Meny

Betew sier kontakten med straffedømte var uskyldig

Statsadvokat Tormod Haugnes vil i Oslo tingrett mandag be om at Metkel Betews (bildet) soning av forvaringsdommen han ble idømt etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004 fortsetter. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokas-dømte Metkel Betew hevder kontakten han hadde med andre straffedømte etter løslatelsen, var uskyldig. Statsadvokaten mener han må tilbake på forvaring.

Metkel Betew (37):

  • Dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år for Nokas-ranet i Stavanger i 2004.
  • Løslatt i oktober 2014 etter avgjørelse i Høyesterett.
  • Pågrepet igjen i august 2015, siktet for alvorlige narkotikaforbrytelser, ransforbund og drapsforbund. Tidligere Bandidos-topp Lars Harnes er siktet i samme sak.
  • Statsadvokatene i Rogaland mener Betew har brutt vilkårene for prøveløslatelsen fra forvaring og vil ha ham gjeninnsatt i fengsel for å sone resten av forvaringen.

– Vi snakket om hverdagslige ting som trening, politikk, studier og hvordan det går ute av fengsel. Jeg brukte tiden til å trene, jeg spilte mye sjakk og var mye sammen med familien, forklarte Betew i Oslo tingrett mandag.

Statsadvokat Tormod Haugnes' versjon av hva Betew brukte friheten til, kunne knapt vært lenger unna den tiltaltes. Han mener Betew planla drap og ran og at han bidro til å smugle rundt 50 kilo hasj til Norge.

Han mener Betews møter er brudd på vilkårene Høyesterett satte for løslatelsen i 2014, og han ber derfor Oslo tingrett om å sette 37-åringen tilbake i forvaring. Vilkårene sier blant annet at Betew ikke skal møte straffedømte for alvorlig kriminalitet.

Bakgrunn: Aktor: – Betew møtte Nokas-ranere etter løslatelsen

– Gamle kompiser

Betew sier at han etter løslatelsen begynte på oppfølgingsprogrammer for tidligere straffedømte. Samtidig fikk han stadig henvendelser fra gamle venner som ville møte ham.

– Det ble et dilemma for meg. Når jeg fikk lov til å delta på disse programmene, der andre straffedømte deltok, hvorfor kunne jeg ikke møte tidligere kompiser som har støttet meg og sendt meg brev under soningen? sa Betew i retten.

– Jeg trivdes godt på skolen og med studiene, men det er ikke så lett å få nye venner når du har sittet lenge inne, sa han videre.

Etter omtrent en måned begynte han å treffe gamle bekjente. Blant andre møtte han Nokas-dømte David Toska og hans kone. Han nekter imidlertid for å ha møtt Kjell Alrich Schumann, som avfyrte det dødelige skuddet mot en politimann under Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

Les også: Vil ha Betew tilbake på forvaringsdom

– Planla drap

Statsadvokaten mener at Betew også har brutt vilkåret om ikke å begå ny kriminalitet etter løslatelsen. Han sier 37-åringen sammen med tidligere Bandidos-leder Lars Harnes planla å drepe Imran Saber – også kjent som «onkel Skrue» og «David Toskas finansminister». Haugnes har likevel valgt å ta dette punktet ut av tiltalen i saken som nå pågår.

– Dette er utelukkende fordi de nye lovbruddene skal opp for retten senere. Vi trenger ikke dobbeltforfølging av de forholdene, forklarer han til NTB.

Han mener møtene – blant annet 19 møter med Harnes – er mer enn nok til å utgjøre et brudd på løslatelsesvilkårene.

– Det er ikke min mening å bagatellisere dette bruddet, men jeg spør meg om det er godt nok grunnlag for gjeninnsettelse til flere år i fengsel, sier Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til NTB.

Les også: Betew: Ikke inngått endelig avtale om ran

Forvaring

De 57,4 millionene ranerne fikk med seg fra Nokas, gjør ranet til norgeshistoriens største. Betew og Schumann ble dømt til forvaring – en særreaksjon som kan brukes ved stor gjentakelsesfare eller for å beskytte samfunnet.

I dommen mot Betew ble det lagt vekt på at han tidligere var dømt for to andre væpnede ran og et ransforsøk, og at Nokas-ranet skjedde mens han var ute på prøve.

Det gjenstår seks år av soningen, som kan forlenges ytterligere dersom vilkårene for forvaring fortsatt er til stede.

De neste dagene vil retten høre fra politispanere som fulgte Betew mens han var ute av fengsel og bekjente som Betew møtte i Oslo. Det er satt av fire dager til saken.

Les også:

VG: Politiet mener Betew leder narkoliga

Opptak knytter Betew til omfattende narkosak

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus