunddal med egen familie. Jobbet tidligere som bioingeniør på Ullevål sykehus.

* I 2015 fattet UDI vedtak om tilbakekall av statsborgerskap samt varig utvisning fra Norge.

* Vedtaket ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE) som fattet endelig vedtak i april 2016 om tilbakekalling, samt utvisning med varig innreiseforbud.

* 6. juni samme år vedtok norske myndigheter å opprettholde vedtaket.

* Mahamud gikk til sak mot staten for å få omgjort vedtaket. I februar 2017 tapte han saken i Oslo tingrett.

* Etter dommen i tingretten var 32-åringens plan å reise til Canada, men han strandet på Island, og søkte asyl der i oktober 2017.

* I januar 2018 avslo islandske myndigheter søknaden på bakgrunn av at Mahamud allerede hadde søkt asyl i et annet europeisk land. Han fikk beskjed om å reise tilbake til Norge innen 8. mai.

* I september 2018 kom Mahamud tilbake i Norge etter å ha blitt uttransportert fra Island.

* Mandag 15. oktober starter ankesaken rundt statsborgerskapet til Mahad Mahmud. Saken går i Borgarting lagmannsrett fra 15. til 19. oktober.

(Kilde: NTB)

Mahamud kom til Norge som 14-åring i 2000 og fikk norsk statsborgerskap i 2008. I 2015 ble statsborgerskapet trukket tilbake da norske myndigheter mente at han er fra Djibouti, ikke Somalia, slik han oppga da han kom.

Dette er noen av punktene UNE har ført bevis for at Mahamud ikke er fra Somalia:

  • Staten mener 32-åringen snakket fransk før han kom til Norge. Selv hevdet Mahamud i tingretten at han var analfabet da han kom til landet, men fikk toppkarakterer allerede etter to år.
  • Staten mener det er gitt motstridende informasjon om døde søsken.
  • UNE mener 32-åringen har en bror i Djibouti.
  • Norske myndigheter mener Mahamud har fremlagt falske somaliske dokumenter.

(Saken fortsetter under bildet)

I 2017 tapte Mahad Mahamud saken om statsborgerskap. Mannens forsvarer er Arild Humlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I 2017 tapte Mahad Mahamud saken om statsborgerskap. Mannens forsvarer er Arild Humlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med tilbakekallingen i 2016 måtte han også slutte i jobben som bioingeniør ved Ullevål sykehus.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er utsatt for en heksejakt. Er jeg en judas? Hva har jeg gjort? Har jeg begått blasfemi? Jeg er et menneske og skjønner ikke hvorfor jeg skal være statsløs. Til og med kriminelle beholder sine rettigheter, men ikke jeg, selv om jeg har anket.

– Jeg kunne jobbet, betalt skatt og bidratt til fellesskapet. Jeg fikk ikke noen av mulighetene, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Mahad nektet asyl på Island

Ny siktelse

Nylig skal politiet ha tatt ut siktelse mot 32-åringen for falsk forklaring, forteller 32-åringens advokat Arild Humlen til ABC Nyheter.

– Det har blitt iverksatt en nokså omfattende politietterforskning for å forsøke å innhente dokumentasjon og bevis som skal legges frem i forbindelse med lagmannsrettssaken. Det har vært nok omfattende etterforskningsskritt, uten at det synes å ha ført til at man har kunnet skaffe nye bevis, sier Humlen.

Personer med tilknytning til Mahamud skal ha blitt kontaktet av politiet.

– Det er ingen konkrete bevis som peker i retning av at Mahad har gitt uriktige forklaringer i politietterforskningen.

Les også: Mahad: – Nå vil jeg ikke være her lenger

Nye bevis

Torsdag møtte Mahamud sin advokat i Oslo for å forberede seg til den kommende ankesaken. En rekke nye bevis vil bli lagt frem for retten.

Blant annet er 32-åringens tante, som er norsk statsborger etter å ha flyktet fra Somalia, innkalt som vitne.

– Hun kan bekrefte, som Mahad har opplyst, at faren har tjenestegjort i forsvaret, bodd i Mogadishu (hovedstad i Somalia. red.anm.), og at de flyktet fra krigen, sier advokaten.

Humlen forteller at tanten, helt siden hun kom til Norge, har opplyst om sitt slektskap til norske myndigheter.

Saken starter opp i Borgarting lagmannsrett i neste uke. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Saken starter opp i Borgarting lagmannsrett i neste uke. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Vi har fått fremprovosert opplysninger fra politiet hvor de bekrefter at de siden 2003, da tanten kom til Norge, har vært kjent med at det har vært et slektskap mellom tanten og Mahad. Tanten har fått registrert opprinnelse fra Somalia og de har ikke på noe tidspunkt vært i tvil om at det er en biologisk relasjon, sier advokaten.

Tanten vil ifølge Humlen understøtte hans klients forklaring.

– Det vil være et sentralt bevis, sier han.

Les også: Mahamud: – Jeg har falt mellom to stoler

– Betyr mye for staten å vinne saken

Også en luftvernssjef, som 32-åringens far skal ha tjenestegjort under, vil vitne i saken. Det samme vil et parlamentsmedlem fra Somalia gjøre, sammen med personen norske myndigheter mener er Mahamuds djiboutiske bror.

Den påståtte broren benekter biologisk slektskap til 32-åringen.

– Har det gått prestisje i denne saken?

– Når man iverksetter så enormt med etterforskningsskritt så tett opp til en sak, så er det klart at det betyr mye staten å vinne den. Helt utvilsomt.

– Har gitt uriktige opplysninger

ABC Nyheter har kontaktet aktor Erik Bratterud for en kommentar til saken. Han viser til Utlendingsnemnda:

– Både Politiet, UDI, UNE og tingretten kom til at han har gitt uriktige opplysninger om hvem han er og hvor han kommer fra. Statsborgerskapet ble gitt på feil premisser, og det vil vi igjen få frem nå i lagmannsretten, sier seksjonssjef i UNE, Georg Magne Rønnevig, til ABC Nyheter.

Rønnevig vil ikke gå inn på detaljene i saken, men sier ingenting har endret på konklusjonen.

– Allerede første gang vi behandlet saken hans hadde vi tilstrekkelig informasjon til å slå fast at han har gitt uriktige opplysninger. Det har kommet inn mer informasjon etterpå, men ingenting som endrer på den konklusjonen, fastslår Rønnevig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært