Skoler i Bærum får kritikk etter 13-årings dødsfall

Politiets teknikere ved hytta på Beitostølen der jenta ble funnet død.
Politiets teknikere ved hytta på Beitostølen der jenta ble funnet død. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre skoler i Bærum brøt loven på enkelte punkter før ei jente på 13 år døde av avmagring, slår Fylkesmannen fast. Skolene berømmes likevel for å ha gjort mye for å tilrettelegge for henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus viser at de tre skolene Gullhaug, Lesterud og Mølladammen har besvart og fulgt opp alle henvendelser fra jentas mor. Skolene har strukket seg langt for å imøtekomme morens ønsker for skolehverdagen, mener Fylkesmannen.

Rapporten viser imidlertid at lovens krav til saksbehandling ikke er fulgt godt nok i alle tilfeller. Rektorene ved Lesterud og Gullhaug skulle ha fått informasjon fra jentas lærere om at moren hadde bedt om tiltak knyttet til skolemiljøet. Ved Mølladammen skole skulle rektor ha fattet et enkeltvedtak da det ble satt i verk tiltak for å bedre jentas skolemiljø, slår Fylkesmannen fast.

Døde nyttårsaften

13-åringen døde på familiens hytte i Valdres 31. desember i fjor. Moren er siktet for grov omsorgssvikt. Politiet etterforsker fremdeles saken. I tillegg er en rekke granskinger satt i gang:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre, fylkeslegen oversendte før påske saken til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon etter helsepersonelloven og onsdag ble Fylkesmannens foreløpig rapport om de tre skolene jenta gikk på, lagt fram.

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland (t.h) og utdanningsdirektør Grethe Hovde presenterte onsdag Fylkesmannens foreløpige rapport etter tilsynet med tre skoler i Bærum etter at en 13-åring døde av avmagring nyttårsaften i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland (t.h) og utdanningsdirektør Grethe Hovde presenterte onsdag Fylkesmannens foreløpige rapport etter tilsynet med tre skoler i Bærum etter at en 13-åring døde av avmagring nyttårsaften i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sten til byrden

– Selv om denne rapporten er veldig grundig er det fortsatt en del vi ikke har kompetanse til å konkludere på. Vi har ikke kompetanse til å slå fast at det er en årsakssammenheng mellom jentas skolemiljø og hennes sykdomsutvikling, sa fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland da rapporten ble presentert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun oppfordret til at det ikke legges sten til byrden for mange barn ved å antyde en slik sammenheng.

Kommunene skjerper rutiner

Bærum kommune varsler skjerpede rutiner og praksis for å sikre at skolene raskt fatter enkeltvedtak i tråd med regelverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et enkeltvedtak bidrar til å skape forutsigbarhet for alle parter om hvilke tiltak som skal settes inn i en sak, sier skolesjef Siv Herikstad i Bærum kommune.

Etter dødsfallet til den 13-årige jenta vil kommunene etablere et ressursteam for å styrke arbeidet med det psykososiale miljøet.

Ombudsfunksjon

– Teamet skal også ha en ombudsfunksjon og kunne kontaktes direkte og bistå i situasjoner der foreldre og elever opplever at de ikke får den hjelp og støtte de trenger, sier velferdsdirektør Bovild Tjønn.

Ordføreren i Bærum, Lisbeth Hammer Krog (H), ber om at det vises omtanke i saken.

– Tankene i denne komplekse saken går også til barn som blir anklaget for mobbing uten å kunne forsvare seg. Alle barn og unge er vårt ansvar, sier ordføreren.

Mer om bakgrunnen:

13-åring skal ha blitt mobbet - moren klaget på skolemiljøet

Skoleelever henges ut etter 13-åringens dødsfall

Rektor: – Fikk ingen mobbevarsel om død 13-åring

13-åringen som døde på Beitostølen:

* En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene 4. januar.

* Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.

* Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt.

* Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre.

* Fylkeslegen oversendte før påske saken til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon etter helsepersonelloven.

* Den endelige obduksjonsrapporten etter dødsfallet er klar, men politiet har ikke ønsket å kommentere innholdet av hensyn til etterforskningen.

* Fylkesmannen i Oslo og Akershus har også ført tilsyn med flere skoler i Bærum.

* Rapporten fra dette tilsynet legges fram onsdag.