Omstridt Heyerdahl – 60 år etter Kon-Tiki

Omstridt Heyerdahl – 60 år etter Kon-Tiki
Omstridt Heyerdahl – 60 år etter Kon-Tiki
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thor Heyerdals teorier om store folkevandringer over verdenshavene i oldtiden er fortsatt omstridt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fortsatt omtridt
Likevel fortsetter Thor Heyerdahl å fascinere og utfordre en hel verden, fem år etter sin død. Foto: Scanpix.

Oslo (NTB-Arne Børcke): – Men ingen benekter at Heyerdahl fortsatt fascinerer og utfordrer en hel verden, fem år etter sin død. Nå skal han feires, sier direktør Maja Bauge ved Kon-Tiki Museet til NTB.

Førstkommende lørdag, 28. april, er det nøyaktig 60 år siden Heyerdahl med et mannskap på fem la ut fra Callao i Peru med balsaflåten Kon-Tiki.

Han ville dels drive, dels seile ut til øyene i Stillehavet, for å bevise at det var mulig å forflytte seg fra Sør-Amerika til Polynesia i havgående fartøyer også i oldtiden.

– Dette skal vi feire både hjemme og ute. Interessen for Heyerdahl er stor over hele verden, sier Bauge.

Bomtur?

«Bomtur», mener mange kritikere om Kon-Tiki-ferden. De tilbakeviser Heyerdahls teori om at øyene i Stillehavet ble befolket fra Sør-Amerika. Det skal DNA-test av befolkningen ha vist.

– Det kan så være, men likevel tar Heyerdahl ikke helt feil. Nyere DNA-analyser av blodprøver fra Påskeøya viser genetiske spor av amerikanske indianere blant polynesiske gener. Spredning av kulturplanter og andre kulturparalleller tyder på tidlig kontakt mellom Sør-Amerika og øyene i Stillehavet, men omfanget kjenner vi ikke til, sier Bauge.

Thor Heyerdahl selv mente at tverrfaglig forskning kan gi endelig svar på disse spørsmål.

– Han erkjente at hans egne teorier er omstridt, sier Bauge.

Jubileumsår

Hele 2007 er å betrakte som et jubileumsår, sier direktøren. Selve høytidsdagen 28. april, feires på museet både med publikum, guider og spesielt inviterte gjester.

Markeringen ble i praksis innledet allerede i november i fjor, med en utstilling av Thor Heyerdahls tegninger. Ved Kreis Museum i Plön i Tyskland vises fram til august en stor utstilling om hele Thor Heyerdahls virksomhet.

– Men markeringen foregår også i Callao, havnebyen til Lima i Peru, der ekspedisjonen startet for 60 år siden. Vår utsendte dit er Olav Heyerdahl, sønnesønn av Thor, som seilte ut derfra for ett år siden med flåten Tangaroa.

Tangaroa seilte mye raskere enn Kon-Tiki, som tok 101 døgn før den strandet den 7. august på et korallrev på atollen Raroia i Polynesia. Tangaroa kom dit etter 70 døgn, uskadd, og fortsatte til Tahiti.

Oppgradert budskap

– Vi har et par år holdt på med oppgradering av museet, som trengte en ansiktsløftning. Også budskapet vil bli oppdatert, blant annet med vitenskapelige innspill om Heyerdahls teorier, sier museumsdirektøren.

Det vil også bli gitt ut flere bøker om Heyerdahls virke i løpet av året. Den første kommer til sommeren og er en norsk utgave av en bok om alle ekspedisjoner som er gjennomført i Kon-Tikis kjølvann, helt fram til Tangaroa-ekspedisjonen i fjor.

Men boken de fleste kanskje venter på er Ragnar Kvam jr. s bind to om den store norske eventyreren. Den skal etter planen utgis til høsten, og basert på unikt materiale forfatteren har fått utlånt av familien. Også en bok om Tangaroa-ekspedisjonen skal gis ut i høst.

Også for barn
– Siste halvår i år vil vi arrangere vitenskapelige seminarer, og vi forbereder også en del vitenskapelige publikasjoner, de aller fleste på engelsk. I tillegg er en norsk TV-serie om Thor Heyerdahl som menneske under produksjon. Serien lages i samarbeid mellom Nordisk Film og NRK og blir etter det NTB får opplyst i filmselskapet, trolig på fire episoder.

– Noe spesielt for barn og unge?
– Samtidig med hovedfeiringen den 28. april, kommer vi med en ny utstilling spesielt rettet mot barn. Det er en utstilling som kombinerer lek og læring, sier Maja Bauge. (©NTB)