13-åring døde trolig av avmagring

Se utdrag fra pressekonferansen i vinduet over.

13-åringen som ble funnet død nyttårsaften i en hytte på Beitostølen, døde trolig av avmagring, ifølge obduksjonsrapporten. Dødstidspunktet er usikkert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har fått resultatet fra den foreløpige obduksjonsrapporten fra Rettsmedisinsk institutt. Folkehelseinstituttet kan ikke komme med noen sikker dødsårsak foreløpig, men det er sannsynlig at dødsfallet har sammenheng med avmagring, opplyste politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt på en pressekonferanse på Gjøvik mandag ettermiddag.

Flere medier har snakket med bekjente av familien, som sier at jenta slet med spiseforstyrrelse. Sentralt i etterforskningen blir å finne ut av i hvilken grad 13-åringen ble fanget opp av offentlige etater.

– Det avgjørende for politiet nå blir å få klarhet i hvorfor jenta døde, og om noe kunne vært gjort annerledes for å avverge dødsfallet, understreker Dalsveen.

Flyttet flere ganger

Jenta og moren var opprinnelig fra Bærum, men flyttet til familiehytta på Beitostølen i høst.

Den nye adressen i Øystre Slidre ble meldt i Folkeregisteret 4. november, men bare tolv dager senere sendte moren en ny flyttemelding – denne gangen til Oslo.

13-åringen var elev på Møllabakken ungdomsskole fram til høstferien, da hun ble skrevet ut. Øystre Slidre kommune opplyser at hun aldri gikk på skole der, men at de mottok en søknad om hjemmeundervisning.

Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og for å ha unnlatt å hjelpe datteren. Politiet mener den angivelige omsorgssvikten har pågått i lengre tid.

Moren pågrepet

Etter at datteren ble funnet død i hytta på nyttårsaften, ble kvinnen tatt hånd om av helsevesenet. Hun ble mandag skrevet ut fra sykehuset og deretter pågrepet og satt i politiets varetekt i Oslo.

Innlandet politidistrikt vil få henne transportert opp til Gjøvik i løpet av dagen, og håper å få gjennomført avhør av henne så snart som mulig.

Morens forsvarer, advokat Håvard Fremstad, hørte om pågripelsen først under politiets pressekonferanse. Han sier til NRK at han kun har snakket kort med klienten på telefon, og mener det var vanskelig å si om hun forsto siktelsen.

Oppretter tilsynssak

Fylkeslegen i Oppland oppretter tilsynssak for å finne ut hva som skjedde da den 13 år gamle jenta døde.

– Vi er blitt kjent med saken via mediene og kommer til å opprette en tilsynssak for å få innsikt i saken. I første omgang må vi kontakte kommunen, sier fylkeslege Erlend T. Aasland til VG.

Barnevernet involvert

Rådmann Øyvind Langseth i Øystre Slidre bekrefter at omstendighetene i saken førte til at kommunen sendte en bekymringsmelding til barnevernet i november. Men dette skjedde etter at moren hadde meldt flytting til Oslo.

Politiet ble bedt om å bistå med å finne ut om det bodde folk på hytta. En tjenestemann kjørte til stedet i sivil politibil, men kunne ikke se fra veien at det var noen til stede. Han gjorde vendereis, og meldte tilbake til barnevernstjenesten, ifølge Dalsveen.

Det var ingen opplysninger som tilsa at politiet skulle agere på noe på det tidspunktet, ifølge Dalsveen, men hun legger til at dette er noe av det som etterforskningen tar sikte på å avklare.

– Utsatt for alvorlig mobbing

Den 13 år gamle jenta som slet med spiseforstyrrelser i mange år på grunn av mobbing på barneskolen, ifølge TV 2.

Jenta bodde inntil i høst i Bærum kommune. På barneskolen ble hun mobbet og utviklet alvorlige spiseforstyrrelser som følge av det, melder TV 2.

13-åringen byttet skole, og fikk det bedre, men da hun begynte på ungdomsskolen i høst, møtte hun igjen elever fra sin første barneskole og ble dårligere, ifølge kanalen.

I høstferien bestemte moren seg for å ta med datteren til hytta på Beitostølen, for å få en pause.

Flere kilder forteller ifølge TV 2 at moren har kjempet en årelang kamp for datteren, og at de har søkt hjelp en rekke steder de siste årene.

– Hun var en over gjennomsnittlig omsorgsfull mamma. Det bildet som tegnes av moren nå, er så langt fra sannheten som man kan komme, forteller en tidligere nabo og venninne av moren.

Moren vil bli forsøkt avhørt mandag kveld, opplyser Innlandet politidistrikt.

Bakgrunn:

Politiet får trolig svar om 13-åringens dødsårsak

13-åring ble funnet død på en hytte - moren siktet

VIDEO: Se hele pressekonferansen under.

Personvernpolicy