Meny

Årringenes herre

- Jeg setter mer pris på dyr og trær enn på mennesker, sier Tor Åge Bringsværd.
- Jeg setter mer pris på dyr og trær enn på mennesker, sier Tor Åge Bringsværd.

- Man forandrer seg med årene. Men vi er jo som trær. Vi har årringer, sier Tor Åge Bringsværd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tor Åge Bringsværd

Født: 16 november 1939 i Skien.

Aktuell som: 70 års jubilant

Kjent som: Forfatter og dramatiker av barnebøker, fabler og sci-fi litteratur.

Kjent for: Gobi-bøkene, Science fiction serien Blindpassasjer, Sjøormen Ruffen, Kokos - Verdens minste elefant, bøkene om Karsten og Petra, og mange andre bøker og skuespill.

Første plate: Gravtalen til minne om Roald Amundsen.

Største internasjonale nesten-gjennombrudd: Skrev manus til vampyrfilmen «Blood» sammen med Hollywood manusforfatter Ralph Levy på 70-tallet. Den handlet om kampen mellom en gangstermafia i Chicago og vampyrer som tok kontroll over verdens blodbanker.

Filmen ble aldri produsert fordi investorene tvilte på om kombinasjonen horror og komedie kunne fungere.

Han ligner litt på julenissen, men vi presiserer at det er på den aller beste måte. Tor Åge Bringsværd har et kvikt godmodig blikk kranset inn av en sølvskimrende manke. Humoren er lun og ansiktet er tillitsfullt.

«Måtte hans kamel alltid finne vann og måtte hans telt aldri mangle skygge» lovpriste journalist Jan Andrew Nilsen i VG i 1978.

Kan noen skaffe en influensavaksine til norsk litteraturs fremste fabelherre?

- Jeg er i alle risikogruppene, ja unntatt den for gravide forklarer Bringsværd.

I morgen fyller han 70 år og han har fremdeles et bibliotek av bøker i hodet som han vil skrive.

Pappa til Ruffen

ABC Nyheter møter Tor Åge Bringsværd i kjelleren på Norsk Legesenter. Der skulle han fått en dose Pandemrix. Siden vaksinasjonsslagrene er tomme må han istedet nøye seg med en kopp automatkaffe.

Det er ikke sjelden at Tor Åge Bringsværd skaper nostalgi, men som regel tar forfatteren ikke del i den selv. De fleste som for eksempel sovnet til fortellingene om Ruffen på 70- og 80-tallet har enda ikke glemt den snille sjørormen som ikke ville bade. Bringsværd har aldri sluttet å skrive for de minste. I dag skaper forfatteren fremdeles nye vesener som nye unger ikke vil glemme.

For Bringsværd er det liten forskjell mellom å skrive for barn og voksne.

- Barn er alltid like kloke som voksne hvis de ser hva det dreier seg om. Her er voksne veldig arrogante, sier forfatteren.

Årringene

Han sammenligner mennesker med trær.

- Jeg tror man som menneske får flere og flere årringer, men jeg prøver å holde kontakten med disse inne i meg. Det er viktig å holde kontakten med den minste i oss. Jeg har en femåring i meg selv. Hvis vi mister kontakten med den minste i oss så går det galt mener jeg, sier forfatteren.

Tor Åge Bringsværd (til høyre) og samarbeidspartner Jon Bing i 1970.Tor Åge Bringsværd (til høyre) og samarbeidspartner Jon Bing i 1970.

I 1983 gav Bringsværd ut barneboka «Alice lengter tilbake», en slags krysning mellom «Alice i Eventyrland» og Orwells «1984». Alice i Eventyrland har blitt gammel. «Hun er lei av plastposer som ryker, telefoner som aldri ringer, fulle askebegre, barn som aldri besøker henne og en mann som snur ryggen til henne når han skal sove.» Alice trenger hjelp for å bli barn igjen. Tor Åge Bringsværd klarer seg bra foreløpig ser det ut til.

Første science fiction

Han har alltid vært fascinert av science fiction-sjangeren. I 1978 skrev Bringsværd manus til Norges første science fiction-serie på tv, Blindpassasjer som ble sendt på NRK i beste detektime-tid. Det begeistret både svensker og nordmenn. Science Fiction har likevel alltid vært uglesett i de finere litterære kretser.

- Jeg har aldri vært ordentlig stueren fordi jeg skrev science fiction. Det er mye møkk i science fiction sjangeren, men det er det overalt. Science fiction er den eneste sjangeren som setter spørsmålstegn ved samtiden. Det er den eneste sjangeren som er politisk og som er interessert i hva ny teknikk gjør med oss, sier Bringsværd.

Han irriterer seg over det han ser som en tendens forfattere har til å drøvtygge på de samme temaene.

- Jeg er lut trøtt av bøker som handler om gutt møter pike, pike møter annen gutt. Verden er full av andre ting. Det er merkelig at ikke andre forfattere er mer opptatt av hva genteknikk gjør med samfunnet. Vi er bare opptatt av ting vi kjenner oss igjen i. Hvorfor skal vi kjenne oss igjen? Hvorfor skal vi lese noe for å tenke at, ja, akkurat slik er det? Da er det for meg ganske bortkasta. Jeg syntes at science fiction er den viktigste litteraturen vi har. Den tar opp hypotetiske spørsmål. Det er de viktigste spørsmålene vi kan stille, de hypotetiske. Det er viktigere å avverge et takras enn å sette ned en komitè etter at raset har skjedd. Jeg syntes at det er spennende og interessant å drøfte veiene fremover. Da må norske romaner ta for seg klimaproblemene, ikke bare samlivskriser for vellykkede par i 40-årene. Hvis det er god litteratur liksom så er ikke jeg interessert i det, sier Bringsværd oppgitt. Han trekker på nytt luft ned i lungene.

Oppdagelse

Som forfatter tar Tor Åge Bringsværd sjelden blikket vekk fra horisonten. « En gang vil sikkert også jeg tusle omkring og klappe bokrygger som om de skulle være katttunger. Men i dag har jeg ikke tid.», skriver han.

- Om jeg fikk vite at jeg ikke hadde lang tid igjen vet jeg hvilken bok jeg ville skrevet. Jeg ville skrive en bok som heter «Bøker jeg aldri har skrevet».

- Det er mange som mener at de blir klokere med årene, men jeg føler at jeg skjønner mindre og mindre. Jeg syntes at det er merkelig at forfattere skriver om det de kan. Hvorfor skal jeg skrive om det? Det trenger jeg ikke å skrive om. Jeg vil heller oppdage noe nytt og tenke over hvilke tanker, følelser og bilder er dette? Da gjør jeg som katter og stikker hodet forsiktig inn og ser meg omkring, sier han.

Nå har forfatteren skrevet så mange bøker at han for lengst har sluttet å telle. Å bli konfrontert med sin egen produktivitet forundrer ham.

- Det er jo ingen som spør en rørlegger hvorfor han legger så mange rør. Det er alt for mye jeg er nysgjerrig på som jeg vil undersøke. Jeg gleder meg til hver dag jeg skriver for jeg er allltid så spent på hvordan det går. Det vet jeg nemlig aldri før jeg skriver, sier han.

Hver dag i skrivestua beskriver forfatteren som en oppdagelsesreise.

- Du har hørt om et sted som er spennende. Du begynner å undersøke også tenker du at neste torsdag da reiser jeg. Det er jo hyggelig å ha følge på veien, men jeg reiser uansett jeg. Det er fint med lesere, men jeg ville skrevet selv om jeg ikke hadde det. Jeg liker å finne ut tingene på veien. De som leser kan ikke forvente at jeg skal være deres guide, for jeg har heller aldri vært på dette stedet Jeg ser på skrivingen som å gå inn i et værelse. Du kommer inn i et rom og hvis du finner en dør og en trapp, da er det spennende å skrive. Hvis det ikke er noe som trekker deg videre da kaster jeg det og begynner på nytt. Det som er spennende er når noe napper i deg. Da er det spennede hver dag å skrive. Det er et privilegium å leve av det du syntes er morsomst i verden. Jeg vil heller sitte foran datamaskinen å skrive enn å gjøre hva som helst annet, sier forfatteren.

En katt, et tre og en blyant

Virkelige kattunger klapper han gjerne. Nå har han akkurat vært hjemme i fødebyen Skien og hentet hjem sin egen kattunge Tigris.

- Det er viktig å gjøre den trygg, å få den til å skjønne at det er deg og den, at det er dere to sammen, sier Bringsværd.

- Jeg setter mer pris på dyr og trær enn på mennesker, innrømmer forfatteren.

- Jeg er trøtt av mennesker. Barn er ålreit. Hvis jeg har valget mellom en hund, en katt og et selskap jeg kan gå i velger jeg gjerne det første. Gi meg et papir, en blyant og et dyr så er jeg fornøyd. Hvis jeg i tillegg kan sitte under et tre så er det perfekt, sier forfatteren.

Søndagsintervjuet baklogg:

Rocket To Earth - Jenny Hval


Med prinsipper - Krimforfatter Jørgen Gunnerud

Lykkelig som gammel - Jan Erik Vold

I skyggen av generalen - Filmskaper Natalia Almada

- Nazisoldatene var normale - Forfatter Uwe Timm

Slaughters rykte - Krimforfatter Karin Slaughter

Kanskje kommer Jesus - forfatter Lars Husum

Verdens snilleste mann? - Stig Sæterbakken

Litt sånn som Dylan - Pedro Carmona-Alvarez

Hyllet, men ikke kjent - Arne Lygre

Det viktigste spørsmålet - Monica Isakstuen Stavlund

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnessymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:23 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen lørdag12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand06:36 Ung mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11 Hurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10 Dette skjer i dag06:00 Real Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39 Dette skjedde i natt05:24 KCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42 Oslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15 USA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41 Politiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56 Golf: Motgang for Hovland i Ohio02:04 Skuespiller Peter Fonda er død02:03 Mindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56 Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01 Pilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23 Lundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47 Manshaus i avhør hos politiet17:22 Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11 – Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08 Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06 Mos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46 En person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28 Hopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27 Ikke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11 Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42 Stefaren får ikke bistandsadvokat14:49 – Norge kan tjene 210 milliarder14:28 Kåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01 NTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42 Nederlandsk prinsesse er død13:33 G-Sport legges ned13:32 Fant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær
Siste nytt
17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:23SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen lørdag12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand06:36NorgeUng mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11ReiseHurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10NorgeDette skjer i dag06:00SportReal Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenKCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42NorgeOslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15VerdenUSA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio02:04KulturSkuespiller Peter Fonda er død02:03NorgeMindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56NorgeAp, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01VerdenPilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23SportLundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47NorgeManshaus i avhør hos politiet17:22PolitikkPåstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11Verden– Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08NorgeImam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06SportMos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46NorgeEn person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28SportHopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27NorgeIkke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11PolitikkGrønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42NorgeStefaren får ikke bistandsadvokat14:49Penger– Norge kan tjene 210 milliarder14:28Helse og livsstilKåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01NorgeNTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42VerdenNederlandsk prinsesse er død13:33PengerG-Sport legges ned13:32VerdenFant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus