Del av et hjulkors fra middelalderen funnet i Rollag

Under graving av en kabelgrøft ble et stort fragment av et middelaldersk hjulkors funnet i en steinfylling ved Rollag stavkirke.
Under graving av en kabelgrøft ble et stort fragment av et middelaldersk hjulkors funnet i en steinfylling ved Rollag stavkirke. Foto: Åse Bergan / NTB scanpix

En del av et hjulkors fra middelalderen er nylig funnet i en steinfylling ved Rollag stavkirke i Buskerud. Delen er identisk med et hjulkors som ble funnet under kirkegulvet i 1930.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store fragmentet ble funnet da det ble gravd en kabelgrøft på oppdrag fra Riksantikvaren. Hjulkorset er datert til middelalderen, og trolig fra perioden 1150-1350.

– Hjulkorset er så godt som identisk med hjulkorset som, sammen med et annet steinkors, ble funnet i et gravkammer under kirkegulvet ved restaureringsarbeider på 1930-tallet. Likheten mellom hjulkorsene tilsier at de kan være fra samme gravmonument, fastslår Riksantikvaren.

Forsker Øystein Ekroll ved Nidarosdomkirkens restaureringsarbeider forteller at hjulkorsene er tolket som gravminner, enten som enkeltstående kors, eller de kan ha inngått som gavlstein i et gravmonument.

– Personen som har fått et gravmonument av denne typen må ha hatt en sterk tilknytning til kirken, for eksempel som stifter. De få steder hvor denne type graver er bevart på stedet, er de ofte plassert under takdryppet på sørsiden av koret, som ble ansett som den beste plassen på kirkegården, forteller han.

Selve steinfyllingen der korset lå, ligger mellom middelalderkirkegården og en senere kirkegårdsutvidelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært