13-åring skal ha blitt mobbet – moren klaget på skolemiljøet

Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt.
Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den 13 år gamle jenta som ble funnet død i en hytte i Valdres nyttårsaften, slet med spiseforstyrrelser i mange år på grunn av mobbing på barneskolen, ifølge TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta bodde inntil i høst i Bærum kommune. På barneskolen ble hun mobbet og utviklet alvorlige spiseforstyrrelser som følge av det, melder TV 2.

13-åringen byttet skole, og fikk det bedre, men da hun begynte på ungdomsskolen i høst, møtte hun igjen elever fra sin første barneskole og ble dårligere, ifølge kanalen.

Samme dag som datteren begynte på ungdomsskolen, klaget moren på skolemiljøet der, bekrefter Fylkesmannen i Oslo og Akershus overfor VG.

– Vi bekrefter at vi har en klagesak på psykososialt miljø til behandling hos oss, sier utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr.

Bakgrunn: 13-åring ble funnet død på hytte – moren siktet

Flyttet datteren

Klagen er datert 17. august. 3. september sender Fylkesmannen et brev til den skolen der de ber skolen ta stilling til påstandene fra mor.

9. november mottar imidlertid Fylkesmannen et nytt brev fra den nå siktede moren, der hun skriver at de velger å flytte fra Bærum, ifølge VG. Hun begrunner det med at hun ikke er fornøyd med tiltak rundt datteren, ifølge tilsynsmyndigheten.

Fylkesmannen rakk ikke å konkludere i saken, men opplyser at de har som mål å komme til bunns i den.

– Vi skal behandle klagen. Den kan bli en del av tilsynet vi skal føre, sier Parr til avisen.

Jenta og moren meldte flytting til Øystre Slidre kommune i Valdres i begynnelsen av november. Omtrent to uker senere meldte de flytting til Oslo kommune.

Les også: 13-åring døde trolig av avmagring

– Omsorgsfull mamma

Flere kilder forteller ifølge TV 2 at moren har kjempet en årelang kamp for datteren.

– Hun var en over gjennomsnittlig omsorgsfull mamma. Det bildet som tegnes av moren nå, er så langt fra sannheten som man kan komme, forteller en tidligere nabo og venninne av moren.

Den 13 år gamle jenta døde trolig som følge av avmagring, ifølge obduksjonsrapporten. Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og for å ha unnlatt å hjelpe datteren. Politiet mener den angivelige omsorgssvikten har pågått i lengre tid.

Moren vil bli forsøkt avhørt mandag kveld, opplyser Innlandet politidistrikt.

VIDEO: Se politiets pressekonferanse.Artikkelen fortsetter under vidoen.


Tilsyn

Fylkesmannen i Oslo og Akershus skal føre tilsyn med både Bærum og Oslo kommunes håndtering av saken.

Det var Bærum kommune som selv ba om tilsyn. Også fylkeslegen i Oppland har varslet at han vil opprette tilsynssak for å finne ut hva som skjedde da 13-åringen døde.

Rektor Gretha Storevik ved Mølladammen skole i Bærum, ungdomsskolen der jenta var elev til september, sa søndag til Dagbladet at det i overføringssamtalen med den nye skolen i Valdres ikke ble snakket om at jenta hadde problemer.

– Hun hadde vært så kort tid, og det var viktig at de kunne begynne med blanke ark. Og om noe skulle vært sagt, er det ikke noe jeg kan snakke med deg om nå, sa hun til avisen.

Systemsvikt

Når barn dør av omsorgssvikt, må man granske om systemet har sviktet, mener barneombud Anne Lindboe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Når barn dør av omsorgssvikt, må man granske om systemet har sviktet, mener barneombud Anne Lindboe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Barneombud Anne Lindboe vill ha full gransking av saken. Hun mener systemet svikter når barn som er i barnevernstjenestens søkelys dør av omsorgssvikt.

– Det er høyst sannsynlig at systemet har sviktet et sted, sier Lindboe til NTB.

Nyttårsaften ble en 13 år gammel jente funnet død på en hytte i Valdres. Hun døde trolig av avmagring, og moren er siktet for grov omsorgssvikt.

– Må reagere raskere

Lindboe understreker at hun ikke ønsker å uttale seg om den konkrete saken fordi den blir etterforsket av politiet, mener sier på generelt grunnlag at barnevernstjenesten må reagere raskere når barn som er i deres søkelys, flytter.

– Det er utrolig viktig at barnevernstjenesten i kommunene har høy bevissthet rundt problematikken ved flytting. Barnevernet skal melde fra i alvorlige saker dersom et barn de har kontakt med, flytter til en annen kommune, men det kan ta for lang tid til den nye kommunen reagerer.

– Det er svært viktig at kommunene reagerer raskt og snakker med familien og barna innen kort tid, understreker hun.

Se video: Kvinnens advokat overrasket over at hun er skrevet ut.

Personvernpolicy