Observatorium for klimaovervåking åpnes i Ny-Ålesund

Kartverkets første observatorium i Ny-Ålesund (bildet) ble etablert i 1993. I 2013 startet arbeidet med å etablere det nye observatoriumet. Man trenger tre års overlapp av målinger før gammel infrastruktur kan kobles ut. Arkivfoto: Rune Petter Ness
Kartverkets første observatorium i Ny-Ålesund (bildet) ble etablert i 1993. I 2013 startet arbeidet med å etablere det nye observatoriumet. Man trenger tre års overlapp av målinger før gammel infrastruktur kan kobles ut. Arkivfoto: Rune Petter Ness Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av verdens mest moderne jordobservatorier åpnes denne uka i Ny-Ålesund på Svalbard, med nærmere 100 forskere som gjester. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kartverkets nye observatorium er av avgjørende betydning for presis jordobservasjon og klimaovervåking i nordområdene.

Det er en et av verdens mest moderne jordobservatorier, ifølge Kartverket selv. Dessuten det nordligste observatoriet i sitt slag, og inngår i et globalt forskningsnettverk av tilsvarende stasjoner.

Kvasarer

Jordobservatoriets VLBI antenne (VLBI – Very Long Baseline Interferometry) tar imot signaler fra kvasarer, som er fjerntliggende himmellegemer opptil 13 milliarder lysår ut i verdensrommet. Dette gjør det mulig å kartlegge bevegelser i jordoverflaten, hvor fort jorden roterer og jordens nøyaktige plassering i verdensrommet.

Kartleggingen er nødvendig for å beregne jordobservasjonssatellittenes bane. Presise satellittbaner er nødvendig for nøyaktig klimaovervåking, står det å lese på Kartverket.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – Et monster av et sort hull

Samler forskere

Kartverket er for øvrig vertskap for en av de største nettverkskonferansene innen geodesi i Longyearbyen fra 3.–9. juni. Konferansen avholdes selvsagt samtidig med den offisielle åpningen av det nye jordobservatoriet, onsdag.

Statssekretær Lars Jacob Hiim fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup står for åpningen, som også de rundt 100 forskerne fra konferansen er invitert til. Forskerne er eksperter på hvordan jordas plassering og rotasjon i verdensrommet påvirker globale klima- og havnivåendringer.

Så det blir nok full fest under åpningen av det nye observatoriet.

Aktuelt: Hawkings siste studie: – Kan finnes flere univers enn vårt eget