74 mink måtte avlives – pelsbonde kan bli utestengt

Det var rundt 30.000 mink på gården som fikk uanmeldt tilsyn tirsdag. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen (NTB scanpix)
Det var rundt 30.000 mink på gården som fikk uanmeldt tilsyn tirsdag. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er 74 mink avlivet etter at Mattilsynet dro på uanmeldt besøk til en pelsfarm i Rogaland. Tallet ventes å bli langt høyere, og bonden kan bli fratatt sertifikatet for oppdrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pelsnæringen i Norge:

  • I dag er det nærmere 300 pelsdyrgårder i Norge, fordelt på alle fylker bortsett fra Oslo, Akershus og Finnmark. Til sammen er rundt 2.300 personer tilknyttet næringen.
  • Tyngdepunktet for oppdrett av mink er i Rogaland, mens Sør-Trøndelag er det største fylket når det gjelder rev.
  • I desember 2014 la pelsdyrutvalget frem utredningen «Norsk pelsdyrhold – bærekraftig utvikling eller styrt avvikling». Flertallet i utvalget gikk inn for en bærekraftig utvikling av næringen, der dyrevelferden blir ivaretatt.
  • I forslaget til statsbudsjett lagt frem i starten av oktober i år tar regjeringen sikte på å komme tilbake til Stortinget med egen sak om oppfølging av utredningen høsten 2016.


(Kilder: Norges Pelsdyralslag, regjeringen, NTB)

Tilsynet på gården med til sammen 30.000 mink fant sted tirsdag. Dyrene hadde alvorlige skader og sår, og bonden hadde heller ikke nok bur til mink som trengte behandling og skjerming fra de andre dyrene, ifølge Mattilsynet.

Folk fra pelsnæringen var tirsdag på gården for å hjelpe til med opprydding.

– De har klare instrukser om hvilke dyr som skal avlives. Antall avlivede dyr vil bli langt høyere enn 74, forteller avdelingsleder Odd Ivar Berget i Mattilsynet.

NTB får opplyst at det dreier seg om en gård i Klepp kommune på Jæren. Politiet ble bedt om å bistå og dokumentere funn som ble gjort.

Les også: Utvalg ville ikke se omstridt pels­dyr­film

Meldes til politiet

Tilsynet har bedt om tilbakemelding fra pelsdyrbonden i løpet av onsdag.

– Vi anmelder bonden til politiet og vil dra på nytt uanmeldt tilsyn snarlig, sier avdelingslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Pelsdyralslag betegner saken som svært dramatisk.

– Vi jobber nå for å få innsyn i Mattilsynets funn, men med sakens omfang kan vi allerede nå konkludere med at dette ikke kan oppfattes som annet enn svært grovt, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl.

– I en slik sak er det ikke til å komme bort fra at vårt styre må vurdere bruk av våre sterkeste sanksjoner, som å frata produsenten sertifikatet samt eksklusjon fra vår organisasjonen, fortsetter hun.

Les også: Pels­dyr­bøn­dene får hat­mel­din­ger og trusler

Benekter forholdene

Til NRK forteller eieren av gården at det ikke var noe dramatisk ved tilsynet, og han benekter forholdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen NOAH – for dyrs rettigheter reagerer på funnene i Rogaland.

– Man vet nå at det å holde dyr i trange bur fører til slike problemer. Slike «avsløringer» har kommet år etter år. Mest oppsiktsvekkende er det at pelsfarmeren selv uttaler til NRK at dette ikke er noe utenom det vanlige, sier NOAH-leder Siri Martinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aldri hørt om noe lignende

Dyrevernalliansen omtaler saken som svært grov.

– At så mange dyr bli hasteavlivet, er oppsiktsvekkende. Vi har aldri hørt om noe lignende. Rogaland er et stort pelsfylke, og det er en tankevekker at dette skjer akkurat der, hvor de er ansett for å være profesjonelle, sier informasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.

– Vi synes det er veldig bra at Mattilsynet har reagert som de har gjort i denne saken. Dette er en så alvorlig sak at det bør vurderes om oppdretteren skal miste retten til å holde pelsdyr etter dyrevelferdslovens paragraf 33, fortsetter hun.

Les også: Religiøse orga­ni­sa­sjo­ner mot pels