Utøya-naboer sier nei til forlik om minnested

llustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
llustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Staten ønsker ikke å endre plassering for minnestedet etter 22. juli, og tilbyr i stedet en økonomisk kompensasjon til naboene, som reagerer med vantro på tilbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naboene tilbys rettsmekling der erstatning eller kompensasjon i form av penger er en del av tilbudet. Det er de ikke interesserte i.

– Vi reagerer med vantro og opplever det veldig sårt at staten kommer med et slikt tilbud, sier en av naboene Maria Holtane Berge.

– Staten og regjeringsadvokaten kan fortsatt ikke ha forstått hva denne saken handler om og hva søksmålet dreier seg om. Dette handler om vår hverdag og vår psykiske helse – ikke penger og vi ber derfor staten flytte minnestedet vekk fra vårt nærmiljø, fortsetter hun.

Les også: Konflikten om Utøya-minnested opp for retten til våren

Møtes i retten

Naboene har saksøkt staten for å få flyttet minnestedet, og partene møtes i Ringerike tingrett 25. april neste år. Retten har satt av tre uker til saken.

Målet er å få stanset planene om oppføring av minnestedet «Memory Wound».

– Staten ignorerer fullstendig at deres mangel på redelighet i prosessen forverrer alle muligheter for oss til å forsøke å komme oss videre og bearbeide opplevelsene vi har fra 22. juli, sier naboene i en felles pressemelding torsdag.

– I stedet vil staten for all fremtid knytte Utstranda og vår identitet til 22-juli ved at vi skal oppleve daglig retraumatisering og ha minnestedet midt i vårt nærmeste lokalmiljø hver dag.

Les også: AUF-lederen skuffet over Utøya-naboer

Medmenneskelighet

– Vi ber fortsatt om at Staten skal vise medmenneskelighet og takknemlighet for hva vårt lokalsamfunn bidro med, og godta at vi må ha en annen plassering av det nasjonale minnestedet i Hole etter 22. juli, sier naboene.

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig allerede sommeren 2016, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket. En rettsprosess vil mest sannsynlig innebære behandling i tre rettsinstanser, der Høyesterett får det siste ordet.

Les også: Utøya-naboene: Staten gir oss ikke noe valg

Personvernpolicy