Ubaydullah Hussain siktet for terrorPST mener Hussain truet vitne i terrorsak


Aktor om Hussain-saken: - Vitne skal ha følt seg truet. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubaydullah Hussain (30) skal ha forsøkt å true et vitne til å endre forklaringene sine i terrorsaken PST har gående mot ham. Islamisten avviser anklagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubaydullah Hussain (30):

  • I februar 2014 ble den norske islamisten Ubaydullah Hussain, født Arslan Maroof Hussain, dømt i Oslo tingrett til 120 dagers fengsel for trusler.
  • Fra 20. januar til 3. november 2013 hyllet Hussain på sin Facebook-profil fire terrorhandlinger og la ut et foto av dømte terrorister. For dette ble han tiltalt for oppfordring til terror, men Oslo tingrett frikjente ham. Hussain mener selv at utsagnene omfattes av ytringsfriheten.
  • Det nasjonale statsadvokatembetet valgte å anke begge sakene. Behandlingen av disse startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag 9. juni.
  • Dom falt 22. juni. Her ble Hussain frifunnet for terroroppfordring, men lagmannsretten opprettholdt dommen for trusler mot en forsker og to journalister.
  • 11. juli varslet påtalemyndigheten at den ikke vil anke frifinnelsen av Ubaydullah Hussain til Høyesterett. Dommen er dermed rettskraftig.
  • 19. oktober ble det kjent at Hussain er siktet for rekruttering til terror.

– Det er særlig hendelser i helgen da et vitne følte seg truet, som gjorde at vi så det som helt nødvendig å gå til pågripelse nå, sa politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da rettsmøtet var avsluttet torsdag ettermiddag.

Presse og publikum ble kastet på dør da Oslo tingrett skulle behandle begjæringen om varetektsfengsling av den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain torsdag. Hafsmoe ba retten om fire ukers varetekt med brev- og besøksforbud – og at Hussain holdes isolert de første to ukene.

Hussain er blant annet siktet for å ha rekruttert fremmedkrigere til Den islamske staten (IS) og for å ha truet et vitne i saken til å endre forklaringen sin.

PST mener det er fare for at bevis skal bli ødelagt eller gå tapt, og at andre vitner i saken skal bli utsatt for påvirkning hvis Hussain ikke blir varetektsfengslet. Hussain selv har nektet å la seg avhøre av PST.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han avviser påstandene og begjærer seg løslatt, sa advokat Hilde Wiig Nicolaysen, som stilte for forsvareren John Christian Elden i fengslingsmøtet.

Les også: Hussain siktet for rekruttering til terror

Siktet for terrorstøtte

I forbindelse med etterforskningen av Rolfsen-saken ble det avdekket at Hussain reiste til Göteborg sammen med en 18 år gammel mann som etter PSTs syn skulle reise videre for å slutte seg til IS i Syria. Mannen er en av personene Hussain skal ha rekruttert, ifølge PST.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedsiktelsen er Rolfsen-saken og gjelder for perioden fra 2014 til juni 2015, sier Elden.

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen var i gang med å lage film om det ytterliggående islamistmiljøet på Østlandet da PST 8. juni i år aksjonerte mot 18-åringen, som deltok i filmen, og mot Rolfsen selv. 18-åringen ble pågrepet og varetektsfengslet, mens Rolfsen måtte gi fra seg flere timer med råmateriale fra filmen han jobbet med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bilen som kjørte til Göteborg var Hussain, samt en annen sentral islamist.

PST mente materialet inneholdt viktige bevis blant annet for at Hussain jobbet for å rekruttere fremmedkrigere til IS, men får ikke innsyn i det fordi det er beskyttet av det lovfestede kildevernet.

Drev skytetrening

VG skriver dessuten at PST mener Hussain og den nå terrorsiktede 18-åringen drev skytetrening med luftgevær i en skog i Oslo rett forut for turen til Sverige.

Også mannen som skal ha vært med i bilen til Sverige – et angivelig sentralt medlem i Profetens Ummah – skal ha deltatt i skytetreningen på Stovner nord i Oslo

Elden kjenner ikke til at det er drevet skytetrening, og legger til at det ikke høres ut som en straffbar handling.

Hussain selv har i forbindelse med at Høyesterett nektet PST innsyn i råfilmmaterialet sagt at han er utsatt for en heksejakt, og at han mente sikkerhetstjenesten burde bruke ressursene sine annerledes.

– Jeg vil ikke gå inn på detaljer i siktelsen, og jeg har ingen kommentarer til hva han føler rundt dette, sier politiadvokat Hafsmoe.

Kjennelsen er ventet i 16-tida torsdag, etter det NTB forstår.

Se video fra fengslingsmøtet under:

Les også: Faren til Syria-farer vitnet mot sønnen