Sundtoft får en tøff lederjobb i Paris

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) skal lede forhandlinger i Paris.
Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) skal lede forhandlinger i Paris. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har fått en av de vanskeligste oppgavene i Paris-forhandlingene, sier forskningsleder Steffen Kallbekken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag ble det klart at Sundtoft skal lede forhandlinger i Paris om ambisjonene i den nye klimaavtalen.

– Dette er en stor og krevende oppgave. Jeg hadde ikke forventet en slik forespørsel, men ser det som et tegn på at Norge nyter stor tillit i forhandlingene. Jeg tror også jeg blir sett på som en rolig person med gode nerver, sier hun til NTB.

– Det norske forhandlingsteamet får det utvilsomt svært intenst. Sundtoft får hendene fulle, fastslår forskningsleder Kallbekken ved Cicero.

Krever diplomatisk håndverk

Naturvernforbundet understreker også at oppgaven blir tøff.

– Avtalen må både ha et langsiktig utslippsmål og forpliktelser om finansiering av klimatiltak i sør, sier leder Lars Haltbrekken til NTB.

– Det å få på plass de langsiktige målene i klimaavtalen blir en av de aller viktigste oppgavene den siste uka. Løftene om utslippskutt som nå ligger på bordet er for svake og må forsterkes i årene fremover, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kallbekken tror Sundtoft fikk lederoppgaven nettopp fordi hun kommer fra et lite land og ikke har markert seg voldsomt. I Norge får Sundtoft ofte kritikk for ikke å stå nok på barrikadene.

– Nå kreves det diplomatisk håndverk, den viktigste egenskapen blir kanskje å lytte til andre og finne kompromisser. En minister fra USA eller Kina ville aldri ha blitt valgt, fastslå Kallbekken.

Les også: Sundtoft (H): – Flyseteavgiften er bare starten

Langsiktig visjon

Sundtoft skal lede arbeidet med å utforme en langsiktig visjon i avtalen, hvordan de nasjonale målene skal oppdateres og den jevnlige gjennomgangen av iverksettelsen av avtalen. Oppgaven samsvarer med de målene Norge har jobbet lenge for å få inn i avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi skal ha ansvaret for er selve grunnmuren for Paris-avtalen, det nødvendige rammeverket. Norge har argumentert for langsiktige visjoner. Innsatsen for å få ned klimautslippene må økes over tid. Det er helt nødvendig for å nå to-graders målet, understreker Sundtoft fra Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsker: – Klimamål framstilles for positivt

Nytt avtaleutkast

Forhandlere fra 195 land overleverte fredag et 48 siders utkast til ny klimaavtale til miljøministrene i Paris.

– Utkastet er et skritt i riktig retning, men det er ikke tvil om at mange av de viktige spørsmålene nå overlates til oss politikerne, sier Sundtoft som mener Frankrike har gjort et smart trekk ved å sette ned ulike arbeidsgrupper, som den Sundtoft selv skal lede.

– Da får vi mer spisset diskusjoner. Vi begynner allerede jobben søndag ettermiddag, sier Sundtoft, som medgir at det gjenstår mange hindre.

Les også: I dag blir Tine Sundtoft klima-bombet av SV

Mye gjenstår

Kallbekken sier at forhandlingslederne har klart å få teksten videre, men at det i all hovedsak dreier seg om de mindre spørsmålene.

– I de store spørsmålene har de bare klart å rydde litt, og politikerne får utvilsomt en veldig krevende jobb, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedspørsmålene dreier seg om finansiering, prinsipper om rettferdig fordeling, fornyelse av løfter om klimakutt hvert femte år og den juridiske formen på avtalen.

– Jeg synes det er svært skarpe fronter. Stemningen er deprimerende likt det jeg har sett under tidligere forhandlinger, med de samme konfliktlinjene. Det blir nok en avtale, men trolig kortere og vagere enn det man hadde håpet, sier han.

Dette må du vite om klimatoppmøtet: