Første muslim ansatt ved Det teologiske fakultet i Oslo

Det teologiske Menighetsfakultet (MF) i Oslo. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Det teologiske Menighetsfakultet (MF) i Oslo. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Det teologiske fakultet i Oslo hare fått sin første muslimske ansatte, en førsteamanuensis i teologiske islamstudier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk-bosniske Safet Bektovic (49) ble ansatt ved årsskiftet – som den første muslimen i en full og fast stilling ved fakultetet.

– Islam var ikke min primærinteresse. Min interesse for islam kom senere, som et resultat av Balkan-krigen som startet i 1992 og min flyktningsituasjon, sier Bektovic til avisen Dagen.

Les også: Paven til Afrika for å bygge bro mellom kristne og muslimer

Han ser seg i en viss forstand som sekulær muslim, men har i alle år gått fast i moskeen og ber daglig til Allah. Sitt faste åndelige tilhold regner han med å finne i en bosnisk moské i Oslo, men han går gjerne i ulike moskeer både i Norge, Danmark og andre steder. Da får han anledning til å studere ulike muslimers liv på nært hold Han har sterk tro på den interreligiøse samtalen.

– Det er avgjørende viktig at vi taler sammen og ikke så viktig å be sammen. Det viktigste er at vi forstår hverandre, og så kan vi rette våre bønner til Gud på hvert vårt vis, sier Bektovic.

Hans situasjon har avstedkommet granskende spørsmål både fra muslimsk og kristent hold. Han mener få muslimske forskere har engasjert seg i teologisk-filosofisk forskning av andre religioner.

Les også: Jediisme er like stor religion i England som scientologi

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus