Norsk vikingkvinne funnet i grav i Danmark

Disse smykkene funnet sammen med en vikingkvinne begravet i Danmark rundt år 900 tyder på at kvinnen opprinnelig kom fra det sørlige Norge. Foto: Museum Østjylland.
Disse smykkene funnet sammen med en vikingkvinne begravet i Danmark rundt år 900 tyder på at kvinnen opprinnelig kom fra det sørlige Norge. Foto: Museum Østjylland.

Forskerne har gjort tannanalyse av en velstående kvinne funnet i en vikinggrav i Danmark. Resultatet viser at kvinnen kan ha vært norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt år 900 ble en velstående kvinne lagt i en grav på Jylland i Danmark. Med seg i graven hadde hun blant annet en sjelden bronseplate som hun brukte til draktspenne med pyntekapsler av sølv, samt et kjede av glass- og metallperler.

Graven ble første gang undersøkt i 2003, uten at man klarte å finne ut hvor den velstående vikingkvinnen kom fra. Nå har danske forskere i samarbeid med amerikanske forskere strontiumanalysert restene av kvinnens tenner og funnet ut at hun trolig var fra Norge.

Les også: Pyntet seg med tjuvgods fra vikingenes plyndringer

Det skriver arkeolog Ernst Stidsing i årboken for Museum Østjylland.

– Om hun er innvandret frivillig, tvangsgiftet eller havnet i Jylland på en annen måte vet vi ikke. Men det som er sikkert er at kvinnen, som omkring år 900 ble gravlagt i Enghøy ved Randers, ikke var fra området, forteller arkeolog Ernst Stidsing fra Museum Østjylland til vitenskap.dk.

Det var Stidsing som fant vikingkvinnen.

Det sørlige Norge

Det er resultatene fra strontiumanalysen av tannemalje samt funnet av smykkene kvinnen ble begravet med, som får Stidsing til å plassere kvinnen som oppvokst i det sørlige Norge.

– Svenske vikinger dro mest mot øst, norske mot de nordatlantiske øyene, Skottland og Irland. Kvinnens draktspenne er nettopp derfra. Det passer med at de norske vikingene holdt til der, forteller Stidsing, som mener vikingkvinnen må ha vært et prektig syn når hun har gått gjennom byen. Kanskje kan hun ha vært den lokale høvdingens hustru, gjetter arkeologen.

Allianseavtale

Han spekulerer gjerne i hvordan kvinnen kan ha endt opp på Jylland i Danmark for over tusen år siden.

– Da er vi helt ute i fiksjonen, men det kan dreie seg om en datter av en norsk vikinghøvding. På tokt til De britiske øyer har han plyndret et kloster og tatt et helgenskrin med seg hjem. En av pynteplatene på skrinet har han så fått en lokal smykkesmed til å sette en nål på, slik at den ble til et smykke. Smykket har han gitt til sin datter. Senere har vikingen inngått en allianse med en dansk høvding. Via allianseavtaler på tvers av Skagerrak havner hun her i Randers, kanskje i et arrangert ekteskap med en østjysk høvding, sier arkeologen.

Les også: Ny forskning: Vikingene tok med katter

Moderne teknologi og analyser gjør at vikingtiden stadig oppfattes som mer multietnisk enn forskerne tidligere har trodd, og at folk også den gang kjente hverandre på tvers av store avstander.

– Det var en globalisert verden allerede den gang, med både fredelig sameksistens og krigerske handlinger, sier Stidsing til vitenskap.dk.

Les også: Haggis kan være norsk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden