Fant gullring fra middelalderen i Bergen sentrum

Denne ringen fant arkeologer i Bergen i forbindelse med nytt søppelnett i sentrum. Foto: NIKU.
Denne ringen fant arkeologer i Bergen i forbindelse med nytt søppelnett i sentrum. Foto: NIKU.

Arkeologer i Bergen fant unik gullring fra middelalderen tre meter under asfaltdekket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med et nytt søppelhåndteringsnett i Bergen har arkeologer gjort et spektakulært funn av en gullring fra middelalderen.

Tre meter under asfaltdekket, på et lite område i Kong Oscars gate, fant arkeologene gullringen, intakt med en smykkestein som sannsynligvis er en ametyst, skriver Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) i en pressemelding.

– Ringen har sannsynligvis en gang vært eid av en av byens flottere menn, kanskje en biskop. Ametyst var i middelalderen kjent som «biskopssten», fordi den ofte ble brukt av geistlige, sier utgravningsleder Ingrid Rekkavik som fant ringen.

NIKU omtalter funnet som «unikt».

Les også: Del av et hjulkors fra middelalderen funnet i Rollag

Ringen er på 23 karat gull og stammer fra høymiddelalder. Den er muligens gått tapt for den opprinnelige eieren under en brann.

I løpet av de siste par ukene har arkeologene gjort funn av flere ulike gjenstander i både gull, sølv, agat og rav i forbindelse med at det lages nytt søppelhåndteringsnett i Kong Oscars gate.

Områdene rundt Kong Oscars gate og Vågsbunnen var et av middelalderbergens mest sentrale og betydningsfulle strøk.

Funnene i Kong Oscars gate bidrar til å belyse mer av området i middelalderen og etterarbeid og analyser av gjenstandene vil sannsynligvis gi flere svar i nær fremtid.

Les også: Norsk vikingkvinne funnet i grav i Danmark

Personvernpolicy