Hussain åpner for å flytte til Finnmark

Ubaydullah Hussain da han ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett i desember i fjor.
Ubaydullah Hussain da han ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett i desember i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorsiktede Ubaydullah Hussain ble torsdag varetektsfengslet i åtte nye uker. Selv åpner han for å flytte til Karasjok for å slippe videre fengsling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere talsmannen for Profetens Ummah er mistenkt for å ha rekruttert minst sju personer til ekstremistgruppa IS, noe han benekter. Han er også siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet ved å ha påvirket og truet et vitne i en annen sak.

I Oslo tingrett torsdag sa Hussain at han er villig til både å flytte ut av Oslo, oppgi passordene sine til alle sosiale medier, og heller ikke ha kontakt med det islamistiske miljøet. Alt for å slippe videre fengsling, men uten at dette var nok for dommeren. Isteden ble han fengslet i åtte nye uker, melder NRK.

– Ja, jeg er villig til å flytte til Karasjok, selv om det nok vil bli veldig kaldt, svarte Hussain i retten på direkte spørsmål fra forsvarer Ulrik Sverdrup-Thygeson jr.

Varaordfører i Karasjok, John Nystad, sier til iFinnmark at kommunen slett ikke vil være noe «fristed» for terrorsiktede.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror nok bare Karasjok er «slengt ut» i dette tilfellet, og at vi dessverre ble truffet i denne saken. Men de må være klar over at vi også er en del av den norske rettsstaten. Og vi ønsker ikke å bli noe fristed for terrorsiktede, fastslår varaordføreren.

Les også: Hussain ville ut av Profetens Ummah

Kortklipt

Selv stilte Hussain med kortklipt hår og skjegg, iført hvite, vestlige klær, melder NRK og Nettavisen.

At han skulle ha droppet kontakten med det islamistiske miljøet, fester ikke Politiets sikkerhetstjeneste lit til og mener isteden det er stor sannsynlighet for at Hussain vil begå nye straffbare handlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjenstår etter det NRK erfarer bare detaljer før PST sender sin innstilling til statsadvokaten. Rettssaken mot Hussain er allerede berammet til 3. november.

Les også: PST mener Hussain truet vitne i terrorsak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anket fengslingen

19. oktober ble det kjent at Hussain er siktet for rekruttering til terror. Han har sittet fengslet siden 10. desember i fjor, og valgte ikke overraskende å anke fengslingsavgjørelsen. Den blir dermed behandlet i Borgarting lagmannsrett.

Hussain er blant annet mistenkt for å ha rekruttert en norsk 18-åring som ble stoppet på Landvetter flyplass utenfor Göteborg i juni i fjor. Ifølge PST var 18-åringen på vei til Syria som fremmedkriger for ekstremistgruppa IS.

PST har tidligere sagt at de mener å kunne dokumentere at Hussain har vært i kontakt med et flertall av dem som har reist til Syria for å bli fremmedkrigere.

Les også: Hussain utestenges som fotballdommer

Dømt for trusler

Hussain ble i februar 2014 dømt til 120 dagers fengsel for trusler. Han ble tiltalt for oppfordring til terror etter å ha hyllet terrorhandlinger og lagt ut et bilde av dømte terrorister på sin Facebook-profil i 2013, men ble frikjent for dette av Oslo tingrett.

Da lagmannsretten behandlet ankesaken på forsommeren i fjor, ble han igjen frifunnet for å ha oppfordret til terror, men trusseldommen ble opprettholdt. Denne dommen ble ikke anket og er dermed rettskraftig.

Les også: Hussain siktet for rekruttering til terror