Multivers?

Hawkings siste studie: – Kan finnes flere univers enn vårt eget

Etter sin død skaper den verdensberømte astrofysikeren Stephen Hawking debatt med følgende kontroversielle teori: er vårt univers kun ett av flere?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begrepet «multivers» brukes om et endelig eller uendelig antall mulige univers, inkludert vårt eget, som sammen utgjør alt som finnes av tid, rom, materie og energi.

Ifølge denne modellen begynte kosmos å utvide seg kraftig etter «det store smellet». I de fleste områder fortsetter utvidelsen i det uendelige, bortsett fra enkelte «lommer» der den bremser opp. I disse lommene dannes universer som vårt eget. De sammenlignes med «bobler» i et evig voksende hav av univers: multiverset.

Mange i fagmiljøet har vært skeptiske til teorien, inkludert Hawing selv. I et intervju i fjor uttalte han: «Jeg har aldri vært fan av multiverset».

Hvis vi bor i et multivers i evig utvidelse, kan det bety at naturlovene varierer fra et univers til det neste. Det er en modell mange naturvitenskapsfolk strever med å godta.

«Det er ikke ett enkelt univers»

I sitt siste bidrag til kosmologien før han gikk bort holder Hawking og den belgiske fysikeren Thomas Hertog likevel døren på gløtt for multivers-modellen. Men de foreslår å skalere den ned.

«Det er ikke ett enkelt, unikt univers», skriver Hawking i den nye studien, ifølge Cambridge-universitetet.

Studien ble levert før den verdensberømte britiske astrofysikeren døde 14. mars i år, og ble publisert i tidsskriftet Journal of High Energy Physics i slutten av april.

«Teorien tar utgangspunkt i at universet er begrenset, og enklere enn mange nåværende teorier om Big Bang tar utgangspunkt i.»

– Kan gi dypere forståelse av naturlovene

Studien peker også mot en kraftig reduksjon av antall mulige univers. Denne avgrensningen gir teorien økt mulighet til å beskrive observasjoner man bør kunne gjøre, og dermed er den lettere for forskerne å teste, skriver universitetet. Den nye teorien tar blant annet utgangpunkt i «strengteori», en gren av fysikken som forsøker å forene teoriene om gravitasjon og generell relativitet med kvantefysikk. Hawking var en foregangsmann på dette feltet.

De to forskerne konkluderer med at kosmos er avgrenset og ikke uendelig, selv om det består av flere univers, sier Hertog til AFP.

Motivet viser fordelingen av mørk materie, galakser og varme stjerner i sentrum av galaksehopen Abell 520, som var under dannelse da dette lyset ble sendt ut. Denne klyngen av galakser ligger 2,4 milliarder lysår fra jorden. Illustrasjonsfoto: Nasa.
Motivet viser fordelingen av mørk materie, galakser og varme stjerner i sentrum av galaksehopen Abell 520, som var under dannelse da dette lyset ble sendt ut. Denne klyngen av galakser ligger 2,4 milliarder lysår fra jorden. Illustrasjonsfoto: Nasa.

– Debatten rører ved selve fundamentene for kosmologien (læren om universets tilblivelse og utvikling), sier Hertog, som forfattet den nye studien sammen med Hawking.

– Det underliggende spørsmålet er om vi kan oppnå en dypere forståelse av hvor naturlovene kommer fra, og om de er unike.

Les også: Stephen Hawking - fysikkens mesterhjerne

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Galaksen NGC 1569 danner nye stjerner over 100 ganger raskere enn vår egen galakse, Melkeveien. Den ble først observert av William Herschel i 1788.
Galaksen NGC 1569 danner nye stjerner over 100 ganger raskere enn vår egen galakse, Melkeveien. Den ble først observert av William Herschel i 1788.

– Fullstendig ubrukelig

Ikke alle liker den nye teorien.

Stjernehopen Messier 69 fotografert fra romteleskopet Hubble. Illustrasjonsfoto: Nasa.
Stjernehopen Messier 69 fotografert fra romteleskopet Hubble. Illustrasjonsfoto: Nasa.

– Forestillingen om at vi lever i et ‘multivers’ er en ganske smal idé hos et mindretall innen fysikken, sier den teoretiske fysikeren Sabine Hossenfelder ved Frankfurt-instituttet for avanserte studier til AFP.

– Ingen som driver med seriøs forskning arbeider med multiverset, fordi modellen er fullstendig ubrukelig, sier hun til nyhetsbyrået.

Hovedproblemet, forklarer hun, er at teorien har for få bevis å bygge på, og «ikke inneholder tilstrekkelig informasjon til å gjøre beregninger.»

For motstanderne gjør forestillingen om et multivers det betydelig vanskeligere å forstå vårt eget univers.

Hawkings medforfatter Thomas Hertog ved KU Leuven-universitetet i Belgia. Se videointervju med Hertog øverst i artikkelen. Faksimile: KULeuven.be.
Hawkings medforfatter Thomas Hertog ved KU Leuven-universitetet i Belgia. Se videointervju med Hertog øverst i artikkelen. Faksimile: KULeuven.be.

Likevel finnes det dem som forsvarer modellen. For astrofysikeren Aurelien Barrau ved Laboratoriet for subatomær fysikk og kosmologi i Paris «gir konseptet mening».

– Det er bemerkelsesverdig at man i dag kan se for seg en rekke typer univers. Flere teorier, av enkelte ansett som troverdige og av andre som spekulative, peker frem mot denne modellen, sier han.

For studiens medforfatter, Hertog, er den nye teorien et skritt i riktig retning.

– Kosmologi basert på vår nye teori vil ha bedre mulighet til å gjøre forutsigelser, og er sterkere som vitenskapelig teori. Til slutt håper vi det kan la seg teste, sier han ifølge nettstedet til UK Leuven-universitetet (se video øverst).

Hossenfelder ved Frankfurt-instituttet er uenig, og beskriver den nye teorien som «kun en versjon av teorien om evig utvidelse, med noen ekstra antakelser på toppen.»

Les også: ESA: – Det største kartet over vår galakse

Livsmål: «forståelse av universet»

Med en studie publisert etter hans død har forskeren Stephen Hawking skapt ny debatt om den kontroversielle «multivers»-modellen. Scanpix/AFP.
Med en studie publisert etter hans død har forskeren Stephen Hawking skapt ny debatt om den kontroversielle «multivers»-modellen. Scanpix/AFP.

Hawkings medforfatter håper målingene av gravitasjonsbølger (som først har lykkes de siste årene) kan bidra til å fastslå om teorien holder mål vitenskapelig. Hertog håper å kunne bruke gravitasjonsbølgene, forstyrrelser i romtiden etter kollisjoner mellom sorte hull, supernovaer eller fra dannelsen av universet, til å teste den nye modellen.

Den britiske kosmologen Stephen Hawking døde i en alder av 76 år etter livslang kamp med ALS, en uhebredelig nevromotorisk sykdom. Selv om han var lam og ute av stand til å snakke uten maskiner ga han mange verdifulle bidrag til sine fagfelt.

Hawking var kjent for sin forskning på rom-tid-teori og sorte hull. Han ga ut en rekke populærvitenskapelige bøker som bidro til å gjøre avansert fysikk mer tilgjengelig for et allment publikum.

Hawking uttalte en gang at hans livsmål var «en fullstendig forståelse for universet».

Les også: Hawking: – Vi må forlate jorden om 100 år

En mer «tradisjonell» fremstilling av vårt lokale univers blinker ut den hittil eldste galaksen romteleskopet Hubble har observert. Illustrasjon: Nasa.
En mer «tradisjonell» fremstilling av vårt lokale univers blinker ut den hittil eldste galaksen romteleskopet Hubble har observert. Illustrasjon: Nasa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 PFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08 Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07 Beste resultat i Folketrygdfondets historie10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Hele Norges Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm
Siste nytt
09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00NorgePFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18VerdenAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46VerdenDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23NorgeFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08VerdenOpptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07PengerBeste resultat i Folketrygdfondets historie10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturHele Norges Jahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28Helse og livsstilVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm
Populært