Ubaydullah Hussain utestenges som fotballdommer

Den radikale islamisten og tidigere talsmannen Ubaydulla Hussain i Profetens Ummah i Oslo tingrett. Hussain er tiltalt for trusler og diskriminerende ytringer mot to journalister og et vitne samt diskriminerende eller hatefulle ytringer mot jøder og homofile. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Den radikale islamisten og tidigere talsmannen Ubaydulla Hussain i Profetens Ummah i Oslo tingrett. Hussain er tiltalt for trusler og diskriminerende ytringer mot to journalister og et vitne samt diskriminerende eller hatefulle ytringer mot jøder og homofile. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Islamisten Ubaydullah Hussain har ønsket å fortsette som fotballdommer, men Fotballforbundet sier nei. Forbundet mener uttalelsene hans bryter med kravene som stilles til en dommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Oslo fotballkrets behandlet saken mandag, og den endelige avgjørelsen tas på neste styremøte.

Før det skjer, gis Hussain en mulighet til å komme med en skriftlig uttalelse, opplyser Norges Fotballforbund.

Bakgrunn: Nå vil islamistlederen bli fotballdommer

Usikkerhet og ubehag

Fotballkretsen skriver i begrunnelsen at Hussain har vedkjent seg uttalelser som «ved bruk av brutale ord og språkbilder, i det minste er egnet til å fremkalle betydelig usikkerhet og ubehag hos spillere og lagledere, uansett om dette må ha vært tilsiktet eller ikke, særlig for jøder og andre ikke-muslimer, homofile, kvinnelige fotballspillere og personer med bakgrunn fra eller nærstående i norsk militær tjeneste i utenlandsoperasjoner».

Styret mener også at Hussain har kommet med utsagn som er i strid med synet på likestilling mellom kjønnene i norsk fotball og også uttalelser som gjør at spillerne ikke har den nødvendige tillit til hans upartiskhet som dommer.

Les også: – Ubaydullah Hussain kan ta kofferten og reise

Hussain overrasket

I en pressemelding sier Ubaydullah Hussain at han er overrasket over avgjørelsen, skriver VG.

«Jeg kommer til å gå videre med denne saken da jeg mener at jeg ikke har brutt noen retningslinjer, ei heller er jeg straffedømt i norsk rett. Jeg synes det er merkverdig at man kan ha vært leder for Klanen (VIF supporterklubb), og i dag dømme i Tippeligaen, mens som tidligere leder for Profetens Ummah så blir man nektet å dømme», skriver han.

Saken fortsetter under bildet FOTBALLDOMMER: Trener for Bøler Fotball (t.h.) får tilsnakk av dommer under en fotballkamp i 3. divisjon mellom Bøler mot FFK2. Dommer var Arslan Maroof Hussain, bedre kjent som Ubaydullah Hussain. Foto: © Espen Bratlie / Samfoto FOTBALLDOMMER: Trener for Bøler Fotball (t.h.) får tilsnakk av dommer under en fotballkamp i 3. divisjon mellom Bøler mot FFK2. Dommer var Arslan Maroof Hussain, bedre kjent som Ubaydullah Hussain. Foto: © Espen Bratlie / Samfoto

Hussain var aktiv dommer fram til våren 2012, og hans autorisasjon utløper i utgangspunktet ikke før etter tre sesonger.

Les også: Hussain-saken: Prøver å være en god muslim

Tiltalt for trusler

I forrige uke måtte Ubaydullah Hussain møte i Oslo tingrett tiltalt for brudd på blant annet rasismeparagrafen og trusler.

Truslene ble ifølge tiltalen framsatt mot en sakkyndig i rettssaken mot mulla Krekar, samt mot to journalister.

Hussain er også tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer mot jøder på internett, og for å ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning.

Tidligere var han også siktet for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men denne siktelsen er henlagt.

Les også: Ubaydullah Hussain trekker seg som islamist-leder

Profetens Ummah

Hussain er kjent som talsmann for den islamistiske gruppen Profetens Ummah, men trakk seg fra denne posisjonen i forrige uke fordi han mener seg utsatt for en «heksejakt».

Forsvarer John Christian Elden ba i sin prosedyre om at den 28-årige Oslo-mannen skal frifinnes, mens aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, la ned påstand om ti måneders fengsel. Dommen i saken forkynnes fredag denne uka.

Les også: Arfan Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus