Norge forlenger regnskogsatsingen til 2030

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft kunngjorde fredag at Norge viderefører regnskogsatsingen fra 2020 til 2030 dersom utslipp fra skog i utviklingsland blir inkludert i Paris-avtalen.
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft kunngjorde fredag at Norge viderefører regnskogsatsingen fra 2020 til 2030 dersom utslipp fra skog i utviklingsland blir inkludert i Paris-avtalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Norge forlenger regnskogsatsingen til 2030 under forutsetning av at utslipp fra skog i utviklingsland blir inkludert i Paris-avtalen, kunngjorde klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sundtoft kunngjorde forlengelsen av satsingen på sidelinjen av klimaforhandlingene i Paris fredag ettermiddag.

– Å forlenge klima- og skogsatsingen vår er det beste bidraget Norge kan gi til klimaenighet i Paris og til kampen mot klimaendringene, sier hun.

Pengene fra klima- og skogsatsingen skal etter 2020 i all hovedsak brukes til å betale for resultater i form av verifiserte utslippsreduksjoner fra avskoging og skogforringelse. Regjeringen vil også videreføre satsing på urfolk og sivilt samfunn, samt samarbeid med privat sektor.

Les også: Sundtoft får en tøff lederjobb i Paris

Sier ingenting om summen

Den norske regnskogsatsingen ble først lansert under klimaforhandlingene på Bali i 2009. Den gang kunngjorde statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at det skulle bevilges inntil 3 milliarder kroner i året til satsingen.

Men Sundtoft kan ikke i dag garantere at dette nivået vil bli opprettholdt etter 2020.

– Vi har satt nivået fram til 2020. Det viktige nå, er å kunngjøre at vi fortsetter etter 2020, sier Sundtoft til NTB.

Det er signalet som teller, mener hun.

– Hvordan dette ser ut på statsbudsjettet i 2025, skjønner alle at jeg ikke kan si nå, sier Sundtoft.

Les også: – Jeg gir f*en i om vi er enige

Glade miljøvernere

Etter pressekonferansen hvor nyheten ble sluppet, fikk Sundtoft hjertelige klemmer og en fransk sitronterte av Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken og Regnskogfondets leder Lars Løvold. De to har vært pådrivere for satsingen helt fra starten av.

Løvold legger ikke skjul på at han er glad.

– Bevaring av regnskog er et ekstremt viktig klimatiltak, ikke bare når det gjelder utslipp, men også når det gjelder å regulere klimaet på hele kloden, sier han.

Norge setter som forutsetning for forlengelsen at utslipp fra skog i utviklingsland blir inkludert i Paris-avtalen.


Derfor møtes verdens statsledere til nytt klimatoppmøte:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus