Paven til Afrika for å bygge bro mellom kristne og muslimer

<p>Paven besøker Kenya 25. november, Uganda to dager etter og til ;slutt Den sentralafrikanske republikk (SAR).</p>
<p><br></p>
Paven besøker Kenya 25. november, Uganda to dager etter og til ;slutt Den sentralafrikanske republikk (SAR).
Foto: Daniel Irungu / Epa

Under sin første reise til Afrika vil pave Frans forsøke å skape dialog mellom kristendom og islam, to religioner i rask vekst på kontinentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paven skal besøke tre land mellom 25. og 30. november. Kenya, Uganda og Den sentralafrikanske republikk har alle vært utsatt for angrep fra islamistiske grupper, noen av dem på grunn av uenigheter mellom kristne og muslimer. Av sikkerhetshensyn vil turen være forholdsvis kort.

I etterkant av terrorangrepene i Frankrike anerkjenner pavens rådgivere at det vil bli vanskelig å opprette en dialog mellom katolikker og andre kristne kirker og muslimer.

– Hvordan kan man snakke med folk som har en slik mentalitet? Det går ikke an å snakke med ekstremister. Se hva de holder på med, sier kardinal Robert Sarah, som er fra Guinea i Vest-Afrika og en av de høyest rangerte afrikanske representantene i Vatikanet.

– Kristne mindre verdt enn bikkjer

– Biskoper i Sudan, som i flere tiår var delt mellom nord, hvor flesteparten var muslimer, og sør, hvor mange er kristne, har flere ganger uttalt at kristne er ansett som mindre verdt enn en bikkje, sa Sarah i en tale i Roma på fredag.

Det er ventet at begge religioner vil ha mer enn dobbelt så mange tilhengere i Afrika sør for Sahara i 2050 som de hadde i 2010.

I fjor sa pave Frans at å sette likhetstegn mellom islam og vold er feilaktig. Samtidig oppfordret han muslimske ledere til å ta til orde for en global fordømmelse av terrorisme for å forsøke å fjerne stereotypene.

Utsatte reisemål

Paven vil besøke hovedstedene i sin spesialbil, som er bygd med store glassvinduer for at folk skal se ham.

Kenya, som er pavens første stopp, ble for to år siden utsatt for et angrep på Westgate-shoppingsentret i Nairobi hvor minst 67 mennesker ble drept av den somaliske islamistgruppen al-Shabaab.

I Uganda bombet den samme gruppen en sportsbar der folk fulgte fotball-VM i 2010.

Imidlertid er det farligste stoppet på reisen trolig Den sentralafrikanske republikk, der flere titalls mennesker er drept siden september i voldelige sammenstøt mellom muslimske Seleka-opprørere og medlemmer av den kristne anti-balaka-militsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus