Betydelig snøskredfare på Svalbard

Snøskredet på Svalbard lørdag krevde to menneskeliv og forårsaket store ødeleggelser. Se dronevideo i vinduet over.

NVE varsler betydelig fare for snøskred på Svalbard. Varselet som ble sendt ut torsdag, er det første etter at øygruppa fikk varslinger som følge av voldsomme skredet i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skredfaren ligger på nivå 3 av 5, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

«Litt nedbør og snøfokk siste døgn sammen med varslet nedbør med østlig kuling kommende døgn gir ny snødrift og økning i skredfaren i vestvendte leheng. Stedvis svake lag i det gamle snødekket», heter det i varselet.

Vedvarende ustabilt

«Snødekket ovenfor evakuert område i Longyearbyen forventes stedvis å ha et vedvarende ustabilt lag i bunnen av snødekket. Stabiliteten av snødekket bedres sakte men det er fortsatt ustabilt. Det er lite snø på vestsiden av Longyeardalen og dermed vurderes det å være liten fare for skred til bebyggelsen her», skriver NVE videre.

Varselet gjelder til første juledag.

To omkom

En 42-årig mann og ei jente på to år mistet livet skredet i Longyearbyen lørdag. Flere hus ble fullstendig ødelagt, og mange boliger er fremdeles evakuert.

Etter at en skiturist ble oppdaget i det skredfarlige området i Longyearbyen onsdag, besluttet Sysselmannen på Svalbard å gjøre det straffbart å bryte ferdselsforbudet.

Budskapet er spredd i form av informasjonsark på både norsk og engelsk på blant annet hoteller i Longyearbyen, melder NRK.

– Vi må være helt sikre på at også intetanende turister blir klar over skredfaren, sier sysselmann Kjerstin Askholt.