Rasende Blattmann hudflettet politiet i Kristiansand

Trond Blattmann var fram til 2015 leder for den nasjonale Støttegruppen etter 22. juli. Nå reagerer han skarpt på politiets innsats under nazimarsjen i Kristiansand i sommer. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Trond Blattmann var fram til 2015 leder for den nasjonale Støttegruppen etter 22. juli. Nå reagerer han skarpt på politiets innsats under nazimarsjen i Kristiansand i sommer. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bystyrerepresentant Trond Blattmann (Ap) mener politiet oppførte seg «ubrukelig» da nazister marsjerte ned Kristiansands paradegate 29. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen i Agder-politiet hadde møtt opp på onsdagens formannskapsmøte i byen for å forklare hvorfor de ikke grep inn under sommerens nazidemonstrasjon, skriver Fædrelandsvennen.

Under møtet kokte det over for Aps Trond Blattmann, som mistet sønnen Torjus (17) på Utøya 22. juli 2011.

Aktuelt: Busser folk til kamp mot nazimarsj

– Jeg er lynforbannet på dere. Dere kommer med juridiske termer og unnskyldninger for det dere har gjort. Jeg synes det er skammelig, freste Blattmann under ordskiftet i formannskapet, ifølge Fædrelandsvennens referat.

Politiet forklarte at de mente de ikke hadde hjemmel til å gripe inn da 70 demonstranter fra en gruppe som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte ned hovedgaten i Kristiansand i sommer.

Ifølge politiet var 50 av demonstrantene fra Sverige, 17 fra Finland og tre fra Norge.

Bakgrunn: Kristiansand-ordfører innkaller til møte i politirådet etter nazi-tog

Skulle skape frykt

– Dette var en maktdemonstrasjon, ikke en ytring, og var utelukkende ment for å skape frykt i befolkningen. Det ville dere ikke stoppe. Dette finner vi oss faen ikke i lenger, sa Blattmann.

Visepolitimester Arne Sundvoll i Agder politidistrikt sa at han hadde forståelse for at Blattmann hadde hatt opplevelser som gjorde at han reagerte sterkt:

– Dette er ikke noe jeg eller andre i Agder politidistrikt ønsker å se i gatene i Kristiansand. Vi har gjort en vurdering, og er av den oppfatning at vi må ivareta ytringsfriheten.

Les også: Blattmann gir seg som leder i 22. juli-støttegruppen

Personvernpolicy