Meny

Den siste fra Thor Heyerdahls RA-ekspedisjoner har gått bort

Normann Baker, nummer tre fra høyre, var med Thor Heyerdahl på begge Ra-ekspedisjonen. Som den siste av flåtenes mannskap døde Baker nylig i en flyulykke. Foto: NTB scanpix
Den siste fra Heyerdahls fantastiske Ra-ekspedisjoner har gått bort. Normann Baker ble 89 år gammel.

Da den norske eventyreren og vitenskapsmannen Thor Heyerdahl i 1969 og 1970 forsøkte å krysse Atlanterhavet i en sivbåt, var det mange som lo av ham.

En av de som tok sjansen på å følge Heyerdahl på ferden var Norman Baker fra Brooklyn.

22. november omkom han i en flyulykke, 89 år gammel. Baker var den siste fra Heyerdahls mannskap.

Amerikaneren var på vei til å besøke sine barnebarn da ulykken skjedde, skriver New York times i dagens nekrolog over ham.

Måtte ha to forsøk

De to var med på begge forsøkene. I 1969 gikk flåten av papyrus i oppløsning, mens man i 1970 klarte å krysset det enorme havet fra Marokko til Barbados.

Les også:   Omstridt Heyerdahl – 60 år etter Kon-Tiki

Her er mannskapet fra den første Ra-ekspedisjonen. I Heyerdahls armkrok sitter Norman Baker. Foto: Kon-Tiki museet

Meningen var å teste Heyerdahls tese om at det kan ha vært kontakt mellom Afrika og urbefolkningen i Amerika for 5000 år siden.

Den kontroversielle hypotesen hadde nordmannen utviklet etter studier av egyptiske hieroglyfer og kalendre fra Sentral-Amerika.

Ferden over Atlanteren tok nesten to måneder, men etter 57 dager hadde man klart det som var ansett som umulig. Den primitive farkosten - som var oppkalt etter den egyptiske solguden - hadde klart ferden.

Traff hverandre på 50-tallet

Med på det vellykkede forsøket var et mannskap fra syv ulike land: Heyerdahl og Baker, men også Carlo Mauri (Italia), Kei Ohara (Japan), Santiago Genoves (Mexico), Modani Ait Ouhanni (Marokko) og Juri Senkevitsji (Sovjetunionen).

Les også:  Kon-Tiki sjøsettes i Haugesund

Video: Heyerdahl og mannskapet klarte å krysse Atlanterhavet med RA II i 1970.

Ra II førte FN-flagg på ferden for å vise at mennesker fra ulike land og kulturer kunne samarbeide.

Allerede i 1947 hadde Heyerdahl blitt verdenkjent. Da krysset han Stillehavet med en balsaflåte, Kon-Tiki, og vant senere Oscar for en film om ekspedisjonen.

Til avisen The Local forteller Bakers sønn hvordan faren tilfeldigvis traff Thor Heyerdahl:

– Etter Korea-krigen traff de hverandre i en bar på Tahiti. Den samtalen som de startet den kvelden på 50-tallet fortsatte til Thor gikk bort, sier Mitchell Baker.

Populært