Norske forskere: Flere isbjørner på Svalbard

Isbjørnene på Svalbard har det bra, ifølge en ny undersøkelse.
Isbjørnene på Svalbard har det bra, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Nick Cobbing / Norsk Polarinstitutt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isbjørnene på Svalbard ser ut til å klare seg bra til tross for skiftende isforhold. – Antallet har økt, melder norske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere fra Norsk Polarinstitutt gjennomførte tidligere i høst en beregning av isbjørn på Svalbard og i norske deler av Barentshavet. Det var den første tellingen av isbjørn siden 2004.

– Vi fant at bestanden har økt. Den norske bestanden er nå beregnet til rundt 975 bjørner, mot 685 for elleve år siden, forteller isbjørnforsker og leder for prosjektet, Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Han understreker at det er usikkerhet i begge tallene, men mener det er grunnlag for å si at det er en økning i bestanden. Han legger til at tilstanden til bjørnene er god,

– De er i god form, sier Aars, som forklarer at årsaken er veldig bra isforhold det siste året.

– Isen kom tidlig høsten 2014 og lå lenge. Det har stor betydning for isbjørnene, forteller han.

Les også: Svalbard-turister vil se isbjørn og breer før det er for seint

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlige isforhold

Isforholdene i Barentshavområdet har vært dårlig i de fleste årene siden 2000, og forskerne har derfor vært bekymret for isbjørnbestanden.

– Det er positivt at isbjørnene ser ut til å ha klart seg bra, under forhold som over år har vært dårligere. Det er en god nyhet. Men det betyr ikke at faren er over. Dersom vi får flere år på rad med dårlige isforhold, kan det fort bli kritisk for bestanden, sier Aars.

Les også: Forsker: – Isbjørnene er i fin form

Forskerne ble likevel ikke overrasket over at isbjørnbestanden hadde steget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Isbjørnene ble fredet på Svalbard i 1973 etter over hundre år med hard jakt. Man tror at bestanden sto i fare for å bli sterkt redusert dersom jakten ikke hadde blitt stoppet. Bestanden økte trolig forholdsvis raskt etter fredningen, men det har vært usikkert om denne økningen hadde stagnert igjen som følge av mange år med dårlige isforhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av dårlig med sjøis har blant annet gravide binner ikke kommet seg til tradisjonelle gode hiområder, forteller Aars.

Les også: Bilde av utmagret isbjørn på Svalbard går verden rundt

Tærer på reserver

Tellingen viser imidlertid at isbjørnene har klart seg bra.

– Isbjørn kan klare seg veldig bra i dårlige år. De spiser seg opp i gode år, og tærer på reservene i dårlige. Isbjørn kan klare seg over et halvt år uten å spise, samtidig som de får fram unger, sier isbjørnforskeren.

– Vi ser også at de ikke er avhengig av at sjøisen ligger hele året. De klarer seg også på land. Men det kan bli kritisk hvis det blir mange år på rad med dårlige forhold, understreker Aars.

– Spenningen framover er når bestanden vil begynne å synke, sier Aars.

Hele Barentshavbestanden (Norge og Nordvest-Russland) ble i 2004 beregnet til rundt 2.650 isbjørn. Bestanden er delt mellom Norge og Russland, og ved sist telling deltok også Russland. I år sa russiske myndigheter nei til et samarbeid. De ga ikke de nødvendige tillatelsene til en ekspedisjon med forskere fra begge nasjoner som søkte om å kartlegge isbjørnforekomsten på russisk side.

– Dermed har vi ikke det hele og fulle bildet, og vi må ta forbehold om antallet. Men uansett mener vi at årets studie viser at isbjørnene under dagens forhold klarer seg bra, avslutter Aars.