Spesialenheten etterforsker politiets hasjsalg

Spesialenheten for politisaker kritiserer bergenspolitiet for spør. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Spesialenheten for politisaker kritiserer bergenspolitiet for spør. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Politiet bidro til smuglingen av 50 kilo hasj som ble omsatt på det illegale markedet i Oslo. Først etter at VG omtalte saken, besluttet Spesialenheten for politisaker å starte etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ble gjennom mediene gjort kjent med saken, og på bakgrunn av opplysningene om at hasjen havnet på gata, vil vi nå iverksette etterforskning, sier Liv Øien, leder av etterforskningsavdelingen for Øst-Norge til Aftenposten.

Det var VG som fredag skrev at politiet i etterforskningen av en narkoliga de mener ble ledet av Metkel Betew, ga politiagenter tillatelse til å innføre 50 kilo hasj.

Ifølge VG var hasjen fordelt på fire bager. De skal ha blitt lagt i et depot og solgt på det illegale markedet i Oslo.

Les også: Politiet tok inn 50 kilo hasj i Betew-etterforskning

Taktisk vurdering

VG har fått opplyst at politiet på forhånd fikk tillatelse til å bryte narkotikaloven.

– Jeg kan bekrefte situasjonen, og den er begrunnet i en taktisk vurdering fra politiets side for å unngå å blottstille politiets innsats. Jeg minner om at dette var en langvarig, komplisert og omfattende sak hvor det foreligger meget alvorlige siktelser, sier Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Spesialenheten vil foreløpig ikke si om de mener Oslo-politiet burde orientert dem om hasjhandelen. Stoffet har en anslått salgsverdi på 5 millioner kroner.

De erfarne advokatene John Christian Elden og Frode Sulland kan ikke forstå politiets metodebruk. Elden mener metoden er både straffbar og meningsløs.

Les også: Betew sier kontakten med straffedømte var uskyldig

Vil ha Betew bak murene

37 år gamle Metkel Betew ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år for Nokas-ranet i Stavanger i 2004. Han ble løslatt i oktober 2014 etter en avgjørelse i Høyesterett, men pågrepet i august 2015, siktet for alvorlige narkotikaforbrytelser, ransforbund og drapsforbund.

Statsadvokatene i Rogaland mener Betew har brutt vilkårene for prøveløslatelsen fra forvaring og vil ha ham gjeninnsatt i fengsel for å sone resten av forvaringen.

Les også: Vil ha Betew tilbake på forvaringsdom

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus