Star Wars

Jediisme er like stor religion i England som scientologi

Med et billettsalg på over 430 millioner kroner i USA, er forhåndssalget til «Star Wars: The Force Awakens» det største noensinne.

Mange hevder Star Wars inneholder en verdensomspennende teologisk tankegang. Noen av oss har tatt dette et solid skritt lenger.

Onsdag 16. desember er det duket for norgespremiere på det som mange mener blir årets kinoopplevelse; «Star Wars: The Force Awakens». Handlingen er lagt tretti år etter «Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake», flere av de originale skuespillerne på plass og både teaser og trailer har forlengst satt rekord i antall visninger på Youtube.

Da George Lucas' første stjernekrig invaderte kinosalene i 1977, ble filmen og dens fantastiske univers umiddelbart gjenstand for en vanvittig dyrkelse som har vokst for hver film og TV-produksjon gjennom årenes løp.

Men selv ikke Lucas kunne forutse at hans heltemodige jediriddere skulle danne grunnlaget for jediisme, som i dag teller en kvart million mennesker på verdensbasis.

Les også: Får ikke vise religiøs reklame før Star Wars

(Artikkel fortsetter etter video)

VIDEO: Slik reagerte fansen da den første Star Wars-teaseren ble sluppet:

Større enn Jesus

Sanger, skuespiller, komponist og forfatter Petter Aagaard. Aagaard er lidenskapelig Star Wars-entusiast. I sin siste bok « A Disturbance In The Force - Imperiet Slår Sprekker» tar han for seg «de mørke kapitlene» i Star Wars-universet gjennom grundige og kritiske analyser, men med et glimt i øyet.

Aagaard har aldri gledet seg så mye til en film som «The Force Awakens».

– Hypen er helt massiv! Ikke en gang Jesus var i sin tid så mye hypet, så det er viktig å komme inn i kinosalen med et åpent sinn og en indre ro. «The Force Awakens»er en ny sjanse for oss alle til å ytte vårt fokus og rette det mot framtiden, forteller han til Film & Kino.

– Men dette er jo tross alt kunst, ikke vitenskap. Og som filmskaper Kevin Smith sa nylig: « It’s never been a better time to be a Star Wars fan.»

Les også: Tarzan vender tilbake til kinolerretet

(Artikkel fortsetter under videoen.)

VIDEO: Teaseren som viste det første levende glimtet av de ikoniske heltene Han Solo og Chewbacca:

Fra humbug til realitet

Mange har tillagt Star Wars en religiøs tone og hevder filmene taler en verdensomspennende teologisk tankegang. I et intervju med Times i 1999, fortalte George Lucas om hvordan hanlånte flittig fra flere trosretninger da han skrev de første filmene.

– Jeg måtte gjøre noe som var relevant, noe som imiterte et trossystem som har eksistert i tusenvis av år og som de fleste mennesker på planeten, på en eller annen måte, har noen form for tilknytning til. Jeg ville prøve å forklare de religionene som allerede eksisterer på en annen måte. Jeg ønsket å uttrykke det hele, forklarte Lucas.

Et sentralt element i Star Wars er Kraften, eller The Force som det heter på engelsk. Kraften er et energifelt som omgir alle levede vesener i alle universets galakser, samtidig som det danner grunnlag for to ordener – Jedi og Sith.

Disse to ordenene, den ene god og den andre ond, består av vesener som mestrer kunsten å utnytte Kraften ved å kontrollere den eller la seg styre av den.

– Da man første gang hørte setningen «Må Kraften være med deg» i en Star Wars-film, tenkte man at det kun var oppdiktet humbug. Men i nyere tid har forskere funnet bevis på at det faktisk er mer enn det, forteller Aagaard.

– Tilstedeværelsen av et intelligent energifelt i vårt univers er ikke lenger bare et fantasifoster. Det er faktisk mye forskning på dette fenomenet som antyder at alle levende vesener er forbundet med et intelligent energifelt, akkurat som Kraften.

Les også: Det sorte hullet glefser i seg stjernen

(Artikkel fortsetter under videoen.)

VIDEO: I «Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake» møter vi jediridderen Yoda som forteller om Kraften.

70.000 australske jediister

I filmene skrev Lucas inn Kraften med det i tankene at han skulle vekke opp det spirituelle hos unge mennesker, en tro på en Gud fremfor et religiøst system. Resultatet ble at han la fundamentet for jediismen som nå er blitt en offisiell religion verden over.

Hele fenomenet oppstod faktisk som en spøk i 2001 da nærmere 400.000 briter oppga i en folketelling at de betraktet seg selv som en «Jediridder» på spørsmål om hvilken religion de var tilknyttet. Det utgjorde nesten én prosent av befolkningen.

Se oversikten her:

En massiv e-postkampanje skal ha startet det hele, og flertallet gjorde det bare på spøk eller som en protest mot at religiøs tilhørighet i det hele tatt skulle telles. Men Petter Aagaard kan fortelle at mye er skjedd siden den gang.

– I dag finnes det om lag 2.000 praktiserende jediister i Storbritannia, omtrent det samme antall som britiske scientologer. I Australia alene er det registrert over 70.000 følgere.

– Jediistene henter inspirasjon og styrke fra Star Wars-universet på omtrent samme måte som religiøse gjør det fra troen på en guddom eller spiritualitet. Men de ser ikke på George Lucas som en åndelig leder, i motsetning til slik scientologene ser på sin grunnlegger, Lafayette Ron Hubbard.

Les også: Islendinger flokker til sumeriske guder i protest

Star Wars-entusiast Petter Aagaard er ikke jediist selv, men prøver etter beste evne å leve etter «The Jedi Code». Foto: Per Olav Heimstad
Star Wars-entusiast Petter Aagaard er ikke jediist selv, men prøver etter beste evne å leve etter «The Jedi Code». Foto: Per Olav Heimstad

Knekket koden

– Praktiserende jediister skal angivelig ha en rekke felles skrifter og normer, akkurat som en tradisjonell religion. Konseptene er i hovedsak hentet fra Star Wars, men de er også i stor grad inspirert av taoisme, buddhisme, katolisisme og samuraienes æreskodeks, forklarer Aagaard til Skolekinonytt.

– Selve verdien bak det å være en jediridder er mer som en «best of» av alle de store religionene, og du trenger så absolutt ikke bli sett på som en raring for å leve ditt liv som en jedi.

Aagaard er ikke i tvil om årsaken til at film kan bli grobunn for religion og tro slik tilfellet er med Star Wars.

– George Lucas og Star Wars knekket koden ved å lage en «Religion Greatest Hits». Dette viste seg å være veldig stas for unge spirituelle personer som ikke ville følge èn Gud, men heller følge Kraften. For øvrig noe vi alle burde gjøre.

Les også: NASA mener Mars er et oppnåelig mål

Spår økning av jenter

Den siste undersøkelsen om religiøs tilhørighet fra fire år tilbake viste at nærmere en kvart million mennesker i verden kalte seg jediister, men bare 5.000 av dem er «seriøse» i sin tro. Det betyr at flesteparten kanskje ikke er noe mer enn ihuga Star Wars-fans. Selve skaperen av Kraften og jediene, George Lucas, er selv uttalt buddhist/metodist som hverken røyker eller drikker.

– Vi er den første sivilisasjonen i menneskets historie som gjorde underholdning viktig. Sett fra den fundamentale, moralske standarden, er George Lucas en jævla helgen, fastslår Petter Aagaar.

(Artikkel fortsetter under bildegalleriet.)

Det ikoniske romskipet Millennium Falcon er tilbake i «Star Wars: The Force Awakens», klar for mer halsbrekkende eventyr og action. Foto: Lucasfilm

Så er spørsmålet om det nye kapitlet i sagaen, «The Force Awakens», vil resultere i flere medlemmer til jediismen.

– Det vil unektelig bli enda større interesse for Kraften og flere følgere av «god film», mener Aagaard.

– Samtidig skal det visstnok komme minst en ny Star Wars-film hvert år fremover de neste 30 årene og jeg forutser at det på sikt vil bli flere jenter som blir fan av dette fenomenet. Det er en bra ting fordi de er etterlengtet.

Denne artikkelen er opprinnelig publisert hos Film & Kino.

Aktuelle lenker:

Les mer om hvordan du kan leve som ekte jedi i hverdagen

Intervju med en jediridder i programmet Spirited Debate på Fox News

Hjemmeside for Temple of the Jedi Order

Hjemmeside for The Church of Jediism

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus