Åpen for alle - alltid

Dokument: Politiet i Oslo har ikke kapasitet til å etterforske gjengkriminelle

Politiet i Oslo sliter med å rydde opp i hovedstadens gjengmiljø til tross for 30 millioner kroner ekstra i årets budsjett til nettopp dette arbeidet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Politiet i Oslo sliter med å rydde opp i hovedstadens gjengmiljø til tross for 30 millioner kroner ekstra i årets budsjett til nettopp dette arbeidet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet opprettet en spesialgruppe som skulle gå etter sentrale personer i Oslos kriminelle gjenger, men arbeidet har ikke ønsket effekt, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå slår gruppen alarm i et hemmelig politidokument VG har fått tilgang til. Spesialgruppen, som har navnet «SPIF» evaluerer arbeidet de siste månedene slik:

«Samtlige deltakere i SPIF opplever at arbeidet med å ramme de angitte gjengmiljøene i dag ikke har ønsket effekt. Dette opplever gruppen på bakgrunn av at det ikke er etterforskningskapasitet til å følge opp forslagene gruppen lager.»

I fjor høst fikk Oslo-politiet 30 millioner ekstra i statsbudsjettet for å rydde opp i den negative utviklingen på Holmlia og Søndre Nordstrand.

Les også: Slår full alarm om gjeng-Oslo: – En ustabil situasjon

Det hemmeligstemplede dokumentet er datert 1. november og adressert til ledergruppen i Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt. SPIF står for Samordnet prioritert innsats FEE. Gruppen består ifølge VG av erfarne politiadvokater og etterforskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppgaven har blant annet vært å finne innganger til å starte etterforskninger mot sentrale gjengkriminelle. I dokumentet fastslås det at Oslo-politiet famler i blinde – de har rett og slett ikke oversikt. Også informantarbeidet skal være rammet.

Les også: Drakampen i Oslo-politiet: Politimesteren ble advart av sine egne, men lyttet ikke

Leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE), politiinspektør Grete Lien Metlid, ønsker ikke å kommentere detaljene i dokumentet.

– Det er ingen avsløring at vi utfordres på etterforskningskapasitet, både lokalt på de geografiske driftsenhetene og sentralt ved FEE. Det har vi vært åpne og tydelige på i lang tid, sier Metlid til VG.