Kristiansand-ordfører innkaller til møte i politirådet etter nazi-tog

Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre (H), reagerer på politiets opptreden under den ulovlige nazi-markeringen i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politirådet.
Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre (H), reagerer på politiets opptreden under den ulovlige nazi-markeringen i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politirådet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Ordføreren i Kristiansand reagerer på politiets opptreden under nazidemonstrasjonen i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politirådet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag marsjerte 60–70 høyreekstreme i den nynazistiske gruppen «Den nordiske motstandsbevegelsen» i Kristiansand, uten at de hadde søkt tillatelse.

Ordfører Harald Furre (H), reagerer nå på politiets behandling av to personer som motsatte seg demonstrasjonen i hovedgata i byen. Politiet satte blant annet håndjern på en mann og bortvise ham fra sentrum. En annen ble truet med bot dersom han ikke fjernet seg.

– Veldig mange har stilt spørsmål ved politiets prioriteringer når de ikke valgte å gripe inn. Men kanskje mest alvorlig er det at to personer har blitt pågrepet, og at folk har blitt bedt om å trekke vekk, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Politiet ville hindre vold

Politiet valgte å overse at nazistgruppen ikke hadde søkt om tillatelse til å gjennomføre demonstrasjonen på forhånd.

– Politiet skal ikke vurdere innholdet i demonstrasjoner, men det ordensmessige. Vi ønsket ikke å bruke brudd på en formalovertredelse for å stoppe ytringsfriheten. Det er vi veldig varsomme med, sier fungerende politimester i Agder politidistrikt, Arne Sundvoll til NTB.

Han legger til at bakgrunnen for vurderingen var at politiet ønsket å hindre vold.

– Under tilsvarende demonstrasjoner i andre land har politiet måttet bruke fysisk vold om de forsøker å stoppe ytringsfriheten. Min vurdering ble at dette kunne pågå så lenge det foregikk i akseptable former.

Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre (H), reagerer på politiets opptreden under den ulovlige nazi-markeringen i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politirådet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre (H), reagerer på politiets opptreden under den ulovlige nazi-markeringen i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politirådet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sundvoll forteller at det var en vanskelig vurdering å bortvise to personer som reagerte spontant på budskapet til den høyreekstreme gruppen, men at det ble gjort for at demonstrasjonen skulle få «gå sin gang».

– To personer ytret seg på stedet og så nær demonstrantene at det kunne medføre mer aggresjon og flere voldsepisoder. De ble tatt hånd om av politistyrken på stedet for å hindre eskalering. Samtidig ønsket vi å verne lokalbefolkningen. Dette er en stor gruppe som kunne gjort stor skade om de skulle bli provosert og motreagere, sier Sundvoll.

Skulle demonstrere i Fredrikstad

Opprinnelig skulle nynazistene gjennomføre demonstrasjonen i Fredrikstad, men på grunn av den styrkede beredskapen i Østfold, endte de opp i Kristiansand. De fleste demonstrantene var tilreisende fra Sverige, Finland og andre steder i Norge.

En av mennene som ble pågrepet av politiet, skrev et åpent brev til Furre om hvor dårlig han opplevde politiets håndtering under demonstrasjonen, og har utfordret ordføreren til å svare. Nå tar Furre opp saken i politirådet.

– Jeg synes det er naturlig å ta en gjennomgang med politiet etter ferien om deres tanker og handlemåte. Også for å høre nærmere hva politiet har gjort konkret i denne demonstrasjonen, sier Furre videre til avisen.

Sundvoll legger til at politiet gjerne stiller til møte i politirådet, og synes selv det er naturlig med et møte etter helgens demonstrasjon.

Ordningen med politiråd ble innført høsten 2006 og er et frivillig formalisert samarbeid mellom lokalt politi og kommunale myndigheter. Målet er å bidra til samvirke om kriminalitetsforebygging og trygghet i lokalsamfunnet.

Personvernpolicy