Pelsdyrbøndene får hatmeldinger og trusler

Leder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag, forteller at både han og pelsdyrbønder har fått alvorlige trusler. (Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix)
Leder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag, forteller at både han og pelsdyrbønder har fått alvorlige trusler. (Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det stormer som verst rundt pelsdyrbøndene etter TV-dokumentaren som viste alvorlige brudd på dyrevelferden. Mange av dem har fått tekstmeldinger med alvorlige trusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ubehagelige meldinger. Meldinger som grenser opp til drapstrusler. Du ser at du har fått en melding på telefonen, og slår opp. Du reagerer selvsagt, sier leder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag til Nationen.

Skadsem som selv er både melkebonde og minkoppdretter forteller at han selv ikke har fått slike meldinger denne uka, men at flere oppdrettere har gjort det.

– Det er en måte motstanderne bruker til å skyve oss ut på. Vi må bare brette opp ermene. I denne omgangen har jeg sluppet unna, men jeg vet om oppdrettere som har fått slike meldinger. Vi oppfordrer dem til straks å melde fra til politiet, sier Skadsem som legger til at de også får hyggelige meldinger.

– Du får alltid en klapp på skulderen fra noen. Det gjør at du orker å stå i det. Det hjelper deg med å ha troen på saken, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Pelsdyroppdrett kan bli forbudt i Norge

Svekker troverdigheten

Og tro har han. Skadsem sier til avisen at hverdagen i pelsdyrnæringen er ikke så ille som det som kom fram i den svært omstridte dokumentarfilmen til dyrevernsaktivisten Frank Nervik som ble vist på NRK Brennpunkt tirsdag kveld. Han forstår imidlertid at folk reagerer når de ser bilder av dyr som helt tydelig ikke har det bra, og sier han tar sterkt avstand fra lovbrudd i næringen.

– Det er klart folk reagerer når dyr har det vondt, det forstår jeg. Slike bilder er ikke bra for oss, og er med på å svekke troverdigheten til næringen, sier Skadsem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig mener jeg at hverdagen i næringen ikke er slik den blir framstilt. Vi prøver å unngå skader på dyr, men det er vanskelig å unngå skadde og syke dyr i all slags dyrehold. Når man vurderer filmen, må det ses i lys av at den er laget av noen som har én agenda: å avvikle næringen, sier Skadsem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Utvalg ville ikke se omstridt pelsdyrfilm

Borch truet

En annen profilert pelsdyrforkjemper som har mottatt svært alvorlige trusler, er senterpartipolitikeren Sandra Borch. Hun ble truet på livet etter at hun gikk ut og støttet pelsbøndene, og trakk seg derfor fra en debatt om temaet på NRK torsdag kveld.

Dagen før stilte Borch i minkpels da hun ankom julebordet til Troms Sp.

«Jeg stiller på debatten på NRK i kveld til tross for drapstrusler om at jeg skal dø under sending. Ikke fordi jeg ikke blir redd, men fordi jeg ikke vil trues til taushet i en vanskelig sak», meldte Borch via Instagram tidligere på dagen, men til slutt valgte hun likevel å trekke seg.

Les mer: Borch: - Har fått trusler om at jeg skal dø

Stortinget enige

Frank Nervik filmet pelsdyrfarmer i smug gjennom to år, under dekke av å ville lære seg yrket. Han forteller at han opplevde en næring uten respekt for offentlige krav, og at han ble lært opp til at det var nok å følge reglene «på papiret».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug reagerte skarpt på Nerviks avsløringer.

– Dette er uakseptabelt. Filmen viser også uakseptable holdninger og manglende respekt for dyr og regelverk, sa Listhaug til NTB.

Torsdag vedtok et betydelig flertall på Stortinget å be regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett. Mandag leverer et regjeringsoppnevnt utvalg som har vurdert bærekraftig utvikling av næringen og styrt avvikling, sin rapport til statsråd Listhaug.

Les også: Infiltrerte pelsbransjen: - Jeg angrer ikke