Meny

Slår full alarm om gjeng-Oslo: – En ustabil situasjon

Se Jan Bøhler (Ap) stille statsråd Sylvi Listhaug til veggs i spørretimen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Bøhler (Ap) frykter politiet er i ferd med å miste grepet på Oslos kriminelle underverden. Ingen kan forvente at vi er over alt, mener politimesteren.

HOLMLIA (ABC Nyheter): Etter flere alvorlige voldshendelser på Oslo øst den siste tiden, møttes politikere og innbyggere til folkemøte tirsdag.

Situasjonen mellom og internt i kriminelle gjenger skal ha forverret seg den siste tiden.

Ap-politiker Jan Bøhler blant publikum under folkemøtet på Holmlia tirsdag kveld. Etter flere hendelser på Holmlia har Oslo kommune, Bydel Søndre Nordstrand og Oslo politidistrikt inviterer til folkemøte i den belastede bydelen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg har ennå ikke hørt noe om at noen av de sentrale bakmennene er tatt, og regner med politiet ville informert om det, sier Bøhler.

– Vi trenger en konsentrert innsats over flere år, og ta bakmennene.

– Det er blitt en eskalering i og mellom gjengene. Det har oppstått rivaliserende fraksjoner og nye konstellasjoner innad i gjengene. Det er en mer ustabil situasjon i gjengmiljøene enn på veldig lenge. Noe av grunnen til at det skjer er at politiet ikke har vært så tett på som tidligere, hevder Bøhler som er medlem i Stortingets justiskomité.

Bakgrunn: Folkemøte på Holmlia i Oslo etter skytingen

Brutal narkokamp

ABC Nyheter er kjent med at det for tiden pågår en brutal kamp om det lukrative narkotikamarkedet i Oslo øst.

Der har den kriminelle gjengen Young Bloods, som består av personer med ulik etnisk bakgrunn, de siste årene brukt bortføring som maktmiddel for å skremme sine konkurrenter.

I 2016 ble en mann kidnappet på Ljan i Oslo og ført til en leilighet på Holmlia. Der skal han ha blitt holdt fanget i et kott, slått med jernrør og truet med pistol. Etter to dager ble han sluppet fri.

Fem personer fra det kriminelle miljøet i hovedstaden har de siste ukene sittet i Oslo tingrett, tiltalt for å ha stått bak bortføringen.

Gjengmedlemmene i Young Bloods har også et tett samarbeid med albansk mafia i Norge og Sverige, får ABC Nyheter opplyst fra flere kilder.

Husker du denne saken? Politiet slår alarm om voldelige ungdomsgjenger

Lokkes med tusenvis av kroner

Gjenger i Oslo

  • Oslo-politiet følger «fire-fem» gjengstrukturer i hovedstaden tett. «B-gjengen» og «Young Guns» regnes som de etablerte nettverk. Det gjør også «Furuset Bad Boys» og nå «Young Bloods».
  • Gjengene er involvert i narkotikamiljøet. Gjengenes narkotikavirksomhet har nedslagsfelt over hele landet.
  • Gjengmiljøet i Oslo preges av mange personkonflikter, og faren for voldelige oppgjør er stor
  • Gjengene forsøker å utvide området sitt, noe som gjøres gjennom vold og trusler.
  • Flere kriminelle med tilknytning til gjengmiljøet forsøker å bygge opp lovlige virksomheter ved siden av eller i sammenheng med den ulovlige aktiviteten de holder på med.
  • Gjengene søker løpegutter i ungdomsmiljøer.
  • Grove voldshandlinger blir sjelden glemt og hevnaksjoner kan forekomme i mange år i etterkant

Kilde: NRK, Kripos' Trendrapport 2016 og NTB

Arbeiderpartiets Jan Bøhler, som i flere år har engasjert seg i arbeidet med gjengmiljøer og gjengkriminalitet, er bekymret for utviklingen i det kriminelle gjengmiljøet i hovedstaden.

– Det er behov for å sette inn mer konsentrert innsats mot bakmennene. Gjenglederne kan rekruttere nærmest så mange de vil. Ungdom som faller utenfor kan lokkes med tusenvis av kroner. Det hjelper ikke å ta titalls unge hver måned som selger narkotika eller slåss for gjenglederne. Jeg savner beskjed om en konsentrert innsats mot bakmennene fra Listhaug og justisdepartementet.

Ap-politikeren vil ha en politienhet som utelukkende jobber med gjeng­kriminalitet.

I fjor uttrykte han bekymring i ABC Nyheter om deler av politireformen ville svekke politiets ressurser til å bekjempe organisert kriminalitet.

– Det er usikkert om arbeidet med organisert kriminalitet vil bli ivaretatt på en god måte under gjennomføringen av politireformen, sa Bøhler den gang.

Les saken: Ap frykter politireformen gir kriminelle gjengledere spillerom

Dette var begrunnelsen:

– Da vi hadde et liknende problem på Furuset i 2005 opprettet vi et gjengprosjekt hvor politiet fikk beskjed om marsjfart, og det burde bare fortsatt!

Det handler om å jobbe døgnet rundt og kun være konsentrert om gjengene, mener Bøhler.

Onsdag tok Bøhler opp spørsmålet i Stortinget. Se video øverst i artikkelen.

– Det siste året har det vært et økt antall alvorlige hendelser i gjengmiljøene i Oslo, med skyting, knivstikking og grov vold, hevder Ap-politikeren.

Her spørsmålet fra Bøhler til Listhaug:

«I det siste året har det vært et økt antall alvorlige hendelser i gjengmiljøene i Oslo, med skyting, knivstikking og grov vold. Fram til 2016 hadde politiet en egen enhet med politispesialister som kunne konsentrere seg om å jobbe langsiktig i flere år med å avdekke bakmenn og gjengstrukturer og avverge og forebygge alvorlige hendelser. Bare i løpet av de siste årene før 2016 førte denne politiinnsatsen til at man avverget 19 drapsforsøk og andre store anslag i gjengmiljøene. Vil statsråden sørge for at det igjen blir avsatt egne politiressurser som fullt og helt kan konsentrere seg om å være tett på gjengene for å ta bakmenn og avverge alvorlige hendelser?»

Politiet: – Det har gått langt over streken

Leder for enhet i øst i Oslo-politiet, John Roger Lund, sier politiet nå setter inn store ressurser for å ta bakmennene.

– Det vi snakker om er tunge kriminelle som opererer i tunge strukturer, og der er vi i gang sammen med Felles Etterretning og Etterforskning (FEE) på politihuset, sier leder for enhet øst i Oslo-politiet, John Roger Lund, til ABC Nyheter.

Driftsleder for Enhet Øst - Oslo politi John Roger Lund. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Har dere nok ressurser til å ligge tett på miljøet?

– Det handler ikke bare om ressurser, men det handler om hvilken angrepsvinkel vi skal ta. Vi må også ha med oss befolkningen på Holmlia for å få dette til. Vi må ha folk som står opp og sier ifra når det er ugreie forhold i borrettslagene her ute.

– Er det en forverret situasjon?

– Det vi er lite glad for er de to skyteepisodene vi har hatt i høst og februar. Da har det gått langt over streken. Det er vi bekymret for, og det kan relatere seg til kriminelle nettverk.

– Er gnisningene mellom grupperingene forverret?

– Det er vanskelig for meg å svare på om det er forverret, men det er helt klart en rivalisering. Det er det som kommer til utrykk i de skyteepisodene som vi blant annet ser. Selv om vi ikke kan si noe om motiv her, er det i alle fall klart at det ikke er noe som rammer den vanlige mann her ute. Det er oppgjør mellom kriminelle aktører.

– Har nedleggelsen av Seksjon for organisert kriminalitet våren 2017 hatt noe å si? Har dere mindre mannskap til å etterforske grupperingene?

– Nei, når det gjelder etterforskning har vi en egen etterforskningsgruppe på Manglerud, pluss Felles Etterretning og Etterforskning, som er det gamle org.krim sentralt i Oslo. Skyteepisodene vi har hatt her ute blir etterforsket på en god måte av det gamle voldsavsnittet i Oslo. Ressursene er der, de har bare fått nye navn og er litt annerledes organisert, sier Lund.

Se intervju med politiet: Avviser manglende kontroll

Politimesteren: – Kan ikke skylde på ressurser

Heller ikke politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, mener det er behov for å gå tilbake til den gamle strukturen i Oslo-politiet.

Han mener politiet ikke kan skylde på manglende ressurser etter at regjeringen har innvilget 30 millioner kroner til politiet for å øke innsatsen i området.

– Vi har nok ressurser til å sette inn god aktivitet her nå, vi kan ikke skylde på noe annet. Nå har vi også fått en god styrking fra regjering og storting.

Justminister Sylvi Listhaug deltok på folkemøte tirsdag. Her sammen med politimester Hans Sverre Sjøvold og driftsleder for Enhet Øst - Oslo politi John Roger Lund (t.h). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Hvor mange jobber aktivt opp mot bakmennene?

– Det er ganske mange. Som det ble sagt under møtet her har det vært en betydelig opptrapping siden i fjor sommer.

– Har nedleggelsen av Seksjon for organisert kriminalitet påvirket arbeidet?

– Nei, det har det ikke. Jeg tror også Jan Bøhler vet at det er like mange som jobber med organisert kriminalitet som tidligere, men det er organisert på en annen måte. De er tungt inn i disse sakene.

– Dere sier dere har nok ressurser, men hvordan kan da skyteepisoder skje?

– Dersom vi skulle vært så mye politi ute at vi skulle kunne forebygge en hver hendelse av den karakteren der hadde det vært mye politi ute. Vi kan ikke ha et system for vi skal være over alt til en hver tid hvor det kan skje et eller annet. Det tror jeg ingen kan forvente av oss. Men vi må kunne etterforske disse sakene på en god måte, og nærvær vil også gi trygghet for beboerne. Det er svært viktig.

SE VIDEO: Listhaug buet på under krisemøte

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans
Siste nytt
22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans
Populært