#Valg2017

Fylkesledere i KrF holder døren på gløtt for Støre

SAMARBEID?: Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
SAMARBEID?: Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Selv om et samarbeid med Arbeiderpartiet ikke er førstevalget, holder elleve av KrFs fylkesledere døra på gløtt for dette. Ungdomspartiet KrFU holder døren lukket. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2 har spurt 16 av KrFs 19 fylkesledere hvordan de stiller seg til et eventuelt regjeringssamarbeid med Ap etter valget.

Ifølge TV 2 er alle tydelige på at Arbeiderpartiet ikke er førstevalget, men elleve av dem holder døra på gløtt.

– Vi utelukker egentlig ingenting. Jeg føler at Arbeiderpartiet har orientert seg mot sentrum, og Høyre også mot sentrum. Så avstanden mellom de to store partiene er litt konstruert, på en måte. Og hvis vi er et sentrumsparti, så kan vi snakke med begge sider, sier Ole Døvik, leder i Vestfold KrF.

Nestlederen vil ikke

Nyheten kommer under en uke etter KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa det var uklokt å sitte i en eventuell regjering med Arbeiderpartiet.

Etter det ABC Nyheter erfarer skal det være uenighet i KrFs ledelse om de skal holde døren på gløtt for Arbeiderpartiet eller ikke. Ropstad som regnes som høyrefløyen i partiet.

– Jeg er blant de som mener sentrum-Høyre er det beste. Når man skal sitte i regjering sammen, så har KrF veldig gode erfaringer med Høyre og de har vært rause i denne perioden, sa Ropstad til ABC Nyheter før landsmøtet til partiet i vår.

Partileder Knut Arild Hareide har så langt i valgkampen ikke stengt døren for Arbeiderpartiet.

– En stemme på KrF er en stemme på vår politikk og at vi gjør det vi kan for å få til en sentrum-Høyre-regjering. Så er det slik at ingen partier kan ikke gi fullstendige garantier før vi har sett velgernes dom, og jeg tror velgerne lever veldig godt med det, sa Hareide til ABC Nyheter i april.

KrFs strategi før valget er at de ønsker en sentrum-Høyre-regjering.

Ingen i partiledelsen hadde søndag anledning til å kommentere saken overfor TV 2.

Les saken: Hareide går langt i å utelukke Frp-støtte

KrFU: Ikke aktuelt med Ap

Leder i ungdomspartiet til KrF, Ida Lindtveit Røse, sier til ABC Nyheter at ungdomspartiet ikke ser for seg et samarbeid med Arbeiderpartiet.

KrFu leder Ida Lindtveit Røse.
KrFu leder Ida Lindtveit Røse.

– Vi har vært tydelige på at man bør søke samarbeid med Høyre og Venstre, og samarbeide på ikke-sosialistisk side. Det er vårt standpunkt. Jeg tror partiet gjør lurt i å fokusere fullt ut på det, sier Lindtveit Røse.

Hun ser ikke for seg at et samarbeid med Arbeiderpartiet er mulig.

– Nei, det er veldig lite sannsynelig at man kommer i en slik posisjon. Vi ønsker Erna Solberg med et sterkt KrF. Det er altfor mange saker vi har en forskjellig politikk fra Arbeiderpartiet. Verdisynet vårt passer bedre med Høyre og Venstre. I tillegg oppfatter jeg høyresiden som langt mer forståelsesfulle.

Les også: Ropstad: – Det er flere som egentlig er sentrumsvelgere

Støre på frierferd

Arbeiderparti-ledere Jonas Gahr Støre åpnet valgkampen i Bergen søndag. I byen hvor Arbeiderpartiet styrer med Venstre og KrF, fristet Støre velgerne med løfter om kamp mot arbeidsledighet.

– Bergen har et byråd med en dyktig byrådsleder som det er interessant å følge. Det at samarbeidet går så bra her, bidrar til at jeg står ved mitt budskap om at vi i Ap har en åpen dør, sier han til Aftenposten.

Les også: Hareide: – Erna fortjener en bedre regjering

Her KrFU-leder Ida Lindtveit Røse i samtale med Knut Arild Hareide. I midten 1. nestleder Olaug Bollestad. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Her KrFU-leder Ida Lindtveit Røse i samtale med Knut Arild Hareide. I midten 1. nestleder Olaug Bollestad. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Personvernpolicy