Busser folk til kamp mot nazimarsj

Politiet frykter sammenstøt når nazistene i NMR skal marsjere i Gøteborg. Motstanderne mobilserer, også fra de gruppene som var aktive mot G20-toppmøtet i Hamburg tidligere i år.
Politiet frykter sammenstøt når nazistene i NMR skal marsjere i Gøteborg. Motstanderne mobilserer, også fra de gruppene som var aktive mot G20-toppmøtet i Hamburg tidligere i år. Foto: NTB scanpix

Flere norske venstregrupper mobiliserer til kamp mot nazimarsjen i Gøteborg til helgen. Politiet ruster seg for voldelige sammenstøt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag 30. september har nazistiske Nordiske motståndsrörelsen (NMR) fått lov til å marsjere gjennom gatene i Gøteborg under en bokmesse hvor blant andre prinsesse Märtha Louise og Erling Kagge skal delta.

Det har provosert svært mange, og nå mobiliserer en rekke venstregrupper og anti-fascister mot nazi-marsjen - også i Norge.

Det er Motmakt som setter opp busser fra Oslo. Deres buss skal allerede være fullbooket, men disse yttergruppene ber om økonomisk støtte til mot-demonstrasjonen.

«Kamerater i Gøteborg mobiliserer nå til en stor motdemonstrasjon hvor det bygges opp til massiv lokal motstand», heter det på Facebook-sidene til Antifa/ Motmakt.

Les også: Nazister får demonstrere i Gøteborg

Også fra Danmark og Finland er det ventet at det busses inn motdemonstranter. Blant gruppene som bokstavelig kaller til kamp er nettverket ARNA, som var sentrale i de voldsomme demonstrasjonene mot G20-toppmøtet i Hamburg tidligere i år hvor blant annet banneret «G20 Welcome to hell» var å se.

Klare fiendebilder

I juli demonstrerte 60–70 personer fra NMR i Kristiansand, og de har gjennomført flere demonstrasjoner i Sverige hvor de også står sterkest. Den høyreekstreme organisasjonen jobber intenst for å rekruttere til markeringen i Gøteborg, som de håper skal bli deres politiske gjennombrudd og samle 1000 marsjerende høyreekstreme.

Motstanderne har satt seg som mål å samle hele 10.000 som skal vise sin avsky. Fiendebildene som tegnes av de ulike aktørene er meget tydelige.

I sin mobiliseringstekst før demonstrasjonen skriver ARNA (Autonomous Revolutionary Nordic Alliance) at NMR består av nynazistiske drapsmenn og bankranere fra 90-tallet. De mener også at NMR deltar i en fascistisk arbeidsdeling sammen med politikere fra partier som Sverigedemokraterna, Sannfinnländarna, Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti.

Har bygd ny arrest

Til avisen Göteborgs-Posten sier Erik Nord, sjef for politiet i Stor-Göteborg, at de er klar over at begge sider vil busse inn utenlandske aktivister. De har blant annet forberedt seg med å tilkalle ekstra mannskaper og bygd en stor midlertidig arrest.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva vi kjenner til. Men vi følger aktivt med, sier Nord til avisen.

Demonstrasjonen finner sted i tilknytning til den store svenske bokmessen. Her skal også norske forfattere delta, deriblant altså prinsesse Märtha Louise, Anne B. Ragde og Per Isdal.

– Historien gjentar seg. Slike maktsystemer som det fascistiske har hele tiden angrepet intelligens. Det er bare å se på Hitlers bokbål, sa Per Isdal til ABC Nyheter da det tidligere i år ble kjent av NMR hadde fått tillatelse til å marsjere i Gøteborgs gater.

Motmakt ønsker å kommentere saken:

– Vi er i ferd med å skrive en pressemelding om vår deltakelse i motdemonstrasjonen i Gøteborg. Den kan leses på Motmakt.no senest i morgen, men antakeligvis om et par times tid. Utover den ønsker vi ikke å kommentere akkurat nå, skriver en representant for motdemonstrantene til ABC Nyheter.

Personvernpolicy